Babiččina spíž: Nejvoňavější způsob, jak zpracovat úrodu hrušek – recept na povidla, co vydrží celou zimu
17. 9. 2025 Vaření
Povidla nemusí být jen švestková, často se dělávala a dodnes dělávají i z jablek nebo z hrušek, která neoddělitelně patří k slavným moravským koláčům frgálům. Ty hruškové totiž mnozí považují za úplně nejlepší. A domácím se obvykle nic nevyrovná.
Oblíbená povidla
Povidla bývala za starých časů jednou z nejoblíbenějších možností, jak si uchovat úrodu ovoce (především švestek, jablek a hrušek) na zimní období. Na rozdíl od marmelád nebo kompotů se dala udělat i bez přídavku cukru, který byl v minulosti vzácný. A nebylo na ně potřeba používat ani želírovací přípravky.
Specifické husté a hutné konzistence se dosahovalo dlouhým vařením buď v hrnci na kamnech, nebo v kotli nad otevřeným ohněm. Bez problémů ale jejich přípravu zvládnete i v současných domácnostech na obyčejném sporáku, nebo třeba i v troubě, kde odpadá nutnost pravidelného promíchávání.
Mohlo by vás zajímat
Hrušková jsou sladší
Hrušková povidla jsou oproti švestkovým jemnější, krémovější a sladší. Mají karamelový, medový tón a nejsou tak kyselá. Dlouhým vařením získávají krásně tmavou barvu a hedvábnou konzistenci. Ideální je připravit je z přezrálých hrušek, které jsou moučnaté, měkké a hodně sladké.
Dají se díky tomu snadno rozvařit, mají vysoký obsah cukru, a není tedy nutné povidla moc přislazovat, nejlépe vůbec. Hrušky mohou být klidně i trochu otlačené, které už se nám nechce jíst samotné. Ideální jsou třeba tzv. hrušky máslovky.
Recept na domácí hrušková povidla
Povidla lze připravit jen samotná, případně s přídavkem cukru, jemná chuť hrušek ale přímo vybízí k dochucení nějakým kořením. Výborně se do nich hodí skořice, badyán či kardamom, nádherně je ovoní také rum, díky němuž i povidla déle vydrží.
Pokud nemáte čas na dlouhé vaření, můžete si hrušková povidla udělat podle našeho rychlejšího receptu s cukrem. Pomůcka ke konzervování zajistí delší trvanlivost. A jak tedy na ně?
Budete potřebovat: 1,5 kg zralých hrušek, 1 sáček pomůcky ke konzervování, 500 g cukru krystal, šťávu z 1 citronu.
- Hrušky omyjte, oloupejte, odstraňte jádřince a rozkrájejte je. Vložte je do hrnce, přidejte citronovou šťávu a za častého míchání uvařte doměkka. Pak hrušky rozmixujte na pyré nebo je propasírujte.
- K hruškovému pyré přidejte pomůcku ke konzervování (řiďte se návodem na obalu) a cukr, a vařte do zhoustnutí (to může trvat až 2,5 hodiny).
- Jakmile povidla zhoustnou, proveďte zkoušku tuhosti. Na malý talířek kápněte trochu povidel, a pokud rychle ztuhnou, máte hotovo.
- Horká povidla plňte do čistých, nejlépe nahřátých sklenic. Hrdla sklenic otřete a sklenice zavíčkujte čistými víčky. Sklenice ihned otočte a nechte vychladnout.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více