Prázdniny u babičky: Meruňkové knedlíky z tvarohového těsta jsou rychle hotové, plné ovoce a potěší svou lehkostí
11. 7. 2025 Vaření
Meruňkové knedlíky jsou jídlo, které k létu patří odjakživa. A jaké jsou ty nejlepší? Přece ty, které vám v dětství o prázdninách připravovala babička, na ty se zkrátka nezapomíná. A přesně takové zvládnete podle našeho receptu i vy. Ty z tvarohové těsta jsou totiž snadné a chutnají úžasně.
Ovocné knedlíky jako symbol léta
Ovocné knedlíky jsou jakýmsi symbolem léta a prázdninové pohody. Sladké s nadýchaným těstem, plné šťavnatého ovoce, posypané tvarohem nebo opraženou strouhankou, spoustou moučkového cukru a přelité rozpuštěným máslem jsou dokonalým letním obědem.
Spousta lidí je má spojené s prázdninami v dětství, které trávili u svých babiček na venkově. Do knedlíků se tenkrát vždy využilo ovoce, které zrovna dozrálo na zahrádce či v sadu nebo se nasbíralo v lese, takže se během léta stihly knedlíky připravit na několik způsobů. Mezi nejoblíbenější ovocné knedlíky patří rozhodně ty meruňkové, hlavně v červenci, kdy vrcholí sezona těchto oranžových plodů.
Mohlo by vás zajímat
Nejjednodušší knedlíky jsou tvarohové
Plněné knedlíky se mohou dělat z různých druhů těst – z kynutého, odpalovaného, bramborového nebo tvarohového. Právě to poslední jmenované patří k těm nejjednodušším na přípravu a zvládne je i úplný začátečník. Těsto je úžasně vláčné a nadýchané, navíc k meruňkám se tvarohové těsto báječně hodí. Sladká chuť meruněk totiž krásně vyniká v kontrastu s jemně nakyslou chutí tvarohu.
Tvaroh je lepší použít na knedlíky v kostce (neboli ten zabalený v alobalu), který je hutnější a není v něm tolik tekutiny. Mouka je pak nejvhodnější hrubá – ta pomaleji nasává tekutiny a knedlíky nejsou gumovité, ale hezky nadýchané. V těstě na knedlíky podle následujícího receptu je navíc pudinkový prášek, který dodává nejen jemnou vanilkovou chuť a vůni, ale těsto je navíc díky škrobu v něm jemnější a lépe drží pohromadě.
Meruňkové knedlíky jako od babičky
Pokud patří meruňkové knedlíky k vašim oblíbeným a máte zrovna na zahradě hodně meruněk, můžete si knedlíky připravit podle našeho receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 250 g tvarohu v kostce, 250 g hrubé mouky, 1 vejce, 1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku, 1 lžíci rozpuštěného másla (nebo oleje), 1 špetku soli, meruňky, cukr krupici, moučkový cukr, strouhaný perník, mletou skořici na posypání a přepuštěné máslo na přelití knedlíků.
- Meruňky omyjte, osušte, vypeckujte, ale nechte v celku. Do každé pak nasypejte asi 1/2 lžičky cukru a uzavřete.
- V míse smíchejte hrubou mouku, tvaroh, vejce, pudinkový prášek, rozpuštěné máslo a špetku soli. Vše důkladně promíchejte, až vznikne hladké nelepivé těsto. Z hotového těsta vytvarujte váleček a nakrájejte jej na přibližně stejně velké kousky (podle velikosti meruněk).
- Každou meruňku pak zabalte do kousku těsta, zakoulejte a vytvarujte knedlíky. Ty pak vložte do hrnce s vroucí osolenou vodou, ztlumte plamen a počkejte, až vyplavou na hladinu. Od té chvíle vařte asi 5-7 minut (podle velikosti knedlíku).
- Hotové knedlíky vyjměte z vody, nechte okapat a podávejte je posypané cukrem, strouhaným perníkem, skořicí a polité rozpuštěným máslem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více