Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špekáčky na černém pivu rozzáří každý chmurný den.
Zdroj: Toprecepty

Táboráky si teď pár měsíců nezapálíme, ale to neznamená, že bychom se museli vzdávat oblíbených špekáčků. Jen je neopečeme na ohni, ale v troubě. S hromadou cibule, zeleniny a dobrého piva se promění v lahodné jídlo z jednoho pekáče, kterého nikdy není dost. Obzvlášť špekáčky na černém pivě rychle mizí.

Milované špekáčky 

Vuřty, buřty, špekáčky nebo uzenky, ať už jim říkáte jakkoliv, vždy rozvíří fantazii a v mysli vám vytanou dokřupava vypečené kousky s lehce kouřovou vůní a bílou, tučnou mozaikou na řezu. 

Špekáčky poprvé ochutnali návštěvníci Jubilejní zemské výstavy v Praze roku 1891, kde si mohli koupit uzenku s křenem a rohlíkem. Tehdy obsahovala 50 % hovězího masa, 20 % vepřového masa a 30 % špeku. Ano, přesně podle něj se tomuto novému výrobku začalo říkat špekáček. Dnes musí mít masa nejméně 40 % a špeku 15 %, pokud obsahuje masa méně, nesmí se nazývat špekáček, ale buřt. Hledáte-li tedy co nejchutnější špekáčky, ptejte se po obsahu masa a jejich poměru. 

 

Špekáčky na pivě

Jak už z terminologie a technologie výroby vyplývá, špekáčky na pivu budou vždy kvalitnější než buřty na pivu. Vyberete-li si kvalitní špekáčky s vyšším podílem masa a uzeného špeku, volte pak i ostatní suroviny v prvotřídní kvalitě – pikantní cibuli, silný český česnek, ostré feferonky a řízné černé pivo. 

Černé pivo se od světlého piva neliší pouze barvou, ale i chutí. Vyrábí se totiž z pražených sladů, které pivu dodávají karamelové, kávové a čokoládové tóny. Působí tak nasládle, ale přitom má říz a zpravidla i víc alkoholu. A právě sladové a karamelové tóny piva se při pečení krásně propojí s lehce kouřovou vůní a uzenou chutí špekáčků. Cibule delším pečením zesládne a změkne a s ostatními surovinami vytvoří hustou a lahodnou omáčku. Stačí do ní namočit čerstvý chleba, vykoupat v ní špekáček a užít si tu perfektní kombinaci tučného, nasládlého, pikantního a masového. 

Křupavé špekáčky na pivu 

Špekáčky na pivu patří mezi oblíbená hospodská jídla, protože na nich není téměř co zkazit. S čerstvým pečivem a dobrým pivem chutnají dobře, zahřejí i zasytí. To ale neznamená, že je nelze připravit výjimečně skvostně. Trocha snahy navíc se rozhodně vyplatí. 

Jedním krokem je omáčka. Cibule nakrájená na plátky a promíchaná s plátky česneku, nudličkami červené a žluté papriky, feferonkami a kuličkami černého pepře tvoří základ, který obohacuje černé pivo, rajčatový protlak nebo kvalitní kečup s vyšším podílem rajčat, případně drcená rajčata, tabasco nebo worcester. Někdo přidává lžičku hořčice, jiný česnekový olej pro výraznější vůni. 

Druhým a neméně důležitým krokem je příprava špekáčků. Můžete je nejprve oloupat, ale chcete-li dosáhnout křupavější kůrky, slupku jim ponechte. Klasikou je prosté rozkrojení podélně na půlky nebo na čtvrtky, ale to, co všichni na pečených špekáčkách milujeme, jsou jejich křupavé konce. Nařízněte proto špekáčky na mnoha místech, jako kdybyste je pekli nad ohněm. Nebo je nakrájejte nožem na 2mm plátky nebo do tvaru mřížky, ale nedokrojte až dospod. Špekáčky vytvoří tzv. ježka a propečou se dokřupava na největší možné ploše. Naříznuté špekáčky můžete také naplnit plátky cibule a česneku nebo feferonkami. 

Ať se rozhodnete pro jakýkoliv postup, zaručeně vytáhnete z trouby pekáč plný horké, voňavé dobroty, která přiláká i sousedy. Nakrájejte chleba a pusťte se do toho. 

Jak připravit špekáčky na černém pivu

Na 2 porce potřebujete: 6 špekáčků, 2 cibule, zhruba 500 ml černého piva, 4 lžíce kečupu, 4 stroužky česneku, 1 kapii nebo červenou papriku, chilli papričky nebo feferonky podle chuti, 1 lžičku drceného kmínu, sůl a pepř. 

Jak na to?

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. 
  2. Špekáčky oloupejte a nakrájejte buď na poloviny, nebo je neloupejte a nakrojte na plátky, ale nedokrojte až dolů, vznikne takový ježek podobný bramborám hasselbeck
  3. Cibule oloupejte a nakrájejte na plátky, kapii na kostičky nebo proužky.
  4. Do pekáčku rozložte plátky cibule a na ně položte půlky špekáčků. Osolte, opepřete a posypte drceným kmínem. Přidejte oloupaný prolisovaný česnek, kečup, kapii a případně chilli papričku nebo feferonky. 
  5. Zalijte černým pivem tak, aby byly špekáčky z větší části ponořené. 
  6. Pečte v předehřáté troubě zhruba 30–45 minut, až omáčka zhoustne a špekáčky budou křupavé. Občas promíchejte, pokud se pivo příliš rychle odpařuje, přilijte ho. 
  7. Upečené špekáčky na pivu podávejte s čerstvým pečivem

 

Recepty k tomuto článku