Kančí kýta s hořčicí

Veronika.Hrozna Kuchařka: Veronika.Hrozna

Doba přípravy: 2-3 hodiny 4 porce Jiné maso 34 názorů

Suroviny

600 g kančí kýty
sůl
černý pepř (mletý)
60-100 g slaniny (dobré uzené prorostlé, fakt musí být voňavá)
4 pórky (menší nebo jeden velký obří pórek)
4 rajčata (středně veliká)
4 lžíce oleje
2-3 lžíce plnotučné hořčice /na dohotovení/
masový vývar (nebo kostka hovězího bujonku)
4 lžíce petrželové natě (nadrobno)
Marináda:
100 ml oleje
2 lžíce obyčejné hořčice /francouzské ne /
4 až 5 stroužků česneku / podle velikosti kýty/
sůl - malá špetka
1. příloha:
ochucené kompotové hrušky (tvrdší sorta)
kompotované hrušky (půlky)
borůvková zavařenina
hřebíček
skořice
2. příloha:
bramborové krokety kynuté
3 brambory (veliké)
150 g polohrubé mouky
celé vejce
sůl
10 g čerstvého droždí
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Masíčko odblaníme, osušíme, osolíme a prošpikujeme slaninou a hodně okořeníme černým mletým pepřem, čerstvě namletý se hodí víc.

  2. Teď připravíme mazání. Olej a hořčici smícháme, přidáme protlačený česnek a zamícháme tak, aby to bylo dobře promícháno, můžeme trošičku osolit. Nejlépe v malém elektrickém mlýnku , nadrtí i česnek.

  3. Rozehřejeme troubu na 200°C.

  4. Zbytek slaniny nakrájíme nadrobno a šup s tím do připraveného pekáče, necháme na sporáku opéct a když bude tak napůl hotovo, dáme na to připravené maso. Opečeme ho ze všech stran a pak přidáme nakrájený pórek, minutku dvě opékáme a pak přidáme 4 oloupaná a nadrobno nakrájená rajčata. Rajčata spolu s pórkem by měla být do výše 1/3 masíčka.

  5. Když máme všechno udělané, tak teď maso normální mašlovačkou namažeme mazáním z hořčice a oleje a česneku, otočíme a namažeme z druhé strany. Podlijeme masovým vývarem 1/2 litru, přiklopíme poklicí, dáme péct do trouby.

  6. Divočáka každých 20 minut kontrolujeme, podléváme a mažeme směsí oleje hořčice a česneku, až je masíčko měkké, cca 2,5 hodiny.

  7. Když se dopeče, masíčko vybereme, pórek s rajčaty tyčovým mixérem rozmixujeme a hotové masíčko potřeme nahrubo hořčicí a posypeme petrželkou.Nakrájíme a sos podáváme zvlášť.

  8. Příloha bramborové kynuté krokety a kompotované půlky hrušek, které den předem uvaříme ve sladké šťávě s hřebíčkem a skořicí, pak jenom prohřejeme a vyříznutý jaderník plníme borůvkovým kompotem.
    Kompot den napřed uvaříme v sladkém nálevu s hřebíčkem a skořicí. Necháme v lednici do druhého dne. Chce to kompot z tvrdších hrušek, aby se nerozvařily.

  9. Brambory uvaříme ve slupce, nebo bez ní v osolené vodě, je to jedno! Napůl vychladlé rozšťouchneme nebo protlačíme a přidáme k nim ostatní ingredience. Mouku přidáváme podle potřeby a kvality brambor a sůl také.Při dvou dávkách nám stačí jedno vajíčko, při třech 2 malá vajíčka. Uděláme polotuhé těsto, nesmí být mazlavé, uválíme špalíček o průměru 3 cm a nakrájíme centimetr široké řezy. Dílky uválíme pomocí rukou na válečky, hrubé jako palec a dlouhé 3 cm. Dáme na desku nakynout. Když nakynou, vložíme do friťáku, najednou se vejde asi 6 kousků a usmažíme na 180 stupňů dozlatova! Hlídat se to musí a otáčet také. Pak necháme na papíru odsát od tuku.

Poznámka

Já vím, že ten recept je složitý, ale stojí za to! Teď jsem to asi 3 měsíce nepekla - nebyl divočák.Nyní je, takže přidám i foto, až to budu péct. Předpokládám ovšem, že mě někdo předběhne. Zkuste jako druhou přílohu tyto hrušky, zdají se mi lepší než moje. http://www.toprecepty.cz/recept/37774-grilovana-hr...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 10 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kančí kýta s hořčicí

  • Jarmila: Dávej bacha na sousedy ! Radší zamkni, k obědu to už bude vonět až do přízemí. :-D Dobrou chuť! Než se dopeče mazat, mazat a mazat. ;-)

    Odpovědět

  • Jarmila Jarmila(neregistrovaná)

    Dělám podle receptu a úžasně to voní po byte .

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Aháá, tak vidíš, já už jsem ten recept viděla, jak se dívám. Taky super :-)

    Odpovědět

  • Paul:Velice mě těší Paule,že chutnalo. Škoda,že nejste registrován ,foto by také bodlo,teda jestli něco zbylo na focení.
    Překvapila mě ta smetana,ještě jsem ji nikdy nedávala,ale zkusím! Smetana to přece nemuže pokazit!:-D
    :yes:

    Odpovědět

  • Paul Paul(neregistrovaný)

    dobrý den su tu u vas novy zveřinu miluju delal sem vas recept divočak na hořčici, bavime se hořčice porek rajčata?? mužu doporučit Všem je to muj syn tomu říká žrsauozní po jidle dobrym by si mel človek nechat v papulce vsechny vjemy ktery kuchařinka potažmo kuchař vložil do pokrmu. Pripravoval sem kanečka den do predu mel sem to trošku výraznejší tak sem přidal troch 12% smetanky a byla to bomba

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna: Tak konečně mohu přidat vyfocené i hotové jídlo! Vždy se na to vrhnou a pak už není co fotit ,ale výjimečně zbylo i něco na focení. :-D Takže divočák v celé své "sežratelnosti" !:-p

    Odpovědět

  • Naďa Štefančinová :Naděnko musíš se registrovat ,pak mužeš fotit a přidávat fotečky jak je ctěná libost! Jsem ráda,že divočák chutnal,jak jinak, tento recept "platí faktury"pozvali jsme dlužníka na oběd a do tří dnu zaplatil velkou fakturu!:-D

    Odpovědět

  • Naďa Štefančinová Naďa Štefančinová (neregistrovaný)

    Veronika.Hrozna: Tak jsme právě po obědě,:-)) bylo to výborné,:yes::yes::- jen místo kroket jsme měli opečené brambůrky, protože manžel má rád pouze brambory a chléb. Chtěla jsem přidat foto, ale nepustilo mě to:-( , nemám práva k tomuto receptu. Jinak opravdu výborné:-p:-)

    Odpovědět

  • magdalenka:Hodia sa najma ku suchšiemu masu so šťavou teda divina a hovadzie ! K bravčovému a hydine nie.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Veronika.Hrozna:Ďakujem, je to pre mňa zase niečo nové. Dnes som robila lokše, ale na tvoje krokety tiež príde rad.:-K

    Odpovědět

  • magdalenka:Kvasnice rozmrviť do vlažnej zmesi múky a zemiakov,nakoniec vajíčko a soľ. Žiadne mlieko! Vtip je v tom,že tie zemiaky sú vlažné a kvasnice začnú okamžite pracovať. Urobíš valec nakrajaš a medzi dlaňami ušúlaš malý valček takže ich ešte raz ohreješ rukami a potom to kysne ako bláznivé. Treba podsypávať hodne múky,ale na to každý príde aspoň ten,kto už robil cesto.Cesto nesmie byť mazlavé ,ale polotuhé.:-!:-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Ahoj Veron, zaujali ma tie krokety, som nevedela, že sa robia aj s droždím. Preto mám dotaz - droždie do zemiakovej hmoty namrvíš, alebo necháš v troche mlieka oživiť? Ďakujem ti za odpoveď a k receptu - nádhera! :yes:

    Odpovědět

  • Merylas: Fotky tak nejdříve příští týden včera jsem pekla zajíce ! Abychom nejedli pořád jenom lesní zvěř!;-)

    Odpovědět

  • NStefancinova: Hezký víkend s divočákem ,zbytek nevyhazuj na druhý den je ješté lepší,jenom ho ohřej ve šťávě na sporáku ,aby nevyschnul v mikrovlnce a krokety lze lehce ohřát v mikrovlnce a hrušku také nechat v nálevu a celé ohřát na sporáku!

    Odpovědět

  • NStefancinova NStefancinova

    ;-)určitě vyzkouším teď o výkendu, nějaké to masíčko z divočáka je:-D:-D, dávám za zajimavý recept bodík:-))

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: kančí kýta divočák jak maso připravit kančí kýta recepty kuchařské recepty kýta z divočáka kančí kyta recept divočák recepty z kýty recept na kanci kytu divočak recepty kančí kýta recepty divočák pecena kanci kyta recepty z divočáka mázání na kýtu recepty z kančí kýty kančí kýta na česneku recept kanci kyta kančí kýta na divoko jak upravit divočáka recepty z divočáka rychle recept na divocaka

Zapomněl/a jsem heslo