Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Moravský vrabec trochu jinak: Bílé víno zvýrazní chuť i vůni, díky papiňáku se maso rozpadá a na stole je za půl hodiny
Zdroj: Toprecepty, Anna Kocikova

Moravský vrabec rychle a chutně zase jinak. Vyzkoušejte rychlejší přípravu v papiňáku, šťavnaté maso s bílým vínem a dopečení pod grilem. Tradiční chuť, moderní postup a výborný výsledek na talíři.

Moravský vrabec

Moravský vrabec patří mezi nejoblíbenější jídla české kuchyně. Tento vydatný pokrm krásně voní po česneku, kmínu a karamelizované cibuli. Klasická příprava obvykle vyžaduje delší čas v troubě, pomalé pečení a trpělivost. Existují však i způsoby, jak si tuto lahůdku vychutnat rychleji, a přesto neochudit chuťové buňky.

Co dělá moravského vrabce „vrabcem“?

Typickým znakem tohoto jídla je použití prorostlého vepřového masa, nejčastěji plece nebo bůčku, které krájíme na větší kostky a pečeme dozlatova se spoustou cibule a česneku. Důležitou roli hraje také kmín – nejen jako koření, ale i jako aroma navozující tradiční chuť domova. Na rozdíl od jiných vepřových pokrmů se moravský vrabec neobaluje, nemá omáčku v pravém slova smyslu a chuť vyniká právě díky výpeku.

Jak na rychlou variantu moravského vrabce

Zatímco tradiční vrabec se připravuje v troubě a trvá klidně dvě hodiny, v moderní verzi lze využít tlakový hrnec (papiňák), který dobu dušení zkrátí na zlomek času. A maso přitom zůstane šťavnaté a křehké.

Zajímavým chuťovým zpestřením oproti běžnému receptu je také přidání bílého vína – například Rulandského bílého. Víno maso zjemní, přidá lehkou kyselinku a umocní vůni pokrmu. Po uvaření v papiňáku je navíc maso ještě zapečené pod grilem, což mu dodá tu správnou zlatavou barvu a jemně křupavou krustu.

Díky níže uvedenému receptu si můžeme vyzkoušet verzi vhodnou na dny, kdy nemáme čas na několikahodinové vaření, ale přesto chceme potěšit svou rodinu domácím jídlem s tradiční atmosférou.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit moravského vrabce rychle a chutně zase jinak

Na tři porce potřebujete: 500 g vepřové plece, 2 velké cibule, 8 stroužků česneku, 2 lžičky celého kmínu, 2 lžíce oleje (nebo 1 lžíce sádla), 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky mletého pepře, 100 ml Rulandského bílého vína a 100 ml vody.

Jak na to? Maso opláchněte a osušte. Tučnější části odřežte a pokrájejte na drobné kostičky. Ostatní, libovější maso nařežte na kousky zhruba 7 x 7 cm. Cibuli pokrájejte nadrobno, česnek na půlplátky.
Do rozehřátého papiňáku dejte na tuk opražit kmín a kostičky tučnějšího masa a zarestujte. Přidejte libové maso, cibuli a česnek a nechte maso zatáhnout.
Osolte, opepřete, podlijte vínem a hrnec uzavřete. Od doby varu na slabém plameni duste 25 minut.

Po ochlazení hrnec otevřete, obsah hrnce přemístěte do vhodného pekáčku a nejlépe pod grilem chvilku zapečte na hezkou zlatavou barvičku.

Podávejte se šťouchanými brambory, přelité výpekem a s kyselou okurkou. Hodí se také zelí a kynutý či bramborový knedlík.

Náš tip: Připravte si moravského vrabce rychle, chutně a zase jinak podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku