Vepřová panenka Wellington s máslovou zeleninou

medanek Kuchařka: medanek

Vepřové maso 15 názorů

Suroviny

vepřová panenka
300 g slaniny pancetta (nebo jiné dlouhé slaniny)
1 sklenice naložených žampionů (720 g)
3 velké hrsti listového špenátu
1 lžíce dijonské hořčice
listové těsto
máslo
olej
2 mladé cukety
1 velká mrkev
1 vejce
sůl
pepř
Recept si zatím oblíbilo 19 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Panenku očistíme, odblaníme a nakrájíme na stejné špalíky 10-12 cm dlouhé.
    Dobře je osolíme, opepříme.

  2. Žampiony necháme dobře okapat a nasekáme je (nejlépe kutrem) na drobno. Špenát opereme a párkrát překrojíme, mrkev oškrábeme a spolu s dobře umytou cuketou nakrájíme podél na tenké plátky škrabkou na brambory.

  3. Na pánev dáme máslo, přidáme špenát, osolíme, opepříme a krátce dusíme. Dáme vychladnout.

  4. Na druhou pánev dáme opět kousek másla, lžíci oleje, nasekané žampiony, osolíme, opepříme a restujeme cca 5-7 min dokud se všechna voda neodpaří. Přendáme na talíř a nechám vychladnout.

  5. Na stejné pánvi panenku dobře opečeme ze všech stran, tak 1-2 min z každé strany, aby se zatáhla, byla hnědá a netekla z ní voda, a necháme vychladnout.

  6. Na potravinářskou folii naskládáme slaninu tak, aby se kousek překrývala, překryjeme vrstvou žampionů, položíme jednu panenku, kterou jsme lehce potřeli hořčicí a za pomocí folie těsně srolujeme, konce utáhneme a dáme na ½ hodiny do lednice.

  7. To samé uděláme s druhým kouskem panenky, jen přidáme na vrstvu žampionů ještě vrstvu špenátu a pokračujeme stejně jak u předchozího kousku.

  8. Listové těsto vyválíme na velikost, kterou budeme potřebovat na jednotlivé kousky panenky, mašlovačkou dokola potřeme okraje rozšlehaným vejcem, opatrně odstraníme folii z panenky, položíme na těsto a dobře a hlavně pevně srolujeme a snažíme se vymáčknout všechen vzduch. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 25 minut.

  9. Upečenou panenku necháme odpočinout a pak opatrně nakrájíme a servírujeme s máslovou zeleninou.

Poznámka

Doporučuji jako přílohu gratinované brambory.

https://www.toprecepty.cz/recept/49336-gratinovane...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 263 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vepřová panenka Wellington s máslovou zeleninou

  • Marie Svarcova Marie Svarcova

    :yes::yes: nádhera jako vždy :-)<3:-K

    Odpovědět

  • medanek medanek(autor receptu)

    RubyRom: :-K:-*Děkuji Romi

    Odpovědět

  • RubyRom RubyRom

    Krása :yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    medanek: si šikovná, vždy obdivujem tvoje výtvory...smekám.

    Odpovědět

  • medanek medanek(autor receptu)

    zizala: Moc děkuji žížalko ;-):-K:-K

    Odpovědět

  • medanek medanek(autor receptu)

    Eja57: Moc děkuji za vysvětlení a zastání. Je přesně tak jak píšeš:-K:-K

    Odpovědět

  • medanek medanek(autor receptu)

    maris: Moc děkuji Maris :-K:-K

    Odpovědět

  • medanek medanek(autor receptu)

    casino: :-D Ani jsem si toho útěku nevšimla :-D:-D Ale díky Tobě jsem ji ještě stačila chytit a přivlekla ji zpátky. Díky za upozornění :-8:yes:<3

    Odpovědět

  • maris maris

    medanek: kdo umí, ten umí;-):-):yes::yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Krásné slavnostní jídlo :yes:.

    Odpovědět

  • casino casino

    Alzbetina Prk.:
    No, autorce z bodu 8 postupu sice ta panenka zdrhla (asi za nějakým galánem:-D ale já to dělám obdobně se svíčkovou :-)
    To "popaplané" maso se na rozválené listové překulí při současném rozbalování fólie...
    Pravda, kdyby měl jeden o ruku, o dvě více, tak se to dělá lépe, že :-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    Alzbetina Prk.: Není zbytečná. Utažením ( to je nejdůležitější) do fólie a odležením v lednici všechno k sobě přilne. Při šetrném vybalení z fólie nic neodpadává - slanina jde od fólie dobře. Získáme tuhý váleček obalený ve slanině a ten pak zavineme do listového těsta.

    Odpovědět

  • Alzbetina Prk. Alzbetina Prk.

    Já jsem nepochopila tu akci s fólií: na fólii dám slaninu, žampiony a ostatní, pak maso a zaroluji? Pak když to rozmotávám z fólie a namotávám do listového těsta, tak to musí všechno odpadat a patlat se. Prostě vůbec nechápu, co tím chtěl básník říci. Není ta meziakce s fólií zbytečná? :-?

    Odpovědět

  • medanek medanek(autor receptu)

    Lenunka: Moc děkuji :-K:-K

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(moderátorka)

    krása jako vždycky:-):yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: panenka wellington vepřová panenka recept svíčková wellington recept na vepřovou panenku vepřová panenka recepty veprova panenka wellinkton vepřová panenka velington welington recept vepřová panenka wellington se špenatem welington vepřová veprove welington vepřová panenka na masle recept panenka wellington recepty z vepřové panenky top recepty wellington panenka welington welington recept bez slaniny wellington svíčková recept s dijonskou horčicí a listového těsta vepřové maso panenka velington panenka wellington příloha