Co jedli japonští samurajové? Bojovníci sloužící císaři a šlechtě měli skromný jídelníček, převažovala rýže a polévka miso
25. 7. 2025 Historie a zajímavosti
Díky letošní výstavě Expo v Ósace se o Japonsku mluví více než jindy. Ostrovní císařství si spojujeme s mnoha symboly a tradicemi. V jídle je to nepochybně sushi a ramen, v přírodě hora Fudži, k japonské historii zase patří gejši a samurajové.
Kdo byli samurajové?
Samurajové byli profesionální bojovníci, kteří sloužili císaři nebo jinému vysoce postavenému pánovi a „samuraj“ byl dědičný vojenský šlechtický titul. Tato v podstatě elitní skupina válečníků existovala od 12. století a největší rozmach zažila v 17. století. Soubor zásad a hodnot, kterými se samurajové řídili, je obsažen v tzv. kodexu bušidó. Připomeňme, že pro tyto bojovníky byla nejdůležitější čest. Padnout do zajetí pro ně nepřipadalo v úvahu, to si raději vzali život pomocí tradiční seppuky, kdy si samurajským mečem rozřízli břišní dutinu.
Mohlo by vás zajímat
Samurajská pravidla stravování
Již zmíněný kodex bušidó měl významný vliv na samurajský jídelníček. Samurajové měli k jídlu disciplinovaný přístup a vnímali ho především jako „palivo“, aby doplnili energii, nikoli jako požitek. Na svém vrcholu se samurajská kuchyně vyznačovala strohostí a jednoduchostí, protože samurajové dodržovali přísná stravovací pravidla, aby si udrželi kondici a zdraví.
Mohlo by vás zajímat
Co samurajové jedli nejčastěji?
Pod pokličkou samurajského jídelníčku najdeme pokrmy, na kterých si dodnes Japonci pochutnávají. Samurajská kuchyně kladla důraz na sezonnost a lokálnost surovin. Mezi základní potraviny v samurajské stravě patřila hnědá rýže. Dodávala totiž tak důležité sacharidy. Tradiční miso polévka z fermentované sójové pasty byla bohatým zdrojem různých živin a minerálů.
Mohlo by vás zajímat
Výjimečné místo měly ryby a mořské plody
Není divu, že v ostrovním Japonsku byly (a jsou) na talíři často ryby a mořské plody, které samurajským bojovníkům dávaly potřebné bílkoviny. Nejčastěji šlo o tuňáky, makrely nebo lososy a tyto ryby se podávaly syrové, někdy grilované.
Kromě ryb byly mezi samuraji oblíbené mořské plody, jako jsou krevety, olihně a chobotnice. Tyto pochoutky si dopřávali vařené nebo grilované na dřevěném uhlí se sójovou omáčkou nebo solí.
Mohlo by vás zajímat
Jedli samurajové maso?
V raném období samurajství, tedy ve 12. a 13. století, byly pokrmy z ulovených divokých zvířat naprosto běžné. Později pod vlivem buddhismu se konzumace masa omezila. Sušené maso spolu se sušenými rybami si ale bojovníci s sebou brali na válečné výpravy. Vrcholné období samurajství (18. století) přestalo maso tabuizovat a hovězí, vepřové i kuřecí maso se částečně vrátilo i na talíře samurajů.
Mohlo by vás zajímat
Místo čaje v samurajské kultuře
Za zmínku stojí také čaj a čajové obřady. Čaj hrál významnou roli v samurajské kultuře a často se používal jako nástroj k relaxaci a meditaci. Čajové obřady byly důležitým aspektem společenských setkání.
Nejčastěji se popíjel zelený čaj v prášku matcha, který se podával v malých miskách našlehaný s horkou vodou do pěny.
Konec éry samurajů
Teprve v polovině 19. století, když Japonsko otevřelo hranice světu a začalo budovat moderní armádu, význam samurajů postupně upadal. Samurajové jako společenská třída zanikli roku 1876, kdy císař Meidži v rámci reformy armády zrušil jejich privilegia.
Zdroje informací:
zendine.medium.com: Unveiling Samurai Cuisine: A Delicious Journey through Japanese History
chladnezbrane.eu: Samurajové - rytíři starého Japonska
japonet.cz: Samurai 侍
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více