Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

S vůní bylinek: Připravte si osvěžující limonádu z vlastnoručně vyrobeného sirupu
Zdroj: zuzi99, Pixabay

Domácí limonády letos frčí. Ve džbáncích je nabízejí luxusní restaurace i moderní kavárny. A i když se stále pijí ovocné či okurkové, nejvíc „in“ jsou ty z bylinek. Připravte si základ takové limonády doma a i po zbytek roku si budete připadat při jejich pití jako na rozkvetlé voňavé louce.

Limonáda s léčivým bonusem

Bylinkové limonády se dělají ze sirupů vyrobených z příslušných bylinek. Dál už potřebujete jen vodu, cukr, citron a nějaké pěkné lahvičky, do nichž sirupy přelijete. Pokud byste totiž vše nespotřebovali, lze je použít jako ideální dárek. Limonády z bylinek mají ještě jedno plus, kromě aromatické vůně a chuti se do nich přenese i něco z léčivých schopností rostlin. Jen je třeba myslet na to, že v případě bylinek to není stejné jako u ovocných sirupů – nemůžete je pít v neomezeném množství. Je tedy třeba si dávat pozor na dávkování a stejně jako u léků nepřekročit denní povolenou dávku, aby nedošlo například k alergické reakci. V sirupech určených na limonády je ale většinou jen menší podíl léčivky a ani limonády většinou nevypijeme tolik, aby nám to mohlo nějak uškodit.  

Zatepla či zastudena?

Postup výroby sirupu je většinou stejný bez ohledu na to, pro jakou bylinku se rozhodnete. Postup si respektive můžete vybrat, neboť existují dva. V prvním případě se omyté bylinky dají do hrnce, zalijí se převařenou vodou, hrnec se zakryje a bylinky se na nějakém chladném místě louhují nejméně 24 hodin, klidně ale i dva dny. Poté se nálev scedí přes plátýnko nebo jemné síto a nalije se do hrnce. Pak už jen přisypete cukr a na mírném ohni vaříte, dokud se cukr nerozpustí. Směs se nesmí dostat k bodu varu, aby bylinky neztratily svou sílu a schopnosti. Hotový sirup nalijete do dobře vymytých lahví a máte hotovo. Skladuje se nejlépe někde v temnu a chladu. Chcete-li si prodloužit trvanlivost, můžete přidat trochu kyseliny citronové.

Druhý způsob přípravy je tzv. varianta zastudena. Tato příprava je i šetrnější, neboť se nezničí tolik cenných látek v bylinách obsažených. V tomto případě si opět připravte velkou nádobu a naplňte ji ve vrstvách bylinkami a cukrem. Každou vrstvu bylinek vždy zasypejte cukrem. Poslední vrstvu musí tvořit cukr. Poté nádobu uzavřete a na teplém a světlém místě nechte odležet. Cukr se pomalu začne rozpouštět a za tři týdny by měl být sirup hotový. Pak už jej stačí opět jen slít a přelít do lahví. Tento sirup je nutné umístit do lednice a neotálet s jeho popíjením. Do bylinkových sirupů se také často přidávají citrony nakrájené na kolečka (rovnou při louhování), případně citronová šťáva. Ty rovněž prodlouží trvanlivost a sirup zakonzervují a dodají mu svěžejší chuť. Cukr můžete použít klasický bílý, případně i třtinový nebo fruktózu.

Trochu si zaexperimentujte

Limonádu pak už z domácího sirupu vytvoříte snadno. Stačí jej nalít do džbánu, přilít perlivou vodu, přidat led, ovoce a brčko, ozdobit snítkou bylinek a už si užívat tu báječnou chuť, v níž je ukryto celé kouzlo léta. Nejlepšími bylinkami, z nichž můžete připravit sirupy na běžné popíjení jsou například máta, levandule, mateřídouška, meduňka nebo klidně i tymián či rozmarýn. Rostlinky je možné třeba i různě nakombinovat (dobře k sobě jde např. máta s meduňkou) nebo k nim dodat kořeni či ovoce. U máty můžete obyčejný citron nahradit exotičtější limetkou, levanduli dodá na aromatičnosti skořice,  s bazalkou si zase dobře rozumí jahody a s rozmarýnem grepy. A pokud milujete něco netradičního, vhoďte do mátové limonády i na kolečka nakrájenou okurku. Takové limonády pak přímo vybízejí k vytvoření míchaných alkoholických drinků. Třeba k rozmarýnu jde přímo dokonale gin, dalšími vhodnými druhy alkoholu jsou vodka či bílý rum.

Recepty k tomuto článku

Marie

Nejnovější recepty Více