Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Roman Vaněk nabízí způsob, jak udělat tiramisu jinak
Zdroj: Profimedia a Freepik, koláž Toprecepty.cz

Populární propagátor gastronomie Roman Vaněk se pustil do obměny klasického receptu na italský dezert tiramisu. Přestože je postup přípravy této oblíbené sladkosti jasně daný, našinci si ho často upravují podle svého, když využívají ingredience, které do tiramisu nepatří. To však Vaněk neudělal. Použil vše, jak se patří, jen zmodernizoval postup přípravy.

Itálie na český způsob

Jak Vaněk upozornil v pořadu FTV Prima „Koko ve varu“, jedná se o podobný způsob, jako se využívá u „rozlítaných ptáčků“. Při jejich přípravě si totiž také pomůžeme od zabalování ingrediencí do hovězího masa a vše smícháme nakrájené na menší kousky dohromady. My to tiramisu zkrátka rozstřelíme, vysvětlil zakladatel Pražského kulinářského institutu moderátorce pořadu Veronice Šmehlíkové. „Bude se jednat o recept pro líného kuchaře,“ dodal.

Tiramisu podle Romana Vaňka

Na přípravu jednoho z nejtradičnějších italských dezertů budete potřebovat všechny ingredience, které do tiramisu patří. Připravte si tedy: 400 g sýru mascarpone, 150 g cukrářských piškotů (popřípadě tzv. Amaretek), 2 vejce (žloutky), 130 g moučkového cukru, 130 g plnotučného mléka, 130 g smetany (minimálně 30 %), 150 ml silné kávy (espresso) a 100 ml likéru Amaretto.

Jak na to?

  1. V míse pozvolna rozmícháme mascarpone, aby nám „povolilo“. Přidáme moučkový cukr a dva žloutky. Pořádně ingredience spojíme.
  2. Do směsi přilijeme plnotučné mléko a smetanu s vysokým obsahem tuku.
  3. Přidáme lžíci uvařené silné kávy a lžíci mandlového likéru Amaretto. Lehce zasypeme kakaem. 
  4. Nyní vzniklou směs nalijeme do šlehačkové lahve. Přidáme bombičku, lahví zatřepeme a na dvě hodiny vložíme do lednice. Dbáme na to, aby ležela. Tímto krokem odpadá šlehání sněhu, které dezertu propůjčuje krásnou lehkost, a práce je tak usnadněna. Pochopitelně jen pokud máte šlehačkovou láhev.
  5. Po dvou hodinách můžeme začít připravovat netradiční tiramisu. Do připravených skleniček nejprve na dno rozdrobíme hrst piškotů. Z lahve přidáme první vrstvu krému, tu zasypeme další částí piškotů.
  6. Lžící Ameretta je zvlhčíme a zastříkneme další vrstvou krému ze šlehačkové lahve. Na řadu opět přichází trocha piškotů, které zalijeme lžící espressa.
  7. Nakonec přidáme poslední vrstvu krému, který nepatrně zasypeme kakaem a dezert je hotov.

Tipy Romana Vaňka:

  • Sušenky zvané Amaretky můžete zaměnit za piškoty nebo třeba Esíčka.
  • Nepoužívejte smetanu, na níž je napsáno light, slim, fit, sport či na vaření. „Zapomeňte na to. Jedná se pouze o zahuštěné mléko,“ varuje Vaněk.
  • Místo Amaretta můžete použít například kokosový likér či libovolný sirup.
  • Nikdy do šlehačkové lahve nedávejte víc obsahu, než povoluje vyznačená ryska.
  • Se šlehačkovou lahví vždy pracujte dnem vzhůru. Bombičku nasaďte také v této poloze, zaručí to, že se plyn, který je v ní obsažen, dostane co nejrychleji a rovnoměrně do lahve. Dnem vzhůru mějte lahev i při protřepávání.
  • Servírování tiramisu je nejlepší hned po jeho dokončení, ale jak upozorňuje Roman Vaněk, pokud počkáte dvacet minut, nic se s dezertem nestane.

Náš tip: Sušenky Amaretky lze koupit ve velkoobchodech s doplňky ke kávě. Jejich cena se pohybuje kolem 100 korun za 170 kusů. Lahev na šlehačku seženete v každém lepším internetovém obchodě, jako je Alza či Mall. Počítejte s investicí kolem jednoho až dvou tisíc korun, pokud budete nakupovat v obchodech s vybavením pro gastronomii, bude cena patrně vyšší.

Recepty k tomuto článku