Pět jednoduchých způsobů, jak si doma připravit vynikající limonádu z dostupných a levných surovin
5. 7. 2025 Vaření
Domácí limonáda je ideálním řešením, jak během horkých dní doplnit tekutiny a zároveň si vychutnat přirozenou chuť čerstvých surovin. Při její přípravě máte plnou kontrolu nad složením, můžete se vyhnout nadbytku cukru i umělým přísadám a vytvořit nápoj přesně podle vlastních představ.
Návrat k domácí výrobě
Ještě než jsme si začali nakupovat v supermarketech množství limonád a ochucených vod, abychom zahnali letní žízeň, znaly české kuchyně úplně jiný rituál. Voda z pumpy, cukr, citron, pár lístků máty nebo bezinkový sirup a bylo hotovo. Domácí limonáda nebyla otázkou receptu, ale sezóny. Když kvetl bez, připravoval se bezinkový sirup. Když dozrávaly rybíz a angrešt, zužitkovalo se všechno, co se dalo převařit a stočit do sklenic. Když zbyly višně, přidávaly se do sklenic jako ozdoba nebo základ chuti.
Nebylo to složité, přesto neodolatelné. A možná právě proto se dnes k domácím limonádám z vody, ovoce a bylinek tolik vracíme. Mají totiž zvláštní kouzlo, víme, co pijeme, a chuť je skvělá.
Mohlo by vás zajímat
Z čeho se dá udělat limonáda
- Domácí sirup s vodou
Klasika, která nezklame. Uvaříte sirup z ovoce, cukru a trochy citronové šťávy, necháte vychladnout a naředíte studenou vodou (nebo perlivou, pokud trváte na bublinkách). Bezový, mátový, zázvorový, levandulový – sirupy, které si můžete připravit do zásoby. Pochopitelně můžete sáhnout i po těch z obchodu, vybírejte ovšem kvalitní. - Vymačkané ovoce s perlivou vodou
Vezměte citrusy, třeba citron, limetku, pomeranč, grep, vymačkejte do džbánu, přidejte trochu medu nebo agávového sirupu, lístky máty, led a dolijte perlivou vodou. Výsledkem, který máte během pár minut, je chuťově plná, osvěžující limonáda. - Mixované ovoce s vodou
Například jahody, meloun nebo mango rozmixujte, přidejte citronovou šťávu, trochu vody a oslaďte podle chuti. Výsledkem je limonáda s dužinou, která vás odmění bohatou chutí a trochu hutnější strukturou. - Ochlazený bylinný nálev s ovocem
Uvařte silný nálev z máty, meduňky, lipového květu, heřmánku, nebo třeba kopřivy, nechte vychladnout, přidejte plátky citronu, okurky a led. Tahle varianta je ideální i pro děti, bez kofeinu, barviv a přidaného cukru. - Zeleninovo-ovocná limonáda
Méně tradiční, rozhodně však osvěžující. Okurka, máta, citron a jablko, to všechno rozmixované a naředěné vodou vytvoří neotřelý nápoj, který si oblíbíte. Pokud máte rádi jeho chuť, můžete přidat i kousek zázvoru.
Co skutečně hasí žízeň
Možná to zní paradoxně, ale zatímco bublinky vytvářejí dojem osvěžení, perlivá voda není zcela ideální volbou při skutečné žízni. Oxid uhličitý totiž mírně dráždí sliznice, navíc příliš mnoho perlivých nápojů může způsobovat nadýmání nebo pocit plnosti, což v horku není zrovna žádoucí. Obyčejná voda (nebo limonáda z neperlivé vody) se vstřebává rychleji a hydratuje efektivněji.
Tipy pro dokonalou limonádu
Základem je kvalitní voda. Ať už perlivá nebo ne, měla by být studená, ale ne ledová, extrémní chlad totiž může tlumit chuť a přetěžovat trávení. Ovoce vybírejte zralé, ideálně sezónní, chutná nejlépe a není potřeba tolik doslazovat. Sladit se dá různě, cukrem, medem, javorovým sirupem nebo stévií. A nezapomeňte na led, ideálně velké kostky, které se nerozpouštějí hned, nebo si udělejte led z ovocné šťávy, limonáda se při rozpouštění nezředí, ale spíš obohatí.
Bylinky nejsou jen na ozdobu – máta, meduňka, rozmarýn nebo levandule dodávají limonádě specifickou chuť. Stačí je lehce promnout v dlani, aby uvolnily vůni, a přidat do džbánu. Skvělým trikem je i dochucení špetkou soli. Malé množství (na špičku nože) může zvýraznit chuť ovoce a napomoci hydrataci, zejména pokud jste se právě vrátili z venkovního sportování.
Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit skvělou bezinkovou limonádu.
Zdroje informací:
flavorycooking.com - Quenching Your Thirst: Is Lemonade a Good Way to Hydrate?
homediningkitchen.com - Lemonade: The Ultimate Summer Refresher – Is it Good for You to Drink Every Day?
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak rychlit pažitku z vlastní zahrádky. Nenáročné pěstování na okenním parapetu
Příprava pažitky do květináčů Již na podzim si připravíme do plastových květináčů nebo jiných vhodných nádob vzrostlou pažitku, abychom ji nemuseli … Číst více
Jak úspěšně pěstovat řeřichu. Zahrádka za oknem je plná vitamínů
Řeřicha zahradní je maličká rostlinka, jejíž sílu i chuť oceníme především v zimě. Během letní sezóny je snadné zajít na zahradu pro plnou misku… Číst více
Vitamínová zahrádka za oknem. Jak snadno vypěstovat nať celeru, petržele, cibule a česneku
Malá zahrádka za oknem Rašící rostliny budou potřebovat vláhu, světlo a přiměřenou teplotu. Vybereme vhodnou nádobku nebo talířek a můžeme se hned… Číst více
Desatero rad na téma medvědí česnek: Na jaře patří mezi první rostliny, které mají bohaté uplatnění v kuchyni
Medvědímu česneku se daří ve vlhčím prostředí, často ho najdeme v řidších prosvětlených lesních porostech, poblíž říček a potoků. Tam, kde se mu daří… Číst více
Jaké bylinky a zelené natě používat v kuchyni? Které z nich snadno vypěstujeme na zahradě
Bylinky můžeme pěstovat buď v květináči na parapetu či na balkoně, ale úplně nejlépe se jim bude dařit přímo na záhonech v zahradě. Některé pěstujeme… Číst více
Lednová zahrada: Co dělají zahrádkáři, když je venku zima
Jakmile se přehouply Vánoce, v supermarketech hned obsadily pozice vánočního zboží semínka a různé zahradní pomůcky. Hned máme pocit, že je potřeba… Číst více
Nejlepší odrůdy špenátu pro balkon i zahradu: Špenát jahodový překvapí svými plody, malabarský načervenalými listy
Máte rádi zelené listy do salátu nebo chystáte… Číst více
Jak pěstovat řeřichu. Nenáročná rostlina k rychlení za oknem, která se hodí do pomazánek
Jak vysévat řeřichu Malý plastový tácek, misku nebo talíř vysteleme buničitou vatou, kterou mírně navlhčíme. Místo vaty postačí tři obyčejné… Číst více
Jak připravit pažitku na rychlení? Na podzim ji včas vyryjeme, než půda zamrzne. V zimě nám čerstvé natě přijdou k chuti
Pažitka je malou zásobárnou živin a vitamínů, přitom je velmi chutná a oblíbená. Na zahradě ji můžeme sklízet od časného jara až do pozdního podzimu.… Číst více
7 oblíbených zahradních rostlin, jejichž natě oceníme v kuchyni. Snadné pěstování, nenáročná péče a osvědčené recepty
Oblíbené zahradní rostliny Je příjemné zajít si na zahradu pro čerstvou nať do polévky, na posypání hotového pokrmu nebo na přípravu bylinkového… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více