Jak na skvělou karamelizovanou cibuli: Levná delikatesa parádně ochutí maso i obyčejnou topinku, příprava je snadná
25. 8. 2025 Vaření
Karamelizovaná cibulka dodá jídlu sladko-slanou chuť a lehounce karamelový nádech. Prohloubí náš zážitek, ať už se jedná o slaný koláč, cibulačku nebo základ omáčky k pečínce. Naučte se ji připravit krok za krokem, zjistěte, která cibule se k této úpravě hodí nejlépe a jak ji dále používat.
Karamelizovaná cibulka
Voňavá, nasládlá a zároveň lehce kyselá, pikantní i vláčná, karamelizovaná cibulka patří mezi ty ingredience, které dokáží obyčejný pokrm proměnit v zážitek.
Není to jen „osmažená cibule“. Při pomalém restování se totiž v cibuli uvolňují přírodní cukry, které se postupně přeměňují na karamel – díky tomu získá cibule zlatavou barvu, nasládlou chuť a jemně oříškové aroma.
Správně připravená karamelizovaná cibule dodává jídlu chuťovou hloubku, kterou nedokáže nahradit žádné koření ani instantní dochucovadlo.
Mohlo by vás zajímat
Všestranné využití karamelizované cibulky
Možná překvapí, jak univerzální karamelizovaná cibulka je. Hodí se do burgerů, hot dogů a sendvičů, na pizzu, focacciu či do slaných koláčů, jako základ do polévek (francouzská cibulačka je klasikou, ale ozvláštní téměř jakýkoliv zeleninový krém), do rizot, těstovin a omáček, jako součást pomazánek a dipů. Můžeme ji vmíchat i do sladko-slaných omáček a čalamád k pečenému masu.
Samotná příprava je opravdu jednoduchá a karamelizovaná cibulka může být skvělou alternativou k běžným omáčkám, neboť jídlům dodá originální chuť.
Výběr správné cibule
Příprava karamelizované cibulky by měla začít už výběrem cibule. Nejvhodnější jsou sladší odrůdy. Častou volbou je červená cibule, vhodná je i šalotka. Pokud máme cibuli s ostřejší chutí (například klasickou žlutou), pomůže přidání špetky cukru či medu. Naopak u sladších odrůd to není potřeba – vystačíme si s jejich přirozenou sladkostí.
Na co si dát pozor při přípravě
Nejlepší karamelizovaná cibulka potřebuje především dostatek péče. Připravujeme ji při nízké teplotě a zhruba 45 až 60 minut.
Z tuku sáhneme po rostlinném oleji, který zabrání připálení, troška másla zase dodá bohatší chuť. Sůl pomůže pustit vodu. Sádlo se kvůli své výrazné chuti moc nehodí.
Nejdříve musí cibule změknout. Necháme ji proto dusit pod pokličkou, přibližně 10 minut. Poté ji odkryjeme a za občasného míchání restujeme při středně nízké teplotě zhruba 45–55 minut. Cibule se může začít přichytávat. Pak přidáme lžíci vody, vína nebo vývaru – tím uvolníme přípečky ze dna pánve a chuť se ještě zvýrazní. Po necelé hodině bude cibule tmavě zlatá až hnědavá, voňavá a sladká.
Když přidáme špetku cukru, urychlíme tím proces karamelizace. Lžička vinného octa vyváží sladkost jemnou kyselinkou.
Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…

Jak na nejlepší karamelizovanou cibulku
Na karamelizovanou cibulku potřebujete: 2 cibule, 1 lžíci oleje, 1 lžíci krupicového cukru (podle chuti), špetku soli a 1 lžíci balzamikového octa.
- Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na silnější plátky.
- V hrnci rozehřejte olej.
- Cibuli na něm osmahněte dosklovita.
- Přidejte cukr podle chuti a nechte cibuli zkaramelizovat.
- Vše lehce osolte, přiklopte a nechte změknout.
- Odklopte a za občasného míchání opékejte cibulku na středním stupni dozlatova.
- Přidejte balzamikový ocet a nechte ho odpařit.
Náš tip: Karamelizovanou cibulku můžete přidat na výbornou hrachovou kaši podle následujícího videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více