Sladkokyselé kuře je čínská klasika, Zdeněk Pohlreich to dělá jinak, s vepřovým!
21. 5. 2022 Vaření
Sladkokyselé kuře je jedním z velmi oblíbených jídel čínské kuchyně. Zdeněk Pohlreich má vlastní variantu s vepřovým masem. Přečtěte si, jak toto jednoduché jídlo připravuje.
Tajemná sladkokyselá dobrota
Kombinace sladkokyselé chuti je velmi populární v asijských kuchyních, zamilovali si je ale i strávníci v Evropě a Americe. Tyto chutě sahají v Číně až do dynastie Tang (618-907 n. l.). Se sweet and sour omáčkou, jak bývá často označována, si spojujeme především kuře. Většinou se tak podává v čínských restauracích po celém světě. Wikipedie ale uvádí, že se jedná o kantonské sladkokyselé vepřové maso. To by smysl dávalo, protože v Číně je podle knihy Čínská kuchyně na českém stole nejvíce oblíbené vepřové maso a dokonce se jedná o národní jídlo. Ovšem i drůbež patří mezi velmi často konzumované druhy masa. Ať už se tedy jedná o kuře nebo vepřové, princip přípravy je stejný. Maso je marinované ve sladkokyselé omáčce a následně prudce smažené. Díky marinování je maso vláčné po celou dobu smažení a nakonec vznikne skvělá křupavá vrstva.
Známe ho jako excentrického suveréna. Podnikatel, gastronom, spisovatel Zdeněk Pohlreich na televizní obrazovce baví nejen svým břítkým humorem a krutou upřímností, ale především svým kulinářským…
Sweet and sour podle Zdeňka Pohlreicha
V tomto receptu je podle známého šéfkuchaře důležité vybalancovat vše, co se týká chuti. Ta musí být ve výsledku sladkokyselá s významnou sladkou tečkou. Zdeněk Pohlreich používá na toto čínské jídlo vepřovou pečeni. Na přípravu budete potřebovat 600 g vepřové pečeně bez kosti, bramborový škrob, vejce, sójovou omáčku, rostlinný olej, mrkev, cibuli, 2 stroužky česneku, lžíci třtinového cukru, rajčatový protlak, červený vinný ocet, 1 červenou a 1 žlutou papriku, kolečko ananasu, pepř, sůl a petrželku.
Sladkokyselá omáčka nebo polévka je běžným pojmem v nabídkách čínských restaurací. Právě pro asijskou kuchyni je totiž tento mix dvou zdánlivě naprosto odlišných chutí typický. Ačkoliv na první…
Recept na sladkokyselé vepřové
Vepřové maso nakrájejte na zhruba dvou až třícentimetrové kusy a naložte do bramborového škrobu, vejce a sójové omáčky. Na marinování stačí zhruba pět minut. Připravte si hluboký hrnec nebo pánev (ideálně wok), nalijte dostatek oleje (nejlépe řepkového) a nechte rozehřát. Maso se bude muset dělat prudce.
Zatím si připravte mrkev, cibuli a česnek. Na pánvi orestujte česnek, přidejte k němu cibuli a mrkev a nechte osmahnout. Pak přidejte asi lžíci třtinového cukru, lžíci rajského protlaku a kapku červeného vinného octa. Nakrájejte na větší kousky dvě papriky různé barvy a kolečko ananasu na větší kousky. Někdy se používá pouze sladká ananasová šťáva.
Podle známého kuchaře jsou ale právě kousky tohoto ovoce důležité pro jeho šťavnatost. Papriku i ananas dejte do pánve, kápněte sójovou omáčku a nechte povařit. Druhou pánev pořádně rozpalte a nalijte do ní olej. Udržujte vysokou teplotu. Kousky masa dejte do oleje a osmažte dokřupava. Pokrm se vaří rychle. Maso vyndejte, slijte olej. Do pánve dejte zeleninu s omáčkou, vložte znovu maso a dobře promíchejte. Maso má být slizké od škrobu a trochu křupavé.
Čínská kuchyně nebývá zdobená, zdobí ji samy barevné suroviny. Zdeněk Pohlreich ale sladkokyselý pokrm kombinuje s pořádnou porcí pokrájené petrželky.
A že vepřové nemusíte? Nevadí! Připravte si toto sladkokyselé kuře.
Zdroje informací:
en.wikipedia.org
thewoksoflife.com
prima.iprima.cz
Zdeněk Křížek senior, Čínská kuchyně na českém stole, Jilm 2006
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náš život s celiakií: Jak jsem pro Áňu pekla makového beránka bez lepku a chutnal nakonec celé rodině
Už jste ochutnali zelené pivo? Hit Velikonoc má nejen neobvyklou barvu, ale často i specifickou chuť
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 3 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 5 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 8 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 12 hodinami
Pečené batáty
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Deset kroků k dokonalé velikonoční nádivce: Správnou chuť dá tučnější uzené, pečivo je lepší opečené a vejce se nepřidávají celá
Jak na dokonalý mazanec? Moučník podle receptu a rad Josefa Maršálka voní vanilkou, je nadýchaný a krásně drží tvar
Jak připravit sladký brambor, oblíbený retro zákusek našich cukráren
Komentáře
24. 5. 2022 00:25