Moravský vrabec trochu jinak: Bílé víno zvýrazní chuť i vůni, díky papiňáku se maso rozpadá a na stole je za půl hodiny
14. 7. 2025 Vaření
Moravský vrabec rychle a chutně zase jinak. Vyzkoušejte rychlejší přípravu v papiňáku, šťavnaté maso s bílým vínem a dopečení pod grilem. Tradiční chuť, moderní postup a výborný výsledek na talíři.
Moravský vrabec
Moravský vrabec patří mezi nejoblíbenější jídla české kuchyně. Tento vydatný pokrm krásně voní po česneku, kmínu a karamelizované cibuli. Klasická příprava obvykle vyžaduje delší čas v troubě, pomalé pečení a trpělivost. Existují však i způsoby, jak si tuto lahůdku vychutnat rychleji, a přesto neochudit chuťové buňky.
Mohlo by vás zajímat
Co dělá moravského vrabce „vrabcem“?
Typickým znakem tohoto jídla je použití prorostlého vepřového masa, nejčastěji plece nebo bůčku, které krájíme na větší kostky a pečeme dozlatova se spoustou cibule a česneku. Důležitou roli hraje také kmín – nejen jako koření, ale i jako aroma navozující tradiční chuť domova. Na rozdíl od jiných vepřových pokrmů se moravský vrabec neobaluje, nemá omáčku v pravém slova smyslu a chuť vyniká právě díky výpeku.
Jak na rychlou variantu moravského vrabce
Zatímco tradiční vrabec se připravuje v troubě a trvá klidně dvě hodiny, v moderní verzi lze využít tlakový hrnec (papiňák), který dobu dušení zkrátí na zlomek času. A maso přitom zůstane šťavnaté a křehké.
Zajímavým chuťovým zpestřením oproti běžnému receptu je také přidání bílého vína – například Rulandského bílého. Víno maso zjemní, přidá lehkou kyselinku a umocní vůni pokrmu. Po uvaření v papiňáku je navíc maso ještě zapečené pod grilem, což mu dodá tu správnou zlatavou barvu a jemně křupavou krustu.
Díky níže uvedenému receptu si můžeme vyzkoušet verzi vhodnou na dny, kdy nemáme čas na několikahodinové vaření, ale přesto chceme potěšit svou rodinu domácím jídlem s tradiční atmosférou.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit moravského vrabce rychle a chutně zase jinak
Na tři porce potřebujete: 500 g vepřové plece, 2 velké cibule, 8 stroužků česneku, 2 lžičky celého kmínu, 2 lžíce oleje (nebo 1 lžíce sádla), 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky mletého pepře, 100 ml Rulandského bílého vína a 100 ml vody.
Jak na to? Maso opláchněte a osušte. Tučnější části odřežte a pokrájejte na drobné kostičky. Ostatní, libovější maso nařežte na kousky zhruba 7 x 7 cm. Cibuli pokrájejte nadrobno, česnek na půlplátky.
Do rozehřátého papiňáku dejte na tuk opražit kmín a kostičky tučnějšího masa a zarestujte. Přidejte libové maso, cibuli a česnek a nechte maso zatáhnout.
Osolte, opepřete, podlijte vínem a hrnec uzavřete. Od doby varu na slabém plameni duste 25 minut.
Po ochlazení hrnec otevřete, obsah hrnce přemístěte do vhodného pekáčku a nejlépe pod grilem chvilku zapečte na hezkou zlatavou barvičku.
Podávejte se šťouchanými brambory, přelité výpekem a s kyselou okurkou. Hodí se také zelí a kynutý či bramborový knedlík.
Náš tip: Připravte si moravského vrabce rychle, chutně a zase jinak podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více