Patnáctiminutový koláč s jahodami a ricottou: sladká chuť léta v moderním provedení
25. 6. 2025 Vaření
Červen je časem jahod a také přemýšlení, co všechno můžete z voňavého ovoce udělat. Když vyčerpáte tradiční možnosti v podobě knedlíků a bublaniny, možná vás osloví tento nadýchaný jahodový koláč, který je neskutečně jednoduchý, a hlavně těsto na něj je hotové za pár minut.
Jahodový koláč na mnoho způsobů
Jahodových koláčů existuje celá řada. Mohou být z křehkého těsta, kynutého, třeného i třeba z listového. Pokud ale nemáte na pečení moc času, nejlepší volbou je jednoduchý koláč z litého těsta, na který jen stačí smíchat ingredience, nalít do formy, přidat ovoce a upéct.
Do těsta na takové koláče se obvykle přidává mléko, případně jogurt, kefír, podmáslí či jiný kysaný mléčný výrobek, jak to dělávaly už naše babičky, chcete-li mu ovšem dodat trochu moderní nádech, můžete výše zmíněné ingredience nahradit ricottou.
Mohlo by vás zajímat
Místo tvarohu ricotta
Slavný italský čerstvý sýr není ve skutečnosti klasickým slaným sýrem, spíše se podobá tvarohu. Vyrábí se ze syrovátky, takže není na rozdíl od tvarohu skoro vůbec tučný, a je tak vhodný i při dietě.
Kromě toho má ricotta na rozdíl od tvarohu jemnější a lehce nasládlou chuť. Lze ji používat naslano či nasladko. Často se z ní připravují třeba pomazánky nebo různé náplně, klidně ji ale můžete vmíchat i do těsta místo tvarohu nebo podobného, ovšem mnohem tučnějšího italského sýra – mascarpone.
Dokonale vláčný
Ricotta dodá těstu lehkost, vláčnost a hedvábnou strukturu, takže se vám hotový koláč bude doslova rozplývat na jazyku. Svou texturou dokonce trochu připomíná i slavný americký koláč cheesecake. Je opravdu bleskový – samotná příprava těsta zabere opravdu jen čtvrt hodiny. Není vůbec suchý a díky ricottě a ovoci zůstává krásně vláčný i druhý den.
Hodí se pro každou příležitost, ať už chystáte zahradní oslavu, nebo chcete jen něco dobrého ke kávě. A navíc je skvěle variabilní, neboť stejně tak dobře funguje i s malinami, borůvkami, třešněmi nebo meruňkami.
Udělat ho vlastně můžete s jakýmkoliv druhem ovoce, které máte zrovna na zahradě nebo v lednici. Jen si dejte pozor na hodně šťavnaté ovoce – to raději lehce obalte v mouce, aby moc nerozmáčelo těsto.
Jak na bleskový koláč s jahodami a ricottou?
Není tedy nijak překvapivé, že se tento koláč s jahodami a ricottou stal v poslední době hitem. I když je díky ricottě odlehčený, chutná jako poctivý koláč na plech od maminky či od babičky. Můžete jej nechat jako obyčejnou buchtu, ale ještě lepší a chutnější bude posypaný křupavou máslovou drobenkou. A jak jej tedy připravíte?
Budete potřebovat: 320 g hladké pšeničné mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, 500 g jahod, 250 g ricotty, 3 vejce, 50 g měkkého másla, 180 g cukru, 1 lžičku mandlového nebo vanilkového aroma. Na drobenku si připravte: 100 g studeného másla, 100 g cukru krupice a 180 g pšeničné mouky.
- Předehřejte troubu na 180 °C (horní a dolní ohřev). Připravte si dortovou formu o průměru 24 cm. Vejce a ricottu vyndejte předem z lednice, aby měly stejnou pokojovou teplotu. Máslo musí být měkké (můžete ho rozpustit v hrnci a nechat vychladnout).
- Jahody omyjte, osušte a odstraňte stopky. Nakrájejte je na malé kousky. Vejce rozklepněte do mísy, přidejte cukr a šlehejte, dokud nebudou nadýchaná (asi 5-8 minut). Pak vmíchejte máslo, ricottu a vanilkové nebo mandlové aroma.
- Míchejte při nízkých otáčkách, dokud se vše nespojí. Pak přisypejte mouku prosátou s práškem do pečiva a opět promíchejte, aby vzniklo těsto. Do něj přidejte polovinu jahod.
- Hotové těsto nalijte do dortové či koláčové formy, navrch rozložte druhou polovinu jahod a jemně je do těsta vtlačte. Z cukru, másla a mouky si připravte drobenku a koláč jí posypejte. Vložte jej do předehřáté trouby a pečte přibližně 55 minut.
Náš tip: Jahodový koláč si můžete upéct také podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více