Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketa v pečení dokáže zázraky, třeba v buchtě podle Míši Landové ji ani nepoznáte, přitom jí dodá vláčnost.
Zdroj: se souhlasem České televize a Míši Landové, koláž Toprecepty

Cuketová buchta je ideálním způsobem, jak zužitkovat sezónní úrodu cuket a zároveň potěšit rodinu nebo hosty zdravějším moučníkem. Na rozdíl od klasických buchet není tato varianta těžká ani přeslazená – cuketa těstu dodává nečekanou vláčnost, aniž by ovlivnila chuť. Perfektní buchtu si připravte podle receptu oblíbené cukrářky Míši Landové.

Zelenina v moučníku funguje

Cuketa je zelenina s velmi jemnou chutí a vysokým obsahem vody. Právě proto je skvělým pomocníkem při pečení. Strouhaná cuketa se do těsta přidává ze stejného důvodu jako jablka nebo mrkev – není cítit, ale dokáže výrazně ovlivnit výslednou strukturu. Buchta je díky ní měkká, vláčná a déle vydrží čerstvá, aniž by se rozpadala nebo vysychala.

Základní suroviny a variace

Recept na cuketovou buchtu je úžasně variabilní. Zpravidla do těsta můžete přimíchat to, co máte doma. Základem je hladká mouka, cukr (krupicový nebo třtinový), vejce, olej a samozřejmě strouhaná cuketa. Do těsta se mnohdy přidává také kakao, které buchtu krásně zbarví a postará se o kakaovou chuť. Oblíbenou variantou je také verze s ořechy, rozinkami nebo kousky čokolády.

Pokud chcete zdravější variantu, lze část mouky nahradit špaldovou, cukr zredukovat nebo sáhnout po alternativách, jako je med či javorový sirup. Mléčné produkty nejsou nezbytné, takže buchta snadno splňuje i podmínky bezlaktózové diety.

Vhodná pro děti i dospělé

Cuketová buchta je báječným rodinným moučníkem. Díky její jemné (a neznatelné cuketové) chuti děti buchtu přijmou bez podezření, že jedí zeleninu. Svou vláčností okouzlí i návštěvy, skvěle se hodí ke kávě i k čaji

Díky cuketě je buchta měkká a dobrá i druhý nebo třetí den, ale můžete ji snadno i zamrazit. Stačí ji nakrájet na porce a uložit do mrazáku v uzavíratelné nádobě. Po rozmrazení chutná téměř jako čerstvá. 

Rady populární cukrářky

Míša Landová patří mezi naše nejznámější cukrářky, a to nejen díky roli porotkyně v oblíbené soutěži Peče celá země. Její kurzy jsou dávno dopředu vyprodané a odchází z nich spokojení účastníci, kteří si pochvalují, že své pečení zase posunuli výš. 

Recepty od Míši jsou navíc známé svou spolehlivostí a zárukou úspěchu. Redakce Magazín Toprecepty.cz se proto cukrářky zeptala na pár drobností k její cuketové buchtě. Zajímalo nás například to, jaký druh zeleniny máme zvolit, zda sáhnout po mladších kusech, nebo si s tím tolik nemusíme lámat hlavu. Cuketa může být jakákoliv, u větších doporučuji odstranit vnitřní dužinu se semínky,“ poradila Míša Landová. „Vždy ji loupu a tekutinu po nastrouhaní nevymačkávám, dodala.

Do ořechové buchty můžeme podle Míši vybrat různé druhy. „Cuketa není chuťově výrazná, takže chuť koláči nebo buchtě dodají právě ořechy, vybrat můžeme vlašské, lískové, nebo třeba pekanové. U nás jsou to nejčastěji asi vlašské,“ popsala sympatická cukrářka.

Komu by přišla buchta moc „obyčejná“, může ji vylepšit marmeládou, krémem i čokoládovou polevou, jak Míša ukazuje na svém instagramovém profilu. „Cuketovou buchltu lze upéct i jako dortový korpus a prokrojit. Do těsta můžeme přidat i rozinky nebo kousky čokolády,“ dodává.

Cuketová buchta s ořechy

Na přípravu lahodného moučníku budete potřebovat: Na těsto: 200 g oloupané a nahrubo nastrouhané cukety, 140–150 g krupicového cukru (bílý nebo třtinový), 2 vejce (M), 50 g rostlinného oleje, 140 g polohrubé mouky, 1 lžičku jedlé sody, asi 1/2 lžičky mleté skořice a 60 g mletých vlašských ořechů. Na smetanový krém: 250 g měkkého čerstvého sýra (lučina, palouček, mascarpone...) nebo crème fraîche, 50 g smetany ke šlehání 33% a 50 g krupicového cukru. Na čokoládovou polevu: 80 g hořké čokolády 55% a 80 g smetany ke šlehání 33%.

Jak na to?

  1. Troubu předehřejte na 170 °C. Čtvercovou formu o rozměru 24 x 24 cm vymažte máslem a vysypte moukou, nebo vystříkejte odlučovacím olejem. 
  2. K nastrouhané cuketě (i s tekutinou) přidejte cukr, žloutky a olej a dobře promíchejte.
  3. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
  4. Mouku prosejte a promíchejte s jedlou sodou a skořicí. Přidejte ji k cuketě a promíchejte. 
  5. Vmíchejte mleté ořechy a nakonec opatrně zapracujte sníh z bílků.
  6. Těsto nalijte do připravené formy a pečte asi 25 minut. Špejlí si ověřte, zda je buchta propečená.
  7. Nechte ji vychladnout a můžete se do ní pustit nebo ji doplnit o krém a čokoládovou polevu.
  8. Příprava krému. Všechny suroviny společně prošlehejte do hladkého krému. Krém rozetřete na vychladlý korpus a dejte do lednice vychladit.
  9. Příprava polevy. Čokoládu zalijte smetanou a společně zahřejte v mikrovlnné troubě. Vymíchejte do rozpuštění a nechte zchladnout. Následně nalijte na vychlazený krém a rozetřete po celé ploše. Dejte vychladit a poté už můžete podávat.

Náš tip: Podle našeho videoreceptu si můžete připravit cuketový koláč s ovocem.

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli