Vepřová panenka Wellington s máslovou zeleninou

medanek Kuchařka: medanek

Vepřové maso 14 názorů

Suroviny

vepřová panenka
300 g slaniny pancetta (nebo jiné dlouhé slaniny)
1 sklenice naložených žampionů (720 g)
3 velké hrsti listového špenátu
1 lžíce dijonské hořčice
listové těsto
máslo
olej
2 mladé cukety
1 velká mrkev
1 vejce
sůl
pepř
Recept si zatím oblíbilo 18 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Panenku očistíme, odblaníme a nakrájíme na stejné špalíky 10-12 cm dlouhé.
    Dobře je osolíme, opepříme.

  2. Žampiony necháme dobře okapat a nasekáme je (nejlépe kutrem) na drobno. Špenát opereme a párkrát překrojíme, mrkev oškrábeme a spolu s dobře umytou cuketou nakrájíme podél na tenké plátky škrabkou na brambory.

  3. Na pánev dáme máslo, přidáme špenát, osolíme, opepříme a krátce dusíme. Dáme vychladnout.

  4. Na druhou pánev dáme opět kousek másla, lžíci oleje, nasekané žampiony, osolíme, opepříme a restujeme cca 5-7 min dokud se všechna voda neodpaří. Přendáme na talíř a nechám vychladnout.

  5. Na stejné pánvi panenku dobře opečeme ze všech stran, tak 1-2 min z každé strany, aby se zatáhla, byla hnědá a netekla z ní voda, a necháme vychladnout.

  6. Na potravinářskou folii naskládáme slaninu tak, aby se kousek překrývala, překryjeme vrstvou žampionů, položíme jednu panenku, kterou jsme lehce potřeli hořčicí a za pomocí folie těsně srolujeme, konce utáhneme a dáme na ½ hodiny do lednice.

  7. To samé uděláme s druhým kouskem panenky, jen přidáme na vrstvu žampionů ještě vrstvu špenátu a pokračujeme stejně jak u předchozího kousku.

  8. Listové těsto vyválíme na velikost, kterou budeme potřebovat na jednotlivé kousky panenky, mašlovačkou dokola potřeme okraje rozšlehaným vejcem, opatrně odstraníme folii z panenky, položíme na těsto a dobře a hlavně pevně srolujeme a snažíme se vymáčknout všechen vzduch. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 25 minut.

  9. Upečenou panenku necháme odpočinout a pak opatrně nakrájíme a servírujeme s máslovou zeleninou.

Poznámka

Doporučuji jako přílohu gratinované brambory.

https://www.toprecepty.cz/recept/49336-gratinovane...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 480 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vepřová panenka Wellington s máslovou zeleninou

  • medanek medanek(autorka receptu)

    RubyRom: :-K:-*Děkuji Romi

    Odpovědět

  • RubyRom RubyRom

    Krása :yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    medanek: si šikovná, vždy obdivujem tvoje výtvory...smekám.

    Odpovědět

  • medanek medanek(autorka receptu)

    zizala: Moc děkuji žížalko ;-):-K:-K

    Odpovědět

  • medanek medanek(autorka receptu)

    Eja57: Moc děkuji za vysvětlení a zastání. Je přesně tak jak píšeš:-K:-K

    Odpovědět

  • medanek medanek(autorka receptu)

    maris: Moc děkuji Maris :-K:-K

    Odpovědět

  • medanek medanek(autorka receptu)

    casino: :-D Ani jsem si toho útěku nevšimla :-D:-D Ale díky Tobě jsem ji ještě stačila chytit a přivlekla ji zpátky. Díky za upozornění :-8:yes:<3

    Odpovědět

  • maris maris

    medanek: kdo umí, ten umí;-):-):yes::yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Krásné slavnostní jídlo :yes:.

    Odpovědět

  • casino casino

    Alzbetina Prk.:
    No, autorce z bodu 8 postupu sice ta panenka zdrhla (asi za nějakým galánem:-D ale já to dělám obdobně se svíčkovou :-)
    To "popaplané" maso se na rozválené listové překulí při současném rozbalování fólie...
    Pravda, kdyby měl jeden o ruku, o dvě více, tak se to dělá lépe, že :-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Alzbetina Prk.: Není zbytečná. Utažením ( to je nejdůležitější) do fólie a odležením v lednici všechno k sobě přilne. Při šetrném vybalení z fólie nic neodpadává - slanina jde od fólie dobře. Získáme tuhý váleček obalený ve slanině a ten pak zavineme do listového těsta.

    Odpovědět

  • Alzbetina Prk. Alzbetina Prk.

    Já jsem nepochopila tu akci s fólií: na fólii dám slaninu, žampiony a ostatní, pak maso a zaroluji? Pak když to rozmotávám z fólie a namotávám do listového těsta, tak to musí všechno odpadat a patlat se. Prostě vůbec nechápu, co tím chtěl básník říci. Není ta meziakce s fólií zbytečná? :-?

    Odpovědět

  • medanek medanek(autorka receptu)

    Lenunka: Moc děkuji :-K:-K

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

    krása jako vždycky:-):yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: panenka wellington vepřová panenka velington vepřová panenka recepty recept vepřová panenka vepřová panenka recept vepřová panenka panenka wellington top recepty

Zapomněl/a jsem heslo