Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

opečená slanina
Zdroj: Pixabay, Gaertringen

Džem ze slaniny - název zní trochu podivně, ale i když se to zdá zvláštní, džem chutná výborně a oceníte ho třeba právě ke grilovanému masu. Poradíme, jaké ingredience a proč zrovna ony by v džemu ze slaniny neměly chybět.

Jak konzumovat slaninový džem

Existují různé varianty slaninových džemů. Jejich základem je kombinace cibule a opečených plátků slaniny, které dusíme společně na sporáku. Džem si můžete dát horký hned potom, co jej připravíte. Výborně chutná i při pokojové teplotě. Na sušenky se může mazat přímo z lednice.

Jak na variantu s kávou

Káva v džemu se slaninou? Ačkoliv to zní podivně, funguje to. V tomto receptu je skutečně málo kávy a vlastně ji tu necítíte, ale pomáhá pozvednout ostatní chutě a udělat je výraznějšími. Pokrm je slaný i sladký, jednoduchý na přípravu a dá se připravit i předem. Když budete vybírat slaninu, sáhněte třeba po klasické masité slanině (nasolené a uzené studeným kouřem), skvělý je i kvalitní uzený bok. Slaninu nakrájejte na silné plátky a nezapomeňte přidat balzamikový ocet pro jemnou kyselost a vyvážení chutí. Jestliže nemáte balzamiko, můžete ho vyměnit za jablečný ocet, případně za jablečný mošt. Vždy dávkujte opatrně a ochutnávejte.

Co budete potřebovat na džem ze slaniny

Připravte si 450 g slaniny nakrájené na silnější plátky, 2 velké cibule nakrájené na čtvrtky a na silné plátky, ½ hrnku hnědého cukru, ½ hrnku vody, ⅓ hrnku uvařené silné kávy a 1 lžíci balzamikového octu. Slaninu nakrájejte na půlcentimetrové plátky a přidejte je na velkou pánev.

Jak džem uvařit

Vařte na středním plameni zhruba 10 minut a často míchejte. Slanina má být propečená, ale současně stále žvýkavá. Může být mírně křupavá. Děrovanou naběračkou slaninu vyndejte, zbývající tuk dejte bokem, nechte jen jednu lžíci tuku. Na pánev dejte cibuli a smažte pozvolna 8–10 minut, pak snižte teplotu na minimum. Přidejte cukr a míchejte. Cibule by měla zkaramelizovat, trvá to asi 20 minut. Přidejte slaninu, kávu a vodu, zvyšte mírně teplotu. Vařte a míchejte zhruba každých pět minut, dokud cibule nezhoustne a nebude připomínat džem. Trvá to zhruba půl hodiny. Pak sundejte z plotny a vmíchejte balsamico. Ochutnejte a pokud bude třeba, osolte.

Pokud dáváte přednost hladkému džemu, dejte směs do mixeru (nebo použijte tyčový) a rozmixujte na požadovanou konzistenci.

Na co se dá využít džem ze slaniny

Tuto dobrotu můžete využít ke slaným sušenkám a sýru (výborný je třeba kozí sýr, brie). Hodí se na pečená cherry rajčata (výborné jsou i těstoviny s rajčaty), žampiony, hodí se k rukole, fíkům i na pizzu. Kam byste ji měli určitě využít, jsou grilované sendviče, hamburgery. Džem ze slaniny se skvěle uplatní také jako jedlý dárek. Když ho dáte do ozdobné skleničky a ovážete stuhou, bude vypadat parádně.

Grilování a BBQ

Barbecue, anglicky zkráceně BBQ, je způsob venkovního grilování masa původně v kouři ze dřeva. Barbecue pochází z indiánské tradiční kuchyně a je oblíbené především v USA, dnes už se ale griluje…

Jak dlouho vydrží džem ze slaniny

Po vychladnutí část tuku ztuhne a zbělá, což je normální projev. Jakmile džem dáte do tepla a necháte při pokojové teplotě, bude zase vypadat dobře a chutnat skvěle. Džem skladujte v lednici v uzavřené nádobě, kde vydrží asi 2–3 týdny.

Zdroje informací:
https://www.theendlessmeal.com/the-best-bacon-jam/
https://www.delish.com/cooking/recipe-ideas/a54929/bacon-jam-recipe/

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více