Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Osmažit se dá kdeco, a jestli je na to někdo odborník, tak jsme to my a Američani. A právě u nich se můžete inspirovat, pokud chcete vyzkoušet něco neobvyklého. Smažené kyselé okurky totiž tento požadavek skvěle splňují. Tímto pohoštěním prostě každého dostanete.

Osmažit se dají i okurky 

Smažené pokrmy sice nepatří k nejzdravějším, jednou za čas ale nikomu neuškodí si nějakou menší mastnou dobrotu dopřát. My Češi jsme ve smažení přeborníci, řízky jsou oblíbeným obědem, smaženého kapra máme na štědrovečerní tabuli a v létě smažíme ve velkém houby i cukety.

Podobně posedlí jsou smažením i Američani a ti jdou ve svých experimentech ještě dál, jak dosvědčují třeba smažené sušenky Oreo, o nichž jsme psali v našem starším článku. Smažená křidýlka jsou již klasikou, pokud byste se ale v Americe vydali na nějaký festival nebo podobnou venkovní akci, narazíte také na spoustu stánků s fried pickle označovaných rovněž jako frickles

Fried pickles - hit amerického jihu

V Americe jde o oblíbené pouliční občerstvení, které je spojováno hlavně s americkým jihem. Nejde však o žádnou moderní specialitu, na nápad osmažit nakládané okurky v koprovém nálevu, které se dávají třeba do hamburgerů, tam přišli již v šedesátých letech minulého století.

První recept na tuto pochutinu se objevil v novinách Oakland Tribune 19. listopadu 1962 pod názvem French Fried Pickles. Tehdy šlo o nakládané okurky v sladkém nálevu osmažené v palačinkovém těstíčku.

Specialitu pak nejvíc zpopularizoval jistý Bernell „Fatman“ Austin v roce 1963
Fried pickles se staly hitem v jeho podniku Duchess Drive v Atkinsu ve státě Arkansas. Jeho okurky se staly oblíbenou svačinkou místních a také kamioňáků projíždějících kolem motorestu.

Recept Fatmana je tajný, po jeho smrti jej zná jen jeho rodina, která jeho vyhlášené smažené okurky připravuje jen jednou ročně na květnovém Picklefestu v Atkinsu. Naštěstí existuje spousta variant na tento původní recept. A protože nás zaujal, rozhodla se jej naše redaktorka Hanka vyzkoušet. A jak to dopadlo a chutnalo?

Jaké okurky na fried pickles?

Fried pickles se připravují nejčastěji z amerických nakládaných okurek v pikantnějším koprovém nálevu. Ty se obvykle dělají z obyčejných okurek (polních nebo hadovek) nakrájených na plátky, klidně ale můžete použít i naše nakládačky, aspoň vám vzniknou takové svěží okurkové hranolky, jaké udělala i Hanka. 

„Já jsem použila normální nakládané okurky v sladkokyselém nálevu, které jsem ještě přepůlila. Okurky je hlavně nutné důkladně osušit papírovou kuchyňskou utěrkou, aby na nich drželo těstíčko,“ říká Hanka.

I když existují i recepty s klasickým trojobalem, okurky se většinou smaží v pikantním těstíčku. Někdy se používá pivní, častější je ale směs s podmáslím, díky němuž jsou okurky krásně křehké.

„Vzhledem k tomu, že jsou okurky naložené v láku, hrozí, že by výsledný pokrm mohl být rozmočený. Právě proto jsem udělala těstíčko, do kterého se dává kukuřičný škrob, ten totiž nasákne přebytečnou vlhkost z okurek, což zajistí větší křupavost. I když výsledek nebyl rozmočený, křupavé úplně nebyly," doplňuje Hanka.

Aby byly okurky křupavé 

Okurky se musí smažit v dostatečné vrstvě oleje. „Doporučuju smažit je na pánvi, aby měly dostatek prostoru a neslepily se k sobě. Já dělala menší množství, tak se mi vešly do kastrůlku se silnějším dnem.“ Důležitá je i správná teplota na smažení cca 190˚ C. Při nižší teplotě by těstíčko absorbovalo příliš mnoho oleje a bylo by pak rozmočené a méně křupavé.

Než začnete s další várkou, nechte olej opět dosáhnout správné teploty. 
Smažené okurky jsou nejlepší ještě horké. „Jejich chuť je celkem zajímavá – pikantní a lehce slaná. Klidně bych příště těstíčko víc ochutila, přišlo mi málo slané. Možná bych přidala i pálivou papriku, použila jsem jen uzenou. Okurky chutnají jako normální kyselé okurky, ale těstíčko trochu zmírní kyselost. Měla jsem obavy z toho, jaké budou v teplé formě, ale kupodivu mi to chutnalo,“ svěřuje se Hanka.

Fried pickles podle amerického receptu

Okurky se tradičně podávají s oblíbeným americkým dresinkem ranč neboli farmářským dresinkem, který se dochucuje koprem a česnekem, klidně lze ale použít jakýkoliv jiný smetanový dresink. Ostatně původně se servírovaly jen s kečupem. Hance ale chutnaly i samotné.

Budete potřebovat: rostlinný olej na smažení, 120 g hladké mouky, 34 g kukuřičného škrobu, 2 lžičky soli, 1/2 lžičky mletého černého pepře, 1/2 lžičky papriky (můžete použíti uzenou), 1/2 lžičky česnekového prášku, 240 ml podmáslí, 1 vejce, asi 12 menších kyselých okurek (pokud máte větší, rozřízněte je podélně na poloviny, čtvrtiny nebo na plátky), dresink k podávání. 

  1. Ve velké pánvi rozehřejte dostatečné množství rostlinného oleje na teplotu 190 ˚C. V misce nejprve smíchejte mouku, kukuřičný škrob, sůl, černý pepř, papriku a česnekový a cibulový prášek. V misce rozšlehejte podmáslí a vejce a pak vše smíchejte dohromady.
  2. Okurky důkladně osušte papírovou utěrkou. Pak okurky postupně namáčejte do těstíčka, nechte trochu okapat a ihned vkládejte do rozehřátého oleje. Smažte je dozlatova a dokřupava asi 2 minuty. 
  3. Vyjměte je pomocí děrované lžíce a přeneste na talíř vyložený papírovou utěrkou. Smažené okurky ihned podávejte s rančerským dresinkem na namáčení.
Na přípravu smažených nakládaček se pak můžete podívat v naší fotogalerii

Fotogalerie - Vyzkoušeli jsme fried pickles – kyselé okurky zabalené v křupavém kabátku jsou prostě dokonalé

Ukázat 9 fotografií

 

Náš tip: Na to, jak se nakládají okurky na americký způsob se můžete podívat v našem video receptu. 

Zdroje informací: 
Hottytoddy.com
Thepioneerwoman.com

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více