

Kančí kýta se šípkovou omáčkou
Suroviny 5 porcí
- 800 g kančí kýty
- 50 g slaniny
- 1 velká cibule
- 3 pl šípkové marmelády
- 2 pl rajského protlaku
- 1 citron
- 3 pl hladké mouky
- sádlo (olej)
- koření divočina
- jalovec
- sůl
- cukr
- víno
- voda
Postup přípravy receptu
Nasolenou kýtu opečeme na slanině s cibulkou řádně ze všech stran, aby se maso zatáhlo a přeneseme do pekáčku, okořeníme podlijeme a upečeme.
Maso vyděláme a výpek vydusíme na tuk, přidáme mouku, osmahneme, zalijeme vodou, přidáme marmeládu, protlak, šťávu i kůru z citronu, dosolíme a dosladíme a provaříme.
Ke konci varu přidáme asi 1 dcl vína.
Uvařenou omáčku přepasírujeme.
Maso nakrájíme na plátky a přelijeme omáčkou.
Poznámka od kuchařky
Maso je lepší nechat nasolené v chladu odležet. Podáváme s br. knedlíkem, kroketami a není špatný ani opečený brambor.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kančí kýta se šípkovou omáčkou
-
Dnes jsem dělala tak nějak stejně
-
rebelko sezen si cislo na mistniho hajnyho a kance mas hned tuhle sem objednal cca 14dni a je v mrazaku 15kg cistyho masa vyslo talir.(samozrejme ti ho daj za ty prachy vcelku). cena se pohybuje od 35-55kc za kilo nestazenej.
-
Tak tenhle receptík mi nějak unikl!
Mám to štěstí, že kančí (nebo jinou divočinu) občas dostanu od tchána. Se šípkovou jsem ještě také nedělala, ale až se mi ten kanec dostane pod ruku, tak určitě takto vyzkouším. Ta omáčka vypadá báječně!
+
-
+12
-
rihana:Do vyhledávače jsem zadala a nic
. Ale jedna dobrá dušička mi ho brzy pošle
.
-
nofrona: je to jednoduché, dáte si do vyhledavače "šípková marmeláda" a vyleze toho spousta a vše je prakticky stejné. Jen jedna užitečná rada. Zásadně šípky nekuchám a nečistím, jak se všude uvádí. Jen je řádně omyju. Jednou jsem to četla na internetu, že to není třeba a od té doby to tak dělám. Marmeláda je nádherná. Dá jen trochu více práce pasírování, ředím to převařenou vodou. Z těch slupek pak vařím čaj, něco si dám po troškách zamrazít. Je mi to škoda vyhazovat.
-
rihana:Určitě je lepší použít kvalitní červené víno. Rajský protlak to zjemní, více marmelády mi příjde že to drhne na patře. Třeba by byla domácí lepší, ale nenašla jsem recept
, pomůžete?
-
Také dávám lepší červené víno. Jen jsem si všimla rajského protlaku, ten nedávám. Zato více šípkové zavařeniny.
-
Kančí maso je bomba
, ale šípkovou omáčku jsem ještě bohužel nikdy nejedla. Recept se mi moc líbí. Ukládám...+1
-
Ivana Ch: Děkuji za odpověď.
-
Eliza:Já dávám víno červené, né krabicové, klidně dražší,zdá se mě to chutnější.
-
To je moc krásný recept na jistě vynikající pochoutku...Mám v plánu dělat zítra podobně krůtí (kančí nemaje), tak se zeptám: víno červené nebo bílé?
Prozatím posílám bod, musí to být skvělé. -
Čerstvé kančí mívají v Intersparu, možná taky v Tscu, včera jsem tam viděla jelení (není to ovšem nejlevnější).
-
nofrona: Je to podobné jako svíčková, ale není v tom smetana, na zeleninu dám taky vysmažit ocet a nechám den odpočinout, Šípkovou marmeládu mám svoji, takže ji dávám fakt hodně.
A ještě k tomu masu. Já kančí mívám, ale když nemám, tak tuto omáčku dělám z hovězího nebo z krůtích stehen a tak různě. Je to stejně vynikající a myslím, že omáčka je zdravá. -
Kanec je v mrazáku
se šípkovou jsem ještě nedělala
za pokus to stojí, velice mě to láká