Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zdroj: Unsplash, call me hangry
Zdroj: Unsplash, call me hangry

To, že je hot dog ve skutečnosti párek v rohlíku je všeobecně známo . Víte ale i to, že pravý americký hot dog se od toho českého v mnohém liší? Zatímco párek v rohlíku je jen rychlou pochutinou na zahnání hladu během dne, hot dog může být plnohodnotný jídlem, navíc když si jej dáte ještě s hranolky.

Mr. Hot Dog

V pravém americkém hot dogu není párek jen doplněný trochou kečupu či hořčice a schovaný v rohlíku. Podává se v rozpůleném rohlíku nebo bagetě, zalitý různými druhy omáček, posypaný cibulkou a doplněný čerstvou či nakládanou zeleninou nebo sýrem. I rohlíky na hot dog jsou jiné: nadýchané, měkké, lehce nasládlé a chutí se hodně podobají burgerovým bulkám. Přímo na autentické americké hot dogy, takové, jaké koupíte v amerických barech, si můžete zajít do  holešovického bistra Mr. Hot Dog. Jejich hot dogy jsou opravdu výjimečné. Zakládají si tu na čerstvých a kvalitních surovinách – především na dobrých uzeninách (vepřovém či hovězím párku) i na pečivu, které si nechávají péct v menších řemeslných pekárnách. Jejich nabídka hot dogů je poměrně široká. Nejzákladnější je Classic dog, který si pak doladíte podle vaší chuti hořčicí, kečupem, nasekanou cibulí, okurkovým relishem, nakládanou zeleninou, pálivou nebo jalapeño papričkou, křupavými kousky slaniny, karamelizovanou cibulkou se slaninou nebo sýrem čedar. Raději sázíte na ověřené kombinace? Můžete vybírat z nabídky čtyř již hotových dochucených hot dogů. Pokud sem dorazíte hodně hladoví, objednejte si rovnou k hot dogu hranolky. Kdyby vám nestačily klasické, mají je i s čedarem, slaninou nebo s chilli papričkami. 

The Street Burgers and Cocktail Bar

I když ve svém názvu má tato americká restaurace slovo burger, mají v nabídce i tři hot dogy. Součástí každého je extra dlouhý poctivý hrubozrnný 75g párek z rodinného pražského řeznictví. A rovnou máte v ceně i porci hranolků. I ti největší jedlíci tak budou spokojeni. Máte-li rádi pikantní, zvolte Spicy hot dog s jalapeños, chili majonézou, rukolou a rajčaty. Netradiční oblohou vás určitě osloví Caesar hot dog s Caesar salátem, najemno restovanou slaninou, bylinkovými krutony, rajčaty a parmezánem. Milovníky sýrů určitě nadchne Cheese-salsa hot dog s tekutým čedarem, restovanou slaninou, rajčatovou salsou, rukolou a rajčaty. Navíc na jejich vynikající hot dogy můžete rovnou vyrazit do dvou poboček. 

Mikrofarma

V bistru Mikrofarma na náměstí Jiřího z Poděbrad se na hot dogy přímo nespecializují, na jídelním lístku mají „jen“ dva. Vzhledem k tomu, že jde o bistro spojené s řeznictvím, kvalita uzenin je v nich ale zaručena. Chuť rozpečeného rohlíku výborně doplňuje šťavnatá farmářská klobáska z vepřového masa ochucená bylinkami a dále v Chicago hot dogu krémový sýr, okurka, rajče, cibule a hořčice a v Buffalo hot dogu modrý sýr, pálivá omáčka, salát, majonéza a jarní cibulka. Myslí tu i na nejmenší hosty, pro které mají hot dog s vídeňským párkem s 95% obsahem masa a s kečupem. 

Hadog

I když má toto libeňské bistro v názvu psa, tedy slovo dog, specializuje se hlavně na burgery. Jeden hot dog ale na menu mají. Navíc tu vše připravují čerstvé z kvalitních uzenin od místního řezníka a z baget pečených na zakázku v místní pekárně. Jejich New York hot dog je vylepšený čedarem, slaninou, hranolkami a česnekovo-bylinkovou majonézou. A ještě se můžete rozhodnout, zda ho chcete v normální nebo pikantní verzi. 

Stánek Ladislav Červený

Pokud dáváte přednost klasickému českému párku v nerozříznutém rohlíku, zajeďte si na Náměstí Míru. Právě tam hned u východu z metra k zastávce tramvaje směr I. P. Pavlova stojí stánek Ladislava Červeného, u kterého se často tvoří dlouhá fronta. Hlavní předností místních párků je rozpečený křupavý rohlík a také možnost dochutit si párek několika druhy hořčice i kečupu. Objednat si můžete nejen běžnou plnotučnou a kremžskou hořčici, ale i křenovou, feferonkovou a dijonskou. Kečup mají sladký, ostrý feferonkový a rybízový a k tomu navíc tatarskou omáčku. 

Máte ve vašem městě také nějaké bistro nebo stánek s americkými hot dogy nebo vynikajícími párky v rohlíku? Napište nám své tipy!

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více