Smažené kuře generála Cua: Čína po americku osloví milovníky lehce pikantních chutí, maso je navíc úžasně křupavé
16. 7. 2025 Vaření
Na první pohled vypadá jako klasické čínské jídlo, kuře generále Cua ale překvapivě pochází z USA. V Číně ovšem žádný takový pokrm neznají a asi by z něj byli trochu překvapeni. Nicméně na kvalitě mu to rozhodně neubírá, jeho sladkou pikantní chuť si zamilujete.
Čínská specialita z Ameriky
Kuře generála Cua je jedna z oblíbených specialit, kterou má v nabídce snad každá čínská restaurace ve Spojených státech amerických. Občas na ni můžete narazit ale též v některých českých restauracích a jídelnách.
U nás se obvykle používá označení generála Cua, nicméně můžete se setkat i s názvem Tso. Jde o tutéž osobu – jen s jiným přepisem čínských znaků jména významného generála Cuo Cung-tchanga (někdy také Zuo Zongtana). Tento čínský politik, vojevůdce a reformátor se v 2. polovině 19. století významně zasloužil o rozvoj čínského školství, zemědělství a průmyslu.
Mohlo by vás zajímat
Podle slavného generála
V Americe se pokrm objevuje pod názvem General Tso's chicken, nicméně s výše zmíněným slavným čínským politikem nemá nic společného – on sám jej nikdy nevymyslel ani neochutnal, neboť žil v letech 1812–1885. Specialita byla poprvé představena až v roce 1973 a své jméno získala na jeho počest.
Někdy se podobný pokrm vyskytuje pod jmény po jiných slavných čínských osobnostech, např. Tao's, Mao's, Chow's či Cho's chicken. Můžete se ale setkat i s názvem House Chicken (domácí kuře). Vždy se však jedná o stejné lepkavé a zároveň báječně křupavé kuře.
Od newyorského kuchaře
Kuře generále Cua prý vymyslel šéfkuchař Peng Chang-kuei z jihočínské province Chu-nan, který roku 1973 emigroval do New Yorku. Tam si otevřel vlastní restauraci Uncle Peng's Hunan Yuan, kde toto smažené kuře servíroval jako specialitu podniku a chunanské kuchyně. Šlo o poměrně klasický recept, který se ale postupně přizpůsoboval chuti Američanů a brzy si získal velkou popularitu.
Zajímavé však je, že když později Peng Chang-kuei v rodném městě Changsha otevřel pobočku své mezitím vybudované tchajwanské sítě restaurací, místním lidem se zdál pokrm příliš sladký. Dodnes se pokrm v nesladké a pikantnější podobě připravuje právě na Tchaj-wanu.
Recept na kuře generála Cua
Čínsko-americkou specialitu snadno přichystáte doma. Všechny ingredience koupíte i u nás. Kuře se obaluje v jednoduchém těstíčku z kukuřičného škrobu, součástí ikonické lepkavé omáčky je vedle kukuřičného škrobu i sójová omáčka, rýžový ocet, cukr, chilli papričky a česnek. A jak tedy slavné kuře generála Cua připravíte?
Budete potřebovat: 600 g vykostěných kuřecích stehen, 1 lžičku najemno nastrouhaného zázvoru, 1 lžičku prolisovaného česneku, 80–150 g kukuřičného škrobu, olej na smažení (arašídový nebo jiný rostlinný). Dále: 2 lžíce oleje (arašídového nebo řepkového), 2 lžičky najemno nasekaného zázvoru, 2 stroužky česneku, najemno nasekané, ½ lžičky červených chilli vloček. Na omáčku: 3 lžíce světlé sójové omáčky, 1 lžíci omáčky hoisin, 1 lžíci rýžového octa (lze nahradit bílým vinným octem), 2 lžičky chilli pasty (výborná je třeba Sambal Oelek), 1 lžíci sezamového oleje, 3 lžíce hnědého cukru, 1 lžíci kukuřičného škrobu, 185 ml kuřecího vývaru. K podávání: Najemno nakrájenou zelenou cibulku a sezamová semínka na posypání.
- Začněte přípravou omáčky, která poslouží i jako marináda. Smíchejte sójovou omáčku, hoisin omáčku, rýžový ocet, chilli pastu a sezamový olej.
- Maso nakrájejte zhruba na 2,5cm kousky. Promíchejte je s 2 lžícemi omáčky. Přidejte zázvor a česnek, promíchejte a nechte asi 30 minut marinovat. Pak vsypte 80 g kukuřičného škrobu a promíchejte, aby se kuřecí kousky rovnoměrně obalily. Pokud kousky nejsou obalené, přisypte další škrob. Množství škrobu záleží na vaší zručnosti při obalování kousků masa.
- Do zbylého základu omáčky vmíchejte cukr a lžíci kukuřičného škrobu. Přilijte kuřecí vývar a znovu promíchejte.
- V hluboké pánvi rozehřejte asi 2 cm oleje na 200 °C. Kuře smažte asi 3 minuty, až bude zlatavé a křupavé (v polovině smažení otočte). Pak vyjměte a nechte okapat na talíři vyloženém ubrousky nebo papírovou utěrkou.
- Z pánve vylijte olej, vytřete ji a vraťte ji na sporák. Rozehřejte v ní 2 lžíce oleje a vsypte 2 lžičky nastrouhaného zázvoru, nasekaný česnek a chilli vločky. Smažte 30 vteřin, až česnek získá světle zlatavou barvu. Vlijte omáčku, přiveďte ji k varu a občas míchejte, dokud nezhoustne natolik, že se na dně tvoří cestička, když omáčkou projedete vařečkou.
- Do omáčky přidejte smažené kuře a rychle promíchejte, aby se rovnoměrně obalilo. Čím rychleji ho promícháte s omáčkou, tím křupavější kuře zůstane! Rozdělte na talíře, ozdobte a ihned podávejte s rýží dle vlastního výběru.
Náš tip: Podobnou variaci na „čínu“, ovšem z vepřového masa, si můžete připravit podle našeho video receptu.
Recipetineats.com: General Tso’s Chicken
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více