Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vláčná tvarohová bábovka vydrží kyprá, dokud ji nesníte.
Zdroj: Toprecepty.cz

Vláčná tvarohová bábovka je klasikou české kuchyně v jemnějším kabátku. Díky tvarohu zůstává déle čerstvá, má nadýchanou strukturu a příjemnou chuť. Upečte ji a sledujte, jak rychle mizí z talíře.

Vláčná tvarohová bábovka

Bábovka patří mezi nejtradičnější moučníky české kuchyně. Najdeme ji na stolech o nedělích, při rodinných setkáních i na cestách, třeba zabalenou do ubrousku na příjemné mlsání. Milujeme ji pro její snadnou přípravu a nespočet variant, které se dají obměňovat podle chuti i surovin, které máme doma.

Proč se dává do bábovky tvaroh

Klasická bábovka bývá máslová, někdy olejová, s přídavkem kakaa nebo ořechů a rozinek. Přidáním tvarohu získává bábovka plnější, lehounce tvarohově nakyslou chuť, ale hlavně vláčnost. Je jemná a vydrží déle čerstvá. Díky mléčnému tuku a měkkému tvarohu těsto nevysychá tak rychle, takže bábovka chutná skvěle i druhý den. Tvaroh také zjemní strukturu těsta a zabrání tomu, aby se bábovka drobila.

Pokud tvaroh zrovna nemáme po ruce, můžeme sáhnout i po jiných surovinách s podobným efektem. Zakysaná smetana, jogurt nebo podmáslí rovněž dodají těstu vláčnost a svěží chuť. Bábovka pak působí lehčeji. Pokud chceme mlsat ještě více, můžeme tvaroh doplnit o ořechy nebo kousky čokolády.

Hrníčkové

Patrně není hospodyňky (anebo i hospodáře), která by někdy nevyužila hrníčkové míry. Je to tak jednoduché a rychlé! Stanovit si hrníček a jím odměřovat nejen ingredience, ale vlastně i velikost…

Jak připravit vláčnou tvarohovou bábovku

Na těsto budete potřebovat: 250 g Hery, 1 hrnek moučkového cukru, 250 g měkkého tvarohu, 1 sáček kypřicího prášku, 1 sáček vanilkového cukru, 6 vajec a 1,5 hrnku polohrubé mouky. Dále: tuk na vymazání formy a hrubou mouku na vysypání formy. 
Jak na to?

  1. Troubu předehřejte na 170 °C. Formu vymažte pečlivě máslem a vysypte moukou. Silikonové formy není třeba vymazávat ani vysypávat.
  2. Změklou Heru vyšlehejte s oběma cukry do husté pěny. Po jednom zašlehejte žloutky.
  3. Z bílků ušlehejte pevný sníh, který tvoří špičky. 
  4. Do máslové pěny přidejte tvaroh, následně mouku smíchanou s kypřicím práškem a po částech sníh z bílků. Sníh vmíchávejte do těsta lehce, aby nekleslo.
  5. Těsto nalijte do připravené formy a vložte ji do vyhřáté trouby. Pečte na 170 °C zhruba 55 minut. Propečenost ke konci zkoušejte špejlí. Pokud zůstane po vpichu suchá, bábovka je upečena. Pokud na ní ulpívá těsto, bábovku ještě pečte.
  6. Upečenou bábovku vytáhněte z trouby, nechte 10–15 minut stát a pak ji z formy vyklopte a nechte zcela vychladnout.

Náš tip: Upečte si vynikající hrníčkovou tvarohovou bábovku podle následujícího videoreceptu.

 

Témata

Recepty k tomuto článku

Související obsah