Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak zvládnout bramborový knedlík hned napoprvé? Díky tipům knedlíkového mistra Petra Kosinera je uděláte na jedničku
Zdroj: se souhlasem Knedlíky Láznička a Toprecepty/koláž Toprecepty.cz

Knedlíky jsou základem české kuchyně, přesto si na ně ne každý troufne. Pokud jste v tomto „oboru“ nováčkem, pusťte se pro začátek do toho bramborového a to rovnou podle tipů knedlíkového mistra Petra Kosinera. Ten pro web Toprecepty.cz poradil, co dělat, aby byl výsledek i napoprvé na jedničku!

Nejoblíbenější z knedlíků? Bramborové!

Bramborové knedlíky jsou takovou klasikou mezi českými přílohami. Hodí se nejen k pečené kachně, ale i zastoupí i ty kynuté ve vepřo-knedlu-zelu a třeba vepřové výpečky se špenátem se bez nich neobejdou.

Spousta lidí jim dokonce dává přednost před těmi kynutými nebo houskovými, které ty bramborové dokáží nahradit u většiny „knedlíkových“ jídel, snad jen s výjimkou svíčkové nebo rajské. 

Rady od profíka 

Na bramborové knedlíky existuje spousta receptů, ale jde taky o konkrétní postup. S tím pro čtenáře webu Toprecepty.cz poradil šéfkuchař a spoluautor Velké knedlíkové kuchařky Petr Kosiner, který se již více než deset let stará o to, aby se knedlíkům vrátil zasloužený respekt.

V současnosti má tento šéfkuchař, který byl v rámci soutěže Česká chuťovka v roce 2023 oceněn titulem Rytíř české chuti, v repertoáru přes tři stovky druhů knedlíků a denně jich navaří 40. Je tedy nejvýš povolaným k tomu, aby nám prozradil své, léty prověřené, postupy, které sepsal do již zmíněné Velké knedlíkové kuchařky. 

Co tedy při přípravě nepodcenit?

Jaké brambory na knedlíky? 

  • Na kvalitu bramborových knedlíků má vliv už kvalita samotných brambor, které na ně použijete. Možná vás to překvapí, ale na knedlíky jsou nejvhodnější brambory typu A, tedy salátové
  • Brambory se pak vaří ve slupce, před dalším zpracování je nutné je nechat dobře vychladnout, nejlépe přes noc. Pokud byste použili teplé brambory, těsto by během zpracovávání rychle řídlo. U takových knedlíků pak hrozí, že se rozvaří a rozpadnou
  • Brambory musí být i dokonale suché. Přebytečná tekutina by totiž narušila konzistenci knedlíku
  • Na knedlíky je pak lepší brambory nastrouhat nahrubo, z lisovaných brambor vypadají knedlíky, jako by byly z kaše. „Případně můžete polovinu nastrouhat nahrubo a polovinu najemno,“ říká pro Toprecpety Petr Kosiner.

Místo mouky raději krupičku

  • V receptech na bramborové knedlíky se můžete setkat s různými druhy mouk v různém poměru, z mých zkušeností je však nejlepší použít klasickou dětskou krupičku. Knedlíky se s ní lépe provaří, navíc jsou pak jemnější,“ doplňuje Kosiner.
  • Čím více je v těstě brambor v poměru ke krupičce, tím je knedlík nadýchanější. Krupičku přidávejte k bramborám raději postupně, dodržujte ale množství v receptu

Bez vajec to nejde

  • Ačkoli i na recepty bez vajec narazíte, s nimi je to mnohem lepší. Vajíčka totiž fungují v knedlíku jako dokonalé pojivo. 
  • Platí pravidlo, že na každých 500 g brambor má přijít jedno celé vejce

Škrob a sůl

  • K mouce můžete do knedlíků přidat i bramborový škrob. Ten pomůže hlavně ve chvíli, kdy nepoužijete brambory typu A nebo máte brambory horší kvality. Škrobu se dává 1 lžíce na 1 kg brambor
  • Aby neměl knedlík mdlou chuť, je třeba ho osolit. Brambory vstřebají soli dost, dejte si ale pozor, abyste je nepřesolili. Na 1 kg brambor dejte dvě zarovnané kávové lžičky soli, tedy asi 10 g

Tvarování knedlíků a vaření

Když už máte těsto hotové, zbývá už jediné – vytvarovat z něj knedlíky. Klasika jsou velké válečky, které se pak krájejí na plátky. Ideální průměr šišek je 5 cm, na jednu šišku pak použijte asi 450 g těsta.

Knedlíky se nejčastěji vaří ve vodě. Tu je třeba dát vařit předem, aby pak těsto při čekání nezřídlo. Knedlíky vkládejte do vroucí vody a po minutě vaření je jemně nadzvedněte vařečkou od dna, aby se k němu nepřilepily. Klasický knedlík se vaří 20 až 22 minut, kulaté knedlíky jen 10 až 12 minut.

To, že je knedlík hotový, poznáte tak, že když jej rozlomíte, nejsou v něm vidět syrová zrnka krupičky. Uvařené knedlíky je možné krájet ještě horké. V tom případě ale potřebujete ostrý nůž

Náš tip: Vynikající bramborové knedlíky si pak můžete připravit podle našeho video receptu. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více