Božské buchtičky s krémem podle Těhotnýho kuchaře: Dokonalý krém voní vanilkou a rumem a zjemněný je smetanou
8. 10. 2025 Vaření
Buchtičky s krémem patří mezi ta jídla, která vzbuzují vzpomínky. Pro mnohé jsou symbolem dětství, návratem do školních jídelen, kde byly častým chodem na poledním „menu“. Přestože jde o jednoduchý pokrm z kynutého těsta a vanilkového krému, jeho popularita přetrvává a dodnes se objevuje nejen v domácnostech, ale i v moderních bistrech. Svůj oblíbený recept má například i Těhotnej kuchař.
Kynuté těsto jako základ úspěchu
Správné buchtičky stojí a padají s dobře připraveným těstem. Základem je hladká mouka, droždí – nejčastěji čerstvé –, mléko, vejce, cukr a tuk. Těsto musí být vláčné, ale nesmí se lepit. Po vykynutí se vyvaluje a krájí na pravidelné kostičky, které se pokládají těsně vedle sebe, aby při pečení vytvořily celek.
Povrch se potírá rozpuštěným máslem, což zajistí zlatavou barvu a jemně křupavou kůrku. Každá hospodyňka má svůj trik – někdo přidá do těsta citronovou kůru, jiný použije místo másla sádlo pro výraznější chuť.
Krém má být hladký a voňavý
Nedílnou součástí je vanilkový krém, který musí být dostatečně hustý, aby nestékal z talíře, ale zároveň jemný a lesklý. Tradičně se připravuje z mléka, žloutků, cukru, škrobu a vanilky, nejlépe pravého vanilkového lusku. Modernější verze si pomáhají pudinkovým práškem, je to rychlé a podobně dobré.
Důležité je hlídat teplotu a míchat bez přestání – hrudky jsou u tohoto pokrmu neodpustitelným prohřeškem. Správný krém se nalévá na ještě teplé buchtičky, aby se částečně vsákl, ale zároveň zůstal na povrchu jako hladká vrstva.
Mohlo by vás zajímat
Moderní variace
Ačkoliv by se mohlo zdát, že jde o pokrm z minulosti, opak je pravdou. V posledních letech se buchtičky s krémem vracejí v moderních gastro podnicích, často v mini podobě ve skleničkách nebo servírované s ochucenými krémy – například s karamelem nebo čokoládou. Některé podniky experimentují s bezlepkovým či celozrnným těstem, jiné přidávají kvalitnější rum nebo likér pro „dospěláckou“ verzi. Základ však zůstává stejný: nadýchané těsto a poctivý krém.
Tak to má rád i Těhotnej kuchař, který na svém instagramovém účtu ukázal, jak si dělá buchtičky s krémem doma on. A musí se nechat, že takovou dobrotu určitě stojí za to vyzkoušet.
Buchtičky s krémem
Na přípravu skvělého sladkého jídla budete potřebovat: Na buchtičky: 620 g prosáté hladké mouky, 250 ml vlažného mléka, 32 g droždí (čerstvého), 75 g cukru krupice, 4 g soli, 2 vejce, 4 cl rumu, 140 g povoleného másla a 50 g rozehřátého másla na namáčení buchtiček a potření upečených (+ trochu rumu). Na vanilkový krém: 500 ml plnotučného mléka, 1 kelímek smetany na šlehání, 4 žloutky, 50 - 75 g cukru, 30 g kukuřičného škrobu, 1 vanilkový lusk, 4 cl rumu a 40 g studeného másla.
Jak na to?
- Do misky dejte droždí a cukr a míchejte do chvíle, kdy vznikne řidší pasta. Přidejte lžíci mouky a lžíci vlažného mléka, pořádně promíchejte a misku přikryjte utěrkou. Po 15 minutách budete mít hotový kvásek.
- Do větší mísy dejte mouku, sůl, vejce, cukr, rum, vlažné mléko, povolené máslo (zhruba hodinu) a kvásek. Vše pečlivě promíchejte (nejlépe v robotu).
- Hotové těsto dejte na vál, lehce ho posypte moukou a párkrát přeložte. Vytvořte z těsta bochánek a nechte ho zhruba hodinu kynout v míse, přikryté navlhčenou utěrkou.
- Poté ho zmáčkněte, abyste vyhnali vzduch a znovu lehce posypte moukou a propracujte. Následně těsto rozdělte na 6-8 kousků.
- Z každého kousku vyválejte tlustšího „hada“ a z něj odkrajujte jednotlivé buchtičky, které vyválejte do kuliček.
- Plech nebo pekáč si vymažte rozpuštěným máslem, ve kterém zároveň obalte každou buchtičku. Naskládejte je vedle sebe na těsno na plech. Ten přikryjte utěrkou a nechte buchtičky 20-30 minut „vyběhnout“.
- Plech dejte do předehřáté trouby na 165 stupňů horkovzduch a pečte, dokud buchtičky nezezlátnou. Otestujte je špejlí, těsto se na ni nesmí lepit.
- Mezitím si připravte vanilkový krém. Do misky nalijte mléko a šlehačku, zamíchejte. Do další nádoby dejte škrob, přilijte malé množství mléka se šlehačkou a vyšlehejte. Do další misky dejte žloutky s cukrem a ručním šlehačem je vyšlehejte do pěny.
- Mléko se smetanou dejte hřát do hrnce, přisypte cukr a přidejte vanilkový lusk. Přilijte rozmíchaný škrob, zahřejte a maximálně minutu nechte přejít varem. Poté nechte tekutinu asi 10 minut odstát, malou část nalijte ke žloutkům s cukrem, promíchejte a vše nalijte zpět do hrnce se smetanovou směsí. Přidejte rum a studené máslo. Promíchejte a přeceďte.
- Upečené buchtičky vyndejte z trouby a potřete je rozpuštěným máslem s trochou rumu. Před podáváním dejte buchtičky na 5 minut na pařák a následně je na talíři zalijte krémem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více