Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Meruňkové knedlíky jsou jídlo, které k létu patří odjakživa. A jaké jsou ty nejlepší? Přece ty, které vám v dětství o prázdninách připravovala babička, na ty se zkrátka nezapomíná. A přesně takové zvládnete podle našeho receptu i vy. Ty z tvarohové těsta jsou totiž snadné a chutnají úžasně. 

Ovocné knedlíky jako symbol léta

Ovocné knedlíky jsou jakýmsi symbolem léta a prázdninové pohody. Sladké s nadýchaným těstem, plné šťavnatého ovoce, posypané tvarohem nebo opraženou strouhankou, spoustou moučkového cukru a přelité rozpuštěným máslem jsou dokonalým letním obědem.

Spousta lidí je má spojené s prázdninami v dětství, které trávili u svých babiček na venkově. Do knedlíků se tenkrát vždy využilo ovoce, které zrovna dozrálo na zahrádce či v sadu nebo se nasbíralo v lese, takže se během léta stihly knedlíky připravit na několik způsobů. Mezi nejoblíbenější ovocné knedlíky patří rozhodně ty meruňkové, hlavně v červenci, kdy vrcholí sezona těchto oranžových plodů. 

Nejjednodušší knedlíky jsou tvarohové

Plněné knedlíky se mohou dělat z různých druhů těst – z kynutého, odpalovaného, bramborového nebo tvarohového. Právě to poslední jmenované patří k těm nejjednodušším na přípravu a zvládne je i úplný začátečník. Těsto je úžasně vláčné a nadýchané, navíc k meruňkám se tvarohové těsto báječně hodí. Sladká chuť meruněk totiž krásně vyniká v kontrastu s jemně nakyslou chutí tvarohu.

Tvaroh je lepší použít na knedlíky v kostce (neboli ten zabalený v alobalu), který je hutnější a není v něm tolik tekutiny. Mouka je pak nejvhodnější hrubá – ta pomaleji nasává tekutiny a knedlíky nejsou gumovité, ale hezky nadýchané. V těstě na knedlíky podle následujícího receptu je navíc pudinkový prášek, který dodává nejen jemnou vanilkovou chuť a vůni, ale těsto je navíc díky škrobu v něm jemnější a lépe drží pohromadě

Meruňkové knedlíky jako od babičky

Pokud patří meruňkové knedlíky k vašim oblíbeným a máte zrovna na zahradě hodně meruněk, můžete si knedlíky připravit podle našeho receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 250 g tvarohu v kostce, 250 g hrubé mouky, 1 vejce, 1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku, 1 lžíci rozpuštěného másla (nebo oleje), 1 špetku soli, meruňky, cukr krupici, moučkový cukr, strouhaný perník, mletou skořici na posypání a přepuštěné máslo na přelití knedlíků. 

  1. Meruňky omyjte, osušte, vypeckujte, ale nechte v celku. Do každé pak nasypejte asi 1/2 lžičky cukru a uzavřete.
  2. V míse smíchejte hrubou mouku, tvaroh, vejce, pudinkový prášek, rozpuštěné máslo a špetku soli. Vše důkladně promíchejte, až vznikne hladké nelepivé těsto. Z hotového těsta vytvarujte váleček a nakrájejte jej na přibližně stejně velké kousky (podle velikosti meruněk).
  3. Každou meruňku pak zabalte do kousku těsta, zakoulejte a vytvarujte knedlíky. Ty pak vložte do hrnce s vroucí osolenou vodou, ztlumte plamen a počkejte, až vyplavou na hladinu. Od té chvíle vařte asi 5-7 minut (podle velikosti knedlíku).
  4. Hotové knedlíky vyjměte z vody, nechte okapat a podávejte je posypané cukrem, strouhaným perníkem, skořicí a polité rozpuštěným máslem.

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli