Vláčná tvarohová bábovka se báječně hodí k odpolední kávě. Chutná skvěle, dlouho vydrží a je hotová raz dva a bez vážení
25. 8. 2025 Vaření
Vláčná tvarohová bábovka je klasikou české kuchyně v jemnějším kabátku. Díky tvarohu zůstává déle čerstvá, má nadýchanou strukturu a příjemnou chuť. Upečte ji a sledujte, jak rychle mizí z talíře.
Vláčná tvarohová bábovka
Bábovka patří mezi nejtradičnější moučníky české kuchyně. Najdeme ji na stolech o nedělích, při rodinných setkáních i na cestách, třeba zabalenou do ubrousku na příjemné mlsání. Milujeme ji pro její snadnou přípravu a nespočet variant, které se dají obměňovat podle chuti i surovin, které máme doma.
Mohlo by vás zajímat
Proč se dává do bábovky tvaroh
Klasická bábovka bývá máslová, někdy olejová, s přídavkem kakaa nebo ořechů a rozinek. Přidáním tvarohu získává bábovka plnější, lehounce tvarohově nakyslou chuť, ale hlavně vláčnost. Je jemná a vydrží déle čerstvá. Díky mléčnému tuku a měkkému tvarohu těsto nevysychá tak rychle, takže bábovka chutná skvěle i druhý den. Tvaroh také zjemní strukturu těsta a zabrání tomu, aby se bábovka drobila.
Pokud tvaroh zrovna nemáme po ruce, můžeme sáhnout i po jiných surovinách s podobným efektem. Zakysaná smetana, jogurt nebo podmáslí rovněž dodají těstu vláčnost a svěží chuť. Bábovka pak působí lehčeji. Pokud chceme mlsat ještě více, můžeme tvaroh doplnit o ořechy nebo kousky čokolády.
Patrně není hospodyňky (anebo i hospodáře), která by někdy nevyužila hrníčkové míry. Je to tak jednoduché a rychlé! Stanovit si hrníček a jím odměřovat nejen ingredience, ale vlastně i velikost…

Jak připravit vláčnou tvarohovou bábovku
Na těsto budete potřebovat: 250 g Hery, 1 hrnek moučkového cukru, 250 g měkkého tvarohu, 1 sáček kypřicího prášku, 1 sáček vanilkového cukru, 6 vajec a 1,5 hrnku polohrubé mouky. Dále: tuk na vymazání formy a hrubou mouku na vysypání formy.
Jak na to?
- Troubu předehřejte na 170 °C. Formu vymažte pečlivě máslem a vysypte moukou. Silikonové formy není třeba vymazávat ani vysypávat.
- Změklou Heru vyšlehejte s oběma cukry do husté pěny. Po jednom zašlehejte žloutky.
- Z bílků ušlehejte pevný sníh, který tvoří špičky.
- Do máslové pěny přidejte tvaroh, následně mouku smíchanou s kypřicím práškem a po částech sníh z bílků. Sníh vmíchávejte do těsta lehce, aby nekleslo.
- Těsto nalijte do připravené formy a vložte ji do vyhřáté trouby. Pečte na 170 °C zhruba 55 minut. Propečenost ke konci zkoušejte špejlí. Pokud zůstane po vpichu suchá, bábovka je upečena. Pokud na ní ulpívá těsto, bábovku ještě pečte.
- Upečenou bábovku vytáhněte z trouby, nechte 10–15 minut stát a pak ji z formy vyklopte a nechte zcela vychladnout.
Náš tip: Upečte si vynikající hrníčkovou tvarohovou bábovku podle následujícího videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Deset odpovědí na nejčastější otázky na téma guláš. Poradíme vše, co potřebujete vědět, aby váš guláš byl perfektní
Původní guláš se podobá spíše naší verzi gulášové polévky. Nicméně dobrý "hospodský" guláš si můžeme lehce připravit i doma, když víme, jak na to. … Číst více
Dort pro prezidenta T. G. Masaryka: S vůní mandlí a čokolády podle receptu slavné Marie Janků-Sandtnerové chutná božsky
Prezidentské volby se blíží, tak co si třeba při… Číst více
Hubnutí podle Petry z MasterChefa: Zkušená koučka radí nic si nezakazovat a nestresovat se. A přidává recept na skvělé zelňáky
Soutěž MasterChef Česko 2022 je sice za námi, ale… Číst více
Jak dusit maso nebo zeleninu: Správný postup dušení masa zaručí jeho náležité změknutí a plnou chuť omáčky
Co je dušení Dusit můžeme např. rýži nebo jinou obilovinu, zeleninu, ovoce, houby. Nejčastěji dusíme maso, protože tím dosáhneme intenzivnější vůně,… Číst více
Jak připravit maso na česneku? Přinášíme univerzální návod pro všechny druhy masa
Základem je výběr správného masa. Kdo má raději dietnější drůbeží maso, může použít vykostěné stehno, které hezky vypadá, když se sváže do balíčku. V… Číst více
Prezident Edvard Beneš miloval obyčejná jídla. Třeba kávu s mlékem, nebo tyhle jednoduché sladké nudle s tvarohem
Přemýšleli jste někdy, co se tak jí na Pražském… Číst více
Řízky, zelňačka, věnečky i prázdné stoly: Takhle vypadaly rauty ve volebních štábech Petra Pavla a Andreje Babiše
Česká republika má nového prezidenta a stal se… Číst více
Příběh Petry z MasterChefa: Během soutěže přibrala 10 kg. Bylo to emočním hladem, říká teď, když znova začíná hubnout
Soutěž MasterChef Česko sice skončila, ale… Číst více
Irish stew aneb Guláš šmrncnutý Irskem: Voní česnekem, pivem a slaninou a s čerstvým chlebem chutná božsky
Jaro si dává načas, proto nám ještě mnohdy… Číst více
Vaření nebo dušení masa? Vysvětlíme, jak se tyto způsoby úpravy masa liší
Vaření a dušení masa má svá pravidla. V prvním případě získáme silné vývary, které se uplatní nejčastěji se zeleninou a omáčkami, ve druhém případě… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více