Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuře generála Cua je křupavé a zároveň šťavnaté.
Zdroj: Wikimedia Commons, By 1700-talet - Own work, CC BY 3.0

Na první pohled vypadá jako klasické čínské jídlo, kuře generále Cua ale překvapivě pochází z USA. V Číně ovšem žádný takový pokrm neznají a asi by z něj byli trochu překvapeni. Nicméně na kvalitě mu to rozhodně neubírá, jeho sladkou pikantní chuť si zamilujete. 

Čínská specialita z Ameriky

Kuře generála Cua je jedna z oblíbených specialit, kterou má v nabídce snad každá čínská restaurace ve Spojených státech amerických. Občas na ni můžete narazit ale též v některých českých restauracích a jídelnách.

U nás se obvykle používá označení generála Cua, nicméně můžete se setkat i s názvem Tso. Jde o tutéž osobu – jen s jiným přepisem čínských znaků jména významného generála Cuo Cung-tchanga (někdy také Zuo Zongtana). Tento čínský politik, vojevůdce a reformátor se v 2. polovině 19. století významně zasloužil o rozvoj čínského školství, zemědělství a průmyslu. 

Podle slavného generála

V Americe se pokrm objevuje pod názvem General Tso's chicken, nicméně s výše zmíněným slavným čínským politikem nemá nic společného – on sám jej nikdy nevymyslel ani neochutnal, neboť žil v letech 1812–1885. Specialita byla poprvé představena až v roce 1973 a své jméno získala na jeho počest.

Někdy se podobný pokrm vyskytuje pod jmény po jiných slavných čínských osobnostech, např. Tao's, Mao's, Chow's či Cho's chicken. Můžete se ale setkat i s názvem House Chicken (domácí kuře). Vždy se však jedná o stejné lepkavé a zároveň báječně křupavé kuře

Od newyorského kuchaře

Kuře generále Cua prý vymyslel šéfkuchař Peng Chang-kuei z jihočínské province Chu-nan, který roku 1973 emigroval do New Yorku. Tam si otevřel vlastní restauraci Uncle Peng's Hunan Yuan, kde toto smažené kuře servíroval jako specialitu podniku a chunanské kuchyně Šlo o poměrně klasický recept, který se ale postupně přizpůsoboval chuti Američanů a brzy si získal velkou popularitu.

Zajímavé však je, že když později Peng Chang-kuei v rodném městě Changsha otevřel pobočku své mezitím vybudované tchajwanské sítě restaurací, místním lidem se zdál pokrm příliš sladký. Dodnes se pokrm v nesladké a pikantnější podobě připravuje právě na Tchaj-wanu. 

Recept na kuře generála Cua

Čínsko-americkou specialitu snadno přichystáte doma. Všechny ingredience koupíte i u nás. Kuře se obaluje v jednoduchém těstíčku z kukuřičného škrobu, součástí ikonické lepkavé omáčky je vedle kukuřičného škrobu i sójová omáčka, rýžový ocet, cukr, chilli papričky a česnek. A jak tedy slavné kuře generála Cua připravíte? 

Budete potřebovat: 600 g vykostěných kuřecích stehen, 1 lžičku najemno nastrouhaného zázvoru, 1 lžičku prolisovaného česneku, 80–150 g kukuřičného škrobu, olej na smažení (arašídový nebo jiný rostlinný). Dále: 2 lžíce oleje (arašídového nebo řepkového), 2 lžičky najemno nasekaného zázvoru, 2 stroužky česneku, najemno nasekané, ½ lžičky červených chilli vloček. Na omáčku: 3 lžíce světlé sójové omáčky, 1 lžíci omáčky hoisin, 1 lžíci rýžového octa (lze nahradit bílým vinným octem), 2 lžičky chilli pasty (výborná je třeba Sambal Oelek), 1 lžíci sezamového oleje, 3 lžíce hnědého cukru, 1 lžíci kukuřičného škrobu, 185 ml kuřecího vývaru. K podávání: Najemno nakrájenou zelenou cibulku a sezamová semínka na posypání. 

  1. Začněte přípravou omáčky, která poslouží i jako marináda. Smíchejte sójovou omáčku, hoisin omáčku, rýžový ocet, chilli pastu a sezamový olej.
  2. Maso nakrájejte zhruba na 2,5cm kousky. Promíchejte je s 2 lžícemi omáčky. Přidejte zázvor a česnek, promíchejte a nechte asi 30 minut marinovat. Pak vsypte 80 g kukuřičného škrobu a promíchejte, aby se kuřecí kousky rovnoměrně obalily. Pokud kousky nejsou obalené, přisypte další škrob. Množství škrobu záleží na vaší zručnosti při obalování kousků masa. 
  3. Do zbylého základu omáčky vmíchejte cukr a lžíci kukuřičného škrobu. Přilijte kuřecí vývar a znovu promíchejte.
  4. V hluboké pánvi rozehřejte asi 2 cm oleje na 200 °C. Kuře smažte asi 3 minuty, až bude zlatavé a křupavé (v polovině smažení otočte). Pak vyjměte a nechte okapat na talíři vyloženém ubrousky nebo papírovou utěrkou. 
  5. Z pánve vylijte olej, vytřete ji a vraťte ji na sporák. Rozehřejte v ní 2 lžíce oleje a vsypte 2 lžičky nastrouhaného zázvoru, nasekaný česnek a chilli vločky. Smažte 30 vteřin, až česnek získá světle zlatavou barvu. Vlijte omáčku, přiveďte ji k varu a občas míchejte, dokud nezhoustne natolik, že se na dně tvoří cestička, když omáčkou projedete vařečkou.  
  6. Do omáčky přidejte smažené kuře a rychle promíchejte, aby se rovnoměrně obalilo. Čím rychleji ho promícháte s omáčkou, tím křupavější kuře zůstane! Rozdělte na talíře, ozdobte a ihned podávejte s rýží dle vlastního výběru.

Náš tip: Podobnou variaci na „čínu“, ovšem z vepřového masa, si můžete připravit podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Recipetineats.com: General Tso’s Chicken
Wikipedia.org: General Tso's chicken

Npr.org: The Strange Tale of General Tso's Chicken

Recepty k tomuto článku