Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křupavé letní rychlokvašky: Na těchto nakládaných okurkách si pochutnáte už za 48 hodin
Zdroj: Toprecepty

V průběhu července vrcholí období zavařování okurek nakládaček, které si pak ve sladkokyselém nálevu uchováme ve sklenicích na zimu. Pokud byste si ale na nakládaných okurkách chtěli pochutnávat hned, ideální volbou jsou pro vás tyto rychle kvašené, hotové již za 48 hodin.

Okurková sezona je tu

V létě nám, jak se říká, nastává okurková sezona, což znamená nejen to, že se toho moc neděje (alespoň co se společenských událostí týče), ale navíc tu opravdu máme čas okurek. Letní měsíce jsou zkrátka obdobím zavařování, a to nejen marmelád a kompotů, ale i konzervování zeleniny, která vyrostla na zahrádce nebo jste si ji koupili někde na trhu nebo třeba u farmáře. 

Kdy se sklízejí nakládačky?

Právě v červenci je v plném proudu sezona okurek nakládaček. Tyto malé okurky se sklízejí podle počasí už v druhé polovině června, nejvíc jich ale dozrává v červenci, kdy už rostliny plodí naplno a okurky přibývají doslova každý den.

Jejich sklizeň a zavařování pokračuje až do srpna, někdy i do září, ale pozdější plody už bývají větší a méně křehké. Ideální je sbírat okurky mladé, štíhlé, pevné, tak kolem 6–10 cm, protože jsou nejkřupavější a mají jemná semínka. Právě tyhle okurky se často zavařují ve sladkokyselém nálevu

Rychlejší kvašené okurky

Jsou-li okurky přerostlé, častěji se z nich připravují tzv. kvašáky, nazývané rovněž rychlokvašky. Tyto nakládané okurky jsou specifické tím, že na ně nepotřebujete žádný nálev s octem – typickou kyselou, slanou, trochu i pikantní a poměrně výraznou chuť získávají díky fermentaci, působením bakterií mléčného kvašení.

Předností takto naložených okurek je, že se nevaří, takže si uchovávají všechny vitaminy a minerály. A jako všechny kvašené potraviny prospívají našemu zažívání. 

Jak se dělají kvašáky?

Výhodou kvašáků je nejen to, že na jejich přípravu nepotřebujete žádné speciální hrnce nebo další pomůcky na zavařování, ale i to, že jsou rychle hotové a není třeba je nechávat nějakou dobu odležet, aby se dokonale prolnuly všechny chutě, tak jak je to nutné u běžných nakládaných okurek. I tak ale samozřejmě určitou dobu trvá, než okurky vykvasí a získají tu správnou chuť a konzistenci. Obvykle to trvá 10 dnů i déle. 

Recept na rychlé nakládané okurky

Jestliže se vám takové čekání zdá dlouhé a na nakládaných okurkách si chcete pochutnávat co nejdříve, vyzkoušejte okurky podle následujícího receptu, které jsou hotové již za 48 hodin a příjemně křupou. Tyto okurky zachutnají i těm, kteří nevyhledávají příliš kyselé okurky. Jak je tedy připravíte? 

Budete potřebovat: 1,5 kg okurek, kopr (množství podle chuti), 1 střední křen, ½ palice česneku, 4 bobkové listy, 2 litry vody a 2 lžíce soli. 

  1. Okurky důkladně omyjte ve studené vodě, konce můžete případně odříznout. Opláchněte kopr. Křeň pečlivě očistěte a nakrájejte na plátky nebo menší kousky. Česnek rozdělte na stroužky, oloupejte je a podle libosti nakrájejte nebo ponechte v celku. 
  2. Připravte nádobu na nakládání. Můžete zvolit velkou sklenici, větší hrnec nebo hliněnou nádobu. Důležité hlavně je, aby byla důkladně vysterilizovaná. Na  dno položte snítku kopru a několik koření, například bobkový list a oloupaný stroužek česneku. Poté přidejte několik okurek, oloupaný stroužek česneku, kousky křenu, bobkový list a snítku kopru.
  3. Obsah sklenice zalijte vroucí vodou a osolte. Tekutina by měla pokrýt všechny okurky – jen tak nebudou plavat na hladině a nebude hrozit, že by se zkazily. Sklenici zakryjte víčkem, ale neutahujte ho. 
  4. Umístěte okurky na vhodné místo, třeba na kuchyňskou linku nebo do koupelny – proces kvašení nevyžaduje nízké teploty ani tmavou místnost. Pro jistotu ale postavte sklenici do pekáče, kdyby okurky začaly zprudka kvasit, ať tekutina neteče všude kolem.
  5. Okurky jsou hotové po 2 dnech. Měly by se konzumovat maximálně do 7 dnů po naložení. Po uplynutí této doby začnou okurky kvasit a ztratí svou charakteristickou svěží chuť.

Náš tip: Klasické nakládané znojemské okurky si můžete připravit podle našeho video receptu


 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli