Jak jednoduše připravíme voňavou polévku z pečené zeleniny? Chuti pomůže vývar i správné koření, pak je polévka výborná
27. 1. 2023 Vaření
V zimě většinou chceme polévky, které prohřejí a zasytí. Patří k nim i polévka z pečené zeleniny, která nejen výborně chutná, ale i úžasně voní. Můžete využít i zásoby a zbytky. I tak vykouzlíte báječné jídlo.
Co patří do polévky z pečené zeleniny
Polévka z pečené zeleniny je velmi širokým pojmem. Záleží hlavně na tom, co je za roční období. Podle toho totiž vybíráme zeleninu, kořeníme ji a dáváme na pekáč do trouby. V létě máte možnost upéct rajčata, cuketu, teď v zimě je to spíš kořenová zelenina, dýně. Potraviny se díky pečení nádherně rozvoní.
Upéct můžete jeden druh zeleniny, když jich ale upečete několik, bude polévka chuťově pestřejší. Kromě toho tak můžete i zužitkovat potraviny, které zbyly ve spíži, nebo v lednici. Polévku můžete podle druhu doplnit o různé koření. Kromě obvyklého dochucení solí a pepřem, můžete sáhnout po tymiánu, rozmarýnu. Abyste polévce dodali pikantnost a prohřáli se, můžete podle chuti využít i zázvor, nebo třeba chilli.
Mohlo by vás zajímat
Jak uvařit polévku z pečené zeleniny
Polévku z pečené zeleniny můžete připravit třeba následujícím způsobem. Přichystejte si na ni: 1 malou dýni hokkaido, 200 g mrkve, 100 g celeru, 100 g petržele, 1 velkou cibuli, 4 stroužky česneku, lžičku tymiánu, 1 litr vývaru/vody, 100 ml smetany, máslo, olej, pepř a sůl. Případně se hodí petrželka nebo pažitka na ozdobu.
Jak na to? Troubu předehřejte na 170 °C. Česnek nechte ve slupce, zbývající zeleninu očistěte, nakrájejte (kromě cibule) na větší kostky a dejte do pekáče. Dýni rozřízněte napůl, vydlabejte semínka a zbytek pokrájejte na proužky (včetně slupky). Dejte na pekáč. Bude lepší, když kousky dýně položíte trochu bokem, po upečení ji totiž budete odebírat a mixovat. Všechnu zeleninu promíchejte s olejem, přidejte česnek a pekáč dejte do trouby. Zeleninu opečte do zlatova. Trvá to okolo půl hodiny.
Dýni dejte do mixeru a spolu s vyloupnutým česnekem a trochou vody/vývaru vše umixujte dohladka. Cibuli nakrájejte nadrobno. V kastrolu rozehřejte lžičku másla a cibuli na něm nechte zesklovatět, přidejte tymián a krátce orestujte. Zalijte vodou a přidejte zbytek pečené zeleniny. Před koncem varu přidejte smetanu, vše pořádně promíchejte, osolte, opepřete a ozdobte nasekanou pažitkou.
Mohlo by vás zajímat
Jak na chuťové varianty polévky s pečenou zeleninou
Variantou je ale také to, že všechnu zeleninu umixujete a vlastně připravíte krém. Ten pak můžete ozdobit lžicí zakysané smetany. Výborně chutná i s nasucho opraženými dýňovými semínky. Někdo si do polévky dává i na kostičky nakrájené a opečené pečivo (dává si u stolu každý sám).
K zimní zelenině patří také kapusta, kadeřavá, růžičková. To jsou další druhy zeleniny, která se dá skvěle využít v polévce. Navíc si dopřejete nové chutě a uděláte něco pro zdraví. Kapustičky, kedlubna a další potraviny, spolu s parmazánem vytvoří netradiční chutě a zasytí.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak jednoduše a rychle připravit skvělou majonézu? Zkuste to podle videonávodu
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak zužitkovat odřezky z kuřete? Připravit voňavé a křupavé kuřecí škvarky a sádlo zvládne i úplný začátečník
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 4 hodinami
Pečené batáty
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové kapsy plněné masovou směsí
Přidáno před 6 hodinami
Prsíčka s pórkem
Přidáno 27. 3. 2024 13:20
Slunečnice se semínky
Přidáno 27. 3. 2024 08:47
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Přidáno 27. 3. 2024 08:41
Přečtěte si Zobrazit více
Méně známá podzimní kořenová zelenina: Víte, jak využít v kuchyni pastinák?
Deset kroků k dokonalé velikonoční nádivce: Správnou chuť dá tučnější uzené, pečivo je lepší opečené a vejce se nepřidávají celá
Španělská přesnídávková polévka fabada asturiana: Voní klobáskou a díky fazolím a chlebu fantasticky zasytí i velké jedlíky