Kam v Brně na nejlepší párek v rohlíku: Objevili jsme perfektní produkt za 49 Kč i totální zklamání za 24,90 Kč
9. 7. 2025 Rozhovory a reportáže
Párek v rohlíku patří mezi nejoblíbenější „fasfoodová“ jídla, která seženete na mnoha místech. Přesto se za touto klasikou skrývá překvapivě široké rozpětí chutí i kvality. Vyrazili jsme do terénu a otestovali několik párků v rohlíku z různých míst v Brně. Kam doporučujeme vyrazit a kde to nemá smysl?
Co jsme hodnotili
Při našem testování jsme se zaměřili na to, co dělá dobrý párek v rohlíku opravdu dobrým. Nejde jen o chuť samotného párku, ale i o kvalitu rohlíku, čerstvost, teplotu, poměr masa a pečiva nebo třeba to, zda cena odpovídá tomu, co za ni dostaneme. Některé kousky nás příjemně překvapily, jiné naopak ukázaly, že ne každá sázka na párek v rohlíku je předem vyhraná.
Mohlo by vás zajímat
Návrat zaručen
Jako první jsme vyzkoušeli párek v rohlíku, který nabízí nedaleko Futura ve stánku se zajímavým názvem Český Mekáč. Naší volbou se stal cigárový párek v rozpečené bagetce, který zde pořídíte za 49 Kč. Jednalo se o chutný zážitek, masitý a dostatečně velký párek nás potěšil, stejně jako pečivo i hořčice uvnitř.
Skvělá cena
Druhou zastávkou se stalo rychlé občerstvení blízko Avionu, kde v malém stánku nabízí snad všechny největší hity rychlého občerstvení. Kromě párku v rohlíku zde najdete i smažený sýr v housce. My jsme ale vybrali debrecínkový párek v klasickém rohlíku za příjemných 30 Kč. Šťavnatá uzenina nám chutnala, škoda jen, že nebyla trochu teplejší.
Nečekané zklamání
Třetím otestovaným párkem v rohlíku se stal ten z jídelny JIP v Pražákově ulici. Bohužel zde stála za pochvalu pouze cena 24,90 Kč. Velký rohlík byl tvrdý a vídeňský párek uvnitř to svou chutí rozhodně nezachránil. Jinak osvědčená jídelna nás tentokrát trochu zklamala.
Kde se vzal
I když se může zdát, že je párek v rohlíku ryze domácí vynález, inspirován byl německým hot dogem, který se do Československa dostal v 70. letech 20. století. Místní výrobci jej ale přizpůsobili zdejším chutím. Typický český párek v rohlíku se nevkládá do podélně rozkrojeného pečiva, ale do rohlíku dutého.
Velký rozmach zažil párek v rohlíku v 80. letech, kdy se stal hitem občerstvení u stánků, na nádražích, sportovních akcích i při poutích. Byl levný, rychlý a teplý, ideální kombinace pro tehdejší dobu. Nejznámější prodejny byly například stánek u hlavního nádraží v Praze nebo automaty Koruna na Václavském náměstí, kde se fronty na párek v rohlíku stály každý den.
Jak vypadalo naše putování za nejlepším párkem v rohlíku, zjistíte v naší fotogalerii:
Zdroj informací:
idnes.cz - Socialistický párek v rohlíku alias pikador obdivovali i „dederoni“
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více