Džem ze slaniny se výborně hodí na grilované maso. Základem je cibule a opečené plátky slaniny
27. 7. 2022 Vaření
Džem ze slaniny - název zní trochu podivně, ale i když se to zdá zvláštní, džem chutná výborně a oceníte ho třeba právě ke grilovanému masu. Poradíme, jaké ingredience a proč zrovna ony by v džemu ze slaniny neměly chybět.
Jak konzumovat slaninový džem
Existují různé varianty slaninových džemů. Jejich základem je kombinace cibule a opečených plátků slaniny, které dusíme společně na sporáku. Džem si můžete dát horký hned potom, co jej připravíte. Výborně chutná i při pokojové teplotě. Na sušenky se může mazat přímo z lednice.
Mohlo by vás zajímat
Jak na variantu s kávou
Káva v džemu se slaninou? Ačkoliv to zní podivně, funguje to. V tomto receptu je skutečně málo kávy a vlastně ji tu necítíte, ale pomáhá pozvednout ostatní chutě a udělat je výraznějšími. Pokrm je slaný i sladký, jednoduchý na přípravu a dá se připravit i předem. Když budete vybírat slaninu, sáhněte třeba po klasické masité slanině (nasolené a uzené studeným kouřem), skvělý je i kvalitní uzený bok. Slaninu nakrájejte na silné plátky a nezapomeňte přidat balzamikový ocet pro jemnou kyselost a vyvážení chutí. Jestliže nemáte balzamiko, můžete ho vyměnit za jablečný ocet, případně za jablečný mošt. Vždy dávkujte opatrně a ochutnávejte.
Co budete potřebovat na džem ze slaniny
Připravte si 450 g slaniny nakrájené na silnější plátky, 2 velké cibule nakrájené na čtvrtky a na silné plátky, ½ hrnku hnědého cukru, ½ hrnku vody, ⅓ hrnku uvařené silné kávy a 1 lžíci balzamikového octu. Slaninu nakrájejte na půlcentimetrové plátky a přidejte je na velkou pánev.
Jak džem uvařit
Vařte na středním plameni zhruba 10 minut a často míchejte. Slanina má být propečená, ale současně stále žvýkavá. Může být mírně křupavá. Děrovanou naběračkou slaninu vyndejte, zbývající tuk dejte bokem, nechte jen jednu lžíci tuku. Na pánev dejte cibuli a smažte pozvolna 8–10 minut, pak snižte teplotu na minimum. Přidejte cukr a míchejte. Cibule by měla zkaramelizovat, trvá to asi 20 minut. Přidejte slaninu, kávu a vodu, zvyšte mírně teplotu. Vařte a míchejte zhruba každých pět minut, dokud cibule nezhoustne a nebude připomínat džem. Trvá to zhruba půl hodiny. Pak sundejte z plotny a vmíchejte balsamico. Ochutnejte a pokud bude třeba, osolte.
Pokud dáváte přednost hladkému džemu, dejte směs do mixeru (nebo použijte tyčový) a rozmixujte na požadovanou konzistenci.
Mohlo by vás zajímat
Na co se dá využít džem ze slaniny
Tuto dobrotu můžete využít ke slaným sušenkám a sýru (výborný je třeba kozí sýr, brie). Hodí se na pečená cherry rajčata (výborné jsou i těstoviny s rajčaty), žampiony, hodí se k rukole, fíkům i na pizzu. Kam byste ji měli určitě využít, jsou grilované sendviče, hamburgery. Džem ze slaniny se skvěle uplatní také jako jedlý dárek. Když ho dáte do ozdobné skleničky a ovážete stuhou, bude vypadat parádně.
Barbecue, anglicky zkráceně BBQ, je způsob venkovního grilování masa původně v kouři ze dřeva. Barbecue pochází z indiánské tradiční kuchyně a je oblíbené především v USA, dnes už se ale griluje…
Jak dlouho vydrží džem ze slaniny
Po vychladnutí část tuku ztuhne a zbělá, což je normální projev. Jakmile džem dáte do tepla a necháte při pokojové teplotě, bude zase vypadat dobře a chutnat skvěle. Džem skladujte v lednici v uzavřené nádobě, kde vydrží asi 2–3 týdny.
Zdroje informací:
https://www.theendlessmeal.com/the-best-bacon-jam/
https://www.delish.com/cooking/recipe-ideas/a54929/bacon-jam-recipe/
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Víc než jen ocet: Balzamiko se v minulosti používalo proti porodním bolestem
Mezinárodní den slaniny
Jak ozvláštnit grilování? Zkuste ananas ve slanině nebo třeba grilovaná jablka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Palačinková roláda s marmeládou a krémem
Přidáno před 4 hodinami
Houby v oleji
Přidáno před 19 hodinami
Kroupové rizoto s králičím masem, červenou řepou a koprovou smetanou
Přidáno před 19 hodinami
Kuřecí stripsy z trouby s vlažným dýňovým salátem
Přidáno 5. 10. 2024 14:53
Diabetické lívanečky s kysanou smetanou a borůvkami
Přidáno 5. 10. 2024 12:27
Kuřecí prsa s korejskou omáčkou
Přidáno 5. 10. 2024 08:43