

Kulajda s cibulí
Suroviny
- hrst sušených hub
- 6-8 brambor
- 1 cibule
- 2-3 lžíce hladké mouky
- 250 ml smetany
- 250 ml zakysané smetany
- bobkový list
- nové koření
- černý pepř
- sůl
- čerstvý kopr
- vejce
Postup přípravy receptu
Do 2 l vody vložíme houby, pokrájenou cibuli, kostičky brambor a koření (používám mleté), osolíme a dáme vařit.
Když jsou brambory téměř měkké, vmícháme ve sladké smetaně rozmíchanou mouku. Za stálého promíchávání přivedeme k varu a polévku ještě provaříme.
Do hotové vmícháme zakysanku - nejjistější postup je k zakysance v misce přidat 1-2 naběračky vřelé polévky, dobře rozmíchat a teprve pak vlít do polévky. Smetana se tak nikdy nesrazí.
Podle chuti dosolíme, přidáme sekaný mladý kopr, popř. ještě maličko dokyselíme kapkou octa a podáváme.
Do každého talíře s polévkou patří vejce vařené nahniličku.
Poznámka od kuchařky
Inspirace - kniha Jihočeská kuchařka ze mlejna
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kulajda s cibulí
-
Kulajdu miluji. Takto ji dělala moje babička, i maminka.
-
Máme rádi
yes::skvělé ,
-
Miluji tuhle polívku.
.
-
Mňam
Tu můžu i po studenu
-
Kulajdu miluju a dělám přesně takhle, tedy co se cibule týká. Jen vejce dávám ztracené, ale ono to vlastně vyjde skoro na stejno co do chuti.
A šup tam s prvním bodem