Jak hubnu a zlepšuji si zdraví díky Margit a navzdory doktorce: Dodržujte pravidla tří „Z“ a kila poletí dolů skoro sama
23. 9. 2025 Rozhovory a reportáže
Kdo tento seriál sleduje, tak ví, že mi byl v lednu 2025 zjištěn vysoký cholesterol. To byl začátek mé, dnes už 9. měsíc trvající, cesty, na níž mě provází kamarádka a specialistka na výživu, Margit Slimáková. Máme za sebou první léto a tak jsem hned zjistila, co je u hubnutí, alespoň pro mě, kámen úrazu.
Začátky pár měsíců zpátky
Pro ty, kteří nečetli všechny díly, připomínám ve stručnosti (podrobněji zde), že mi v lednu lékařka naměřila vysoký cholesterol (7 mmol/l) a navrhla léčbu statiny. Když jsem odmítla s tím, že se nejdříve pokusím napravit situaci změnou životního stylu, odvětila lékařka: "To se vám nepodaří!"
Nevím, zda je to nějaká netradiční motivační věta, ale mne každopádně zvedla ze židle. V duchu jsem si řekla, že to zkusím na just. O pomoc jsem poprosila Margit Slimákovou, specialistku na zdravotní prevenci a výživu (na hlavní fotce vpravo), a dle jejích rad jsem změnila jídelníček ze dne na den. Základy byly následující:
- 3 jídla denně - ale podle jasných pravidel - tedy na prvním místě bílkoviny, na druhém zelenina, na třetím sacharidy
- žádný přidaný cukr
- žádné vysoce průmyslově zpracované produkty
Podrobněji najdete všechno v předchozích dílech našeho seriálu. Už za měsíc se mi cholesterol snížil na 4,9 mmol/l, klesla kyselina močová a začala jsem hubnout. Podotýkám, že to vše téměř bez pohybu, bez injekcí a jakýchkoli podpůrných prostředků. Zkrátka jen jídlem.
Za půl roku jsem zhubla 15 kg a z BMI lehce přes 40 se dostala na BMI 34. Jenže přišlo léto, a to se ukázalo paradoxně jako zatím nejtěžší část mé cesty.
Mohlo by vás zajímat
Zrádná letní lákadla
Vzhledem k tomu, že se profesně léta věnuji gastronomii jako kulinární redaktorka a v redakci často vyrážíme do terénu otestovat tu poctivé koláče, tu řemeslné zmrzliny, tak se pro mě léto stalo náročným zátěžovým testem. Nepatřím totiž mezi ty typy lidí, kterým stačí jednou si kousnout nebo jen trochu ochutnat. Jakmile se to týká dobrého jídla, prostě to sním. Komplet. Celou zmrzlinu, celý koláč.
Pro jednou se nic nestane, že... chlácholila jsem sama sebe. A je to i pravda, kdyby to bylo opravdu jen jednou nebo dvakrát. Jenže z jednou dvakrát se to trošku rozjelo a měsíce budovaný režim se trochu rozkolísal.
Co se mi naštěstí stále dařilo? Jíst 3-4x denně, nepít nic sladkého a zapisovat si jídlo. Posledně jmenované se ukázalo jako klíčové pro návrat na tu správnou cestu. Jídlo si zapisuji od začátku úplně primitivním způsobem do rozepsaného mailu. A to vždy jen čas a co jím.
Například: Pátek 5.9. 2025 - 9:30 - banánové lívance (banán, ovesné vločky, koření, mandle), med, bílý jogurt, jablko
Zapisování je jedno ze tří Z, které mi pomáhají, a možná mohou pomoci i vám držet se prospěšného jídelníčku.
Tři magická „Z“ jako klíč k hubnutí
Možná už jste zvědaví, co jsou ta tři „zetka“ , neboli tři Z. Takže tři „Z“ jsou: zapisování, zásoby a zelenina. Všechno tohle mě naučila Margit hned při našich prvních konzultacích. „Piš si všechno, co jíš, nic nevaž, jen zapiš jídlo a čas,“ říkala mi v lednu a radila, abych měla doma vždy v zásobě dost jídla, které jíst můžu, a taky dost zeleniny.
Zní to banálně? Je to banální. Díky zapisování se totiž můžete kdykoliv v týdnu ohlédnout a zjistit, zda jste měli dost bílkovin, zeleniny, zda nepřevládají sacharidy. Zjišťuji, že si sám o sobě kolikrát člověk něco myslí, ale skutečnost je jiná.
Já jím docela zdravě, říkají mi kamarádky, a pak si vzpomenou na chipsy 3x týdně, sklenku vína každý večer nebo sem tam pivo. Tohle u zapisování vidíte přehledně hned. Přitom není potřeba nic vážit ani počítat.
- Zapisování je tedy, alespoň ze začátku, super vodítko, díky kterému lze mít jídlo více pod kontrolou.
Druhým „Z“ jsou zásoby. Když nebudete mít doma dost jídla, které patří do kategorie „tohle můžu“, bude jakýkoli režim mnohem náročnější udržet. Bude to víc boj. I když jen se sebou samým.
- Zásoby zeleniny, libového masa, vařených vajíček, ořechů, ovoce, ovesných vloček nebo bílého jogurtu pomohou zajistit, že si z pestré nabídky vyberete. Když budete mít doma čokolády, chleba, sladkosti a podobně, bude naopak dost těžké se ovládnout. Nedělejte si to zbytečně náročnější.
A konečně třetím „Z“ je zelenina. Podle jednoho výzkumu se ukazuje, že zelenina na začátku jídla (3x denně) pomáhá snížit výsledný glykemický profil, a vy nedostanete hlad tak brzy. Probírala jsem to s Margit a shodly jsme se, že jestli sním první zeleninu nebo šunku, je to jedno. Důležité je, když je zelenina součástí každého hlavního jídla.
- Zelenina 3x denně, jako součást hlavních jídel, pomáhá zajistit pocit sytosti, dodá tělu potřebné vitaminy, minerály a vlákninu a usnadní hubnutí.
Tyhle tři „Z“ mi připadají jako zásadní pro to, aby hubnutí nebylo trápení, ale abych si spíš vybudovala zdravý životní styl napořád jako něco přirozeného. Věřím, že časem nebudu muset zapisovat a automaticky se mi zelenina i bílkoviny budou objevovat na talíři 3x denně v dostatečném množství.
Teď mi ale jak zápisky, tak zásoby pomáhají zvládat režim, který ještě nemám „pod kůží“ na sto procent. Sama na sobě jsem si vyzkoušela, jak to dopadá, když vhodné jídlo doma není.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více