Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak skladovat jahody? Pokud je během dvou dnů neplánujete zpracovat, dejte je zamrazit. To má ale svá pravidla
Zdroj: Freepik, freepik

Sklizeň jahod je v plném proudu. Pokud jsme se o ně na zahradě dobře starali, odměnou je bohatá úroda. Jak ale sladké plody co nejlépe skladovat, aby několikaměsíční péče nepřišla vniveč?

Jahody obsahují mnoho zdraví prospěšných látek

Čerstvé jahody skvěle chutnají a krásně voní, navíc jsou bohatou zásobárnou vitaminu C, minerálů draslíku, železa, hořčíku a vápníku, vysoký je obsah kyseliny listové. Důležité je uvědomit si, že sklizené jahody už „nedozrávají“ jako třeba jablka či hrušky nebo dovážené banány. Bylo by proto škoda, kdyby toto ovoce nesprávným skladováním přišlo o cenné látky. 

Základní pravidla pro skladování jahod

Ať už máte jen krabičku jahod, na které si chcete pochutnat, nebo se chystáte zpracovat větší úrodu ze zahrádky, je třeba jahody dobře skladovat a dodržet při tom jisté zásady.

  • Jahody omyjte až těsně před konzumací
    Jakmile se namočí, rychle nasáknou vlhkost a brzy se kazí. A pokud je pak dáte do moučníku nebo s nimi počítáte na knedlíky, rychle se rozvaří.
  • Stopky neodstraňujte
    Když stopky zůstanou na jahodách až do konzumace nebo zpracování, ovoce bude svěžejší a prodloužíte trochu trvanlivost. 
  • Dejte pozor na plíseň 
    Plesnivé nebo shnilé kousky okamžitě vyhazujte. Plíseň se šíří rychle, proto všechny postižené jahody okamžitě vyhoďte, odstraňte i viditelné nahnilé. A pokud jahody kupujete v obchodě nebo na trhu, pečlivě si krabičku/košík prohlédněte. Jakmile uvnitř objevíte plesnivé nebo nahnilé kusy, hledejte jiné krabičky.

Kde a jak dlouho jahody skladovat?

Obecně ovšem platí, že nejlépe se přechovávají v mělké misce nebo na tácku pokrytém papírovou utěrkou. Záleží ale na tom, kdy a jak jahody plánujeme použít.

  • Budete je jíst ještě dnes? Rozložte je opatrně na tác a skladujte je na kuchyňské lince v pokojové teplotě.
  • Využijete je zítra nebo nejpozději pozítří? V tom případě je pro ně ideální šuplík v lednici určený pro přechovávání ovoce a zeleniny. Opět platí, že nejlépe jahodám bude na tácu vyloženém papírovou utěrkou, případně je lze opatrně zakrýt potravinářskou fólií.
  • Nestihnete je spotřebovat během dvou či tří dnů? Pokud neplánujete v nejbližší době připravovat ani marmeládu, jahody raději zmrazte. V tom případě z nich odstraňte stonky, omyjte je (ideálně v misce vody se lžičkou octa), opatrně osušte a rozložte je v jedné vrstvě na talíř, tác či plech (co se vejde do mrazničky) vyložený pečicím papírem. Můžete je i rozpůlit nebo nakrájet na plátky. Jakmile budou zmražené, sesypte je z papíru a skladujte v mrazáku ve vzduchotěsné nádobě k tomu určené nebo v mrazicím sáčku. 

Možné je i vakuování

Pokud máte k dispozici vakuovací dózy nebo dokonce vakuovací sáčky, prodloužíte tak trvanlivost čerstvých jahod až na dva týdny a vakuovací sáčky je možné skladovat i v mrazničce.

Před vakuováním opět plody pečlivě zkontrolujte, pak je opláchněte v misce  s vodou a lžičkou octa (zbavíte se tak mikroorganismů, které by se dál šířily). Poté je pečlivě osušte papírovou utěrkou.

Náš tip: Z jahod si můžete připravit skvělý koláč podle našeho video receptu.

Zdroje informací:

nzip.cz: Jahody

thekitchen.com: The Best Ways to Store Strawberries

status-pomocnici.cz: Jahodová sezona je tady! Jak je uchovat čerstvé?

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli