Karamelové zelí

yanull Kuchařka: yanull

Přílohy 30 názorů

Suroviny

hlávkové zelí čerstvé
(nebo kysané)
cibule
olej (nebo sádlo)
uzená slanina
kmín
sůl
cukr krupice
Recept si zatím oblíbilo 34 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Hlávkové zelí jemně nakrájíme nebo nakrouháme, z kysaného zelí sliji nálev, ale neproplachuji vodou.

  2. Na sádle nebo oleji nechám rozškvařit slaninu nakrájenou na kostičky, pak přidám pokrájenou cibuli. Nikdy nedávejte obráceně, cibule pouští šťávu.

  3. Až je cibule osmažená do sklovita, přidám 1 velkou lžíci cukru krupice a chvilku "karamelizuji".

  4. Pak podleji vodou a do tohoto základu dám zelí.

  5. Přidám drcený kmín, sůl a podusím do měkka. Zahustit můžete čím jste zvyklí, zásmažkou, jíškou, strouhaným bramborem nebo jíškou instantní.

  6. Sladké zelí dochucuji octem.

  7. V konečné fázi přidám několik lžic šťávy z výpeku. Dělám tak i zelí z cukety, jen ji předtím nechám vypotit, aby v ní nebylo tolik vody.

Poznámka

K české klasice přeji všem dobrou chuť.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 234 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Karamelové zelí

  • Alexiss Alexiss

    Mentor: Je to právě o tom, že tyto pojmy si žádná kuchařka neplete. Nejde o hrubou nepřesnost, ale zavedenou terminologii. Hlávkové - čerstvé, kysané - jakékoli kysané (ve sklenici, v sáčku, doma ze sudu), sterilované - sterilované, nekysané. O marinovaném zde žádná zmínka není. Rozumím sice vašemu komentáři, ale každá hospodyňka zase rozumí tomuto rozlišení. :-);-)

    Odpovědět

  • Mentor Mentor(neregistrovaný)

    Zarážejí mne časté hrubé nepřesnosti v receptech. Zde je v surovinách uvedeno zelí
    hlávkové (tedy míněno čerstvé), kysané nebo marinované. To se přece nevylučuje , respektive to může být jedno a totéž. Kysané zelí může být čerstvě vykvašené nebo pro delší trvanlivost sterilované (ve sklenicích nebo v zatavených sáčcích). Ta třetí varianta je zřejmě míněno zelí m a r i n o v a n é, které se běžně koupí sterilované. Nepleťme si tedy pojmy. Sterilování je jedna z forem konzervace(uchovávání), a zelí předtím může být upraveno tak či onak, v našem případě kvašením či marinováním.

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Karamelové zelí mě naučila tchýně je to maďarský recept a moc dobrý, jiné nedělám. Mám trošku jiný recept. Do kastrulku dám dvě lžíce cukru ,udělám tmavý karamel barvy lesního medu ,potom přidám olej nebo sádlo a nakrájenou cibuli.Chviličku osmahnu /musí se to hlídat/ a přidávám postupně nakrouhané zelí asi kilo.Když se trošku zmenší objem zelí přidám 2 lžíce octu ,kmín asi 1 lžíci a sul dle chuti. Ochutnám asi za dvacet minut a když je potřeba něco přidat tak podle chuti přidám.Muže se přidat i voda jestli se ze zelí dost vody neuvolní .Dusit do měkka.:-D

    Odpovědět

  • yanull yanull(autorka receptu)

    rebeka:Nadi:-K, jsem ráda, že jste si pochutnali, Tvá kachýnka pro změnu chutě mé dráždí, mlaskám já tu také, leč pouze virtuálně:-p:-p;-):-))

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    Janulko, dnes jsem podle tvéhu receptu tvořila:-8 a zelí karamelové vařila.. je to bašta, to ti říkám, bodíčka ti ráda přidám:-p:-):yes: taky foto jsem si dovolila přidati;-), teď mohu si jen mlaskati.. díky ti:-K:-K

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    :yes: teď jsem si všimla tohoto receptu, miluju karamelové zelí, i když ho dělávám jen z čerstvého zelí, trošku jinak - nepodlévám a peču v troubě v nepřilnavém kastrole, pod pokličkou až zkaramelizuje - dovoluji si přidat fotku ale je trošku malá, je taková staršího data :-K

    Odpovědět

  • cvingerka cvingerka

    Bohužel jsem doma neměla slaninu, ale i tak mňamka! Příště vyzkouším i se slaninkou... Bodík letí, děkuji :-K

    Odpovědět

  • yanull yanull(autorka receptu)

    Spuname, tetelím se, když si podle mého receptu někdo uvaří a navíc, když si ještě pochutná, tak jsem už celá blažená, :-K;-)Totéž platí i pro Irenku :-K

    Odpovědět

  • Spuname Spuname

    Vyzkoušeno, výborné, dávám:yes: a foto

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Už jsem zkoušela zelí na všemožné způsoby, ale tento recept skončil v mých oblíbených, dělala jsem ho dnes a móóc nám chutnalo,zahustila jsem syrovým,nastrouhaným bramborem.Super, dávám bodík.:-p:yes:

    Odpovědět

  • yanull yanull(autorka receptu)

    Ani jsem netušila, kolik kladných ohlasů bude na zelí, když je tady tolik krásných dobrot. Ale je vidět, že si naší klasiky vážíme a mezi námi, uvařit dobré zelí, v tom je také trošku alychmie:-p:-) Názory se různí, četla jsem také hodně návodů, někdo radil jen nechat přejít varem, hned odstavit a nechat dojít, někdo rád zelí takové měkké a pleskavé, zkrátka každý, kdo ho dělá, dá do toho vaření kousek své chuti i fantazie a to je dobře. Já karamelizuji stejným způsobem i základ pod svíčkovou, jen k základu přidávám rovnou lžíci octu a zelí dochucuji octem až nakonec. Když vám bude tato úprava zelí chutnat, budu ráda, když ne, vrátite se k tomu, co máte osvědčené a vo tom to je :-);-):-K

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek

    Jani . Já jsem na ty diety(kachna,bůček apod.) a k tomu zelíčko. Tohle je opravdu moc dobrý nápad. Děláme kuře na zelí, kde je taky uzená slanina a je to fantastické. TOHLE BUDE LEPŠÍ.+bodík.

    Odpovědět

  • yanull yanull(autorka receptu)

    Děkuji všem za bodíky, ať vám zelíčko chutná :-p;-):-K

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1

    Jani, ten postup musím vyzkoušet;-). :-!:-)):yes::yes::-K +12

    Odpovědět

  • Levik Levik

    simko.jit také je dobré pokud chceš některé jídlo trošku tmavší stačí přidat špetku instantví kávy,tohle zelí také dělám takže vím,že je dobré a uděluji bodík:yes:

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: zelí s karamelem cim zahustit zeli české zelí kysané zelí s karamelem kysané zelí na karamelu hlávkové zelí na karamelu hnědé zelí zelí hlávkové recept karamelizované zelí červené zelí s karamelem dušené zelí s karamelem dušené zelí na karamelu karamelová kapusta jak zahustit zeli karamelová cibule hlávkové zelí s karamelem karamelove hlavkove zeli dušené sladké zelí karamelove zeli kysane karamelové červené zelí

Zapomněl/a jsem heslo