Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co jedli japonští samurajové? Bojovníci sloužící císaři a šlechtě měli skromný jídelníček, převažovala rýže a polévka miso
Zdroj: Wikimedia Commons, Unknown author, Public Domain

Díky letošní výstavě Expo v Ósace se o Japonsku mluví více než jindy. Ostrovní císařství si spojujeme s mnoha symboly a tradicemi. V jídle je to nepochybně sushi a ramen, v přírodě hora Fudži, k japonské historii zase patří gejši a samurajové.

Kdo byli samurajové?

Samurajové byli profesionální bojovníci, kteří sloužili císaři nebo jinému vysoce postavenému pánovi a „samuraj“ byl dědičný vojenský šlechtický titul. Tato v podstatě elitní skupina válečníků existovala od 12. století a největší rozmach zažila v 17. století. Soubor zásad a hodnot, kterými se samurajové řídili, je obsažen v tzv. kodexu bušidó. Připomeňme, že pro tyto bojovníky byla nejdůležitější čest. Padnout do zajetí pro ně nepřipadalo v úvahu, to si raději vzali život pomocí tradiční seppuky, kdy si samurajským mečem rozřízli břišní dutinu.

Samurajská pravidla stravování

Již zmíněný kodex bušidó měl významný vliv na samurajský jídelníček. Samurajové měli k jídlu disciplinovaný přístup a vnímali ho především jako „palivo“, aby doplnili energii, nikoli jako požitek. Na svém vrcholu se samurajská kuchyně vyznačovala strohostí a jednoduchostí, protože samurajové dodržovali přísná stravovací pravidla, aby si udrželi kondici a zdraví. 

Co samurajové jedli nejčastěji?

Pod pokličkou samurajského jídelníčku najdeme pokrmy, na kterých si dodnes Japonci pochutnávají. Samurajská kuchyně kladla důraz na sezonnost a lokálnost surovin. Mezi základní potraviny v samurajské stravě patřila hnědá rýže. Dodávala totiž tak důležité sacharidy. Tradiční miso polévka z fermentované sójové pasty byla bohatým zdrojem různých živin a minerálů.

Výjimečné místo měly ryby a mořské plody

Není divu, že v ostrovním Japonsku byly (a jsou) na talíři často ryby a mořské plody, které samurajským bojovníkům dávaly potřebné bílkoviny. Nejčastěji šlo o tuňáky, makrely nebo lososy a tyto ryby se podávaly syrové, někdy grilované

Kromě ryb byly mezi samuraji oblíbené mořské plody, jako jsou krevety, olihně a chobotnice. Tyto pochoutky si dopřávali vařené nebo grilované na dřevěném uhlí se sójovou omáčkou nebo solí.

Jedli samurajové maso? 

V raném období samurajství, tedy ve 12. a 13. století, byly pokrmy z ulovených divokých zvířat naprosto běžné. Později pod vlivem buddhismu se konzumace masa omezila. Sušené maso spolu se sušenými rybami si ale bojovníci s sebou brali na válečné výpravy. Vrcholné období samurajství (18. století) přestalo maso tabuizovat a hovězí, vepřové i kuřecí maso se částečně vrátilo i na talíře samurajů.

Místo čaje v samurajské kultuře

Za zmínku stojí také čaj a čajové obřady. Čaj hrál významnou roli v samurajské kultuře a často se používal jako nástroj k relaxaci a meditaci. Čajové obřady byly důležitým aspektem společenských setkání.

Nejčastěji se popíjel zelený čaj v prášku matcha, který se podával v malých miskách našlehaný s horkou vodou do pěny. 

Konec éry samurajů

Teprve v polovině 19. století, když Japonsko otevřelo hranice světu a začalo budovat moderní armádu, význam samurajů postupně upadal. Samurajové jako společenská třída zanikli roku 1876, kdy císař Meidži v rámci reformy armády zrušil jejich privilegia.

Zdroje informací:

zendine.medium.com: Unveiling Samurai Cuisine: A Delicious Journey through Japanese History

chladnezbrane.eu: Samurajové - rytíři starého Japonska

japonet.cz: Samurai 侍

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli