KVÍZ: Vyznáte se v druzích smažených řízků? Otestujte si, zda víte, co dostanete na holštýnském a do kterého patří sýr
11. 9. 2025 Ostatní
Řízek je neodmyslitelnou součástí české kuchyně, vždyť ho na talíři míváme i na Štědrý den. Existuje ovšem mnoho variací tohoto smaženého pokrmu, které nabízejí širokou škálu chutí i úprav. Jste zkušený „řízkař“ a vyznáte se v jeho různých přípravách? Zjistěte to v našem kvízu.
Tradiční pokrm
Křupavý smažený řízek si u nás vybudoval výsadní postavení, podobně jako svíčková nebo guláš. Přestože původně přišel ze zahraničí, Češi si jej přizpůsobili podle vlastních chutí a lokálně dostupných surovin. Díky tomu dnes známe nejen klasiku, ale i varianty jako Pavlišovský nebo Křimický řízek, které jsou spojeny s konkrétními místy a dokládají, jak silně je toto jídlo zakotveno v regionální kuchyni.
Vedle nich se v českých domácnostech zabydlel i holandský řízek, který se stal symbolem sytého oběda, a obrácený řízek, jenž zaujme už samotným způsobem obalování. Tyto varianty ukazují, že i zdánlivě obyčejné jídlo může mít nespočet podob a příběhů.
Mohlo by vás zajímat
Inspirace v cizině
Když se podíváme za hranice, zjistíme, že různé druhy řízků vznikaly v průběhu času i v dalších zemích Evropy. Snad nejznámější je vídeňský řízek, který se stal inspirací pro mnohé české kuchaře a dodnes patří mezi nejčastěji připravované verze vůbec. Oblibu si získal také Cordon bleu, plněná varianta, jež dokazuje, že řízek může nabídnout víc než jen naklepaný plátek masa.
A nesmíme zapomenout ani na holštýnský řízek, který ukazuje německou tradici servírování a dodává známému jídlu netradiční doplněk. Díky těmto zahraničním vlivům se česká kuchyně obohatila o variace, které dnes bereme jako samozřejmost.
Jaké máte znalosti?
Řízek ukazuje, že by bylo škoda ho zařazovat mezi „obyčejná“ jídla. I když si ho často připravujeme na svačinu na delší cestu nebo jako občerstvení na různé oslavy, vždy můžeme jeho prezentaci upravit. Vyzkoušejte si v našem kvízu, zda byste obstáli, kdybyste měli ukázat, jak velkým milovníkem smažené pochoutky ve skutečnosti jste.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Silvestrovské tipy
Oslava příchodu nového roku není pouze o bilancování, co se nám za uplynulý rok nepovedlo a na co jsme naopak hrdí, ale je to hlavně o oslavě,… Číst více
Odměna pro TOP autory receptů
Všichni se už těšíme ven, na čas strávený s přáteli, třeba u dobrého jídla z grilu. Na Topreceptech jsme moc rádi za každého z vás, kdo své… Číst více
Průvodce přidáváním receptu
Recepty nekopírujte z jiných webů bez souhlasu autora: pokud se nějakým receptem inspirujete, napište jeho zdroj stručně do Poznámky, kde jste… Číst více
Administrátorský panel
Statistiky štítkování a kategorizace Číst více
Jak uchovat a zpracovat brokolici. Bez zmražení dlouho nevydrží
Brokolice je velice oblíbená zdravá zelenina zajímavého tvaru, příbuzná květáku nebo také kapustě. Pěstuje se a prodává v zelené (nebo sytě fialové)… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více