Koláč kynutý litý s ovocem

Nadja Kuchařka:

na 1 pekáč Moučníky , Kynuté 22 názorů

515
Recept si zatím oblíbilo 15 kuchařů

Suroviny

300 g mouky polohrubé (cca 400 ml)
20 g droždí - kvásek
50 g cukru (cca 40-45 ml nebo 5 lžiček)
1/4 l mléka (tolik, aby těsto bylo tekuté)
2 žloutky
80 g tuku (rozpuštěného, chladného)
trocha soli
Recept si zatím oblíbilo 15 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. V míse zadělat řidší těsto (aby se dalo vylít na pekáč) a nechat vykynout.

  2. Promíchat, vlít do vymazaného a vysypaného pekáče a ještě nechat chvíli kynout.

  3. Poklást ovocem, posypat žmolenkou a péct ve vyhřáté troubě.

  4. Můžeme použít rebarboru - oloupat, nakrájet na plátky, poklást na těsto, pak sypat cukrem se skořicí. Nebo půlené švestky - na těsto klást slupkou dolů, sypat žmolenkou. Nebo jakékoliv jiné ovoce.

Poznámka

Pokud těsto nejprve poprášíme lehce moukou a pak klademe ovoce, nezapadne do těsta.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 16 kuchařů a kuchařek


Ohodnoťte recept: Koláč kynutý litý s ovocem

  • Nadja Nadja(autorka receptu)

    Blanka, Hellzdenka: děkuji a jsem ráda, že se dílo podařilo a koláč chutnal.;-)

    Odpovědět

  • Hellzdenka Hellzdenka

    No a bod samozřejmě dávám!:yes:

    Odpovědět

  • Hellzdenka Hellzdenka(neregistrovaná)

    Koláč jsem dělala z 1,5 množství - atypický větší plech - meruně na střídačku s jahůdkama, je opravdu výborný, do těsta jsem přidala trochu muškátového květu drceného, nic nezkazí, buchtu pěkně ovoní. Špetku, ne hrst. Metlila jsem el. metličkami.

    Odpovědět

  • Blanka Blanka(neregistrovaná)

    Výborný koláč a přitom jednoduchý recept, budu používat dál::yes::yes::-)):-)).Dělala jsem ho se švestkami.:-p. Díky Naďo!:-Ktoprecepty.cz

    Odpovědět

  • Jaruš Jaruš(neregistrovaný)

    jdu do něj:yes:;-):-p už ted' tu slintám :-D:-D posílám bodíky:yes::yes::yes::-K

    Odpovědět

  • Nadja Nadja(autorka receptu)

    Ivet: ;-) tak jsem zvážila, pak odměřila a doplnila do receptu - :-O mouky je cca 4 dl, cukru necelá půldecka nebo také 5 lžiček, ale každá lžička je jinak velká. Ale cukru si můžeš dát podle vlastní chuti. Droždí = u nás půlka kostky. Kostka tuku je 250 g - polovina 125 g a 80 g jsou asi 2/3 z té poloviny.
    Doufám, že takto to stačí. Ať se Ti zadaří a dobrou chuť.:-K

    Odpovědět

  • Ivet Ivet(neregistrovaný)

    Ráda bych zkusila váš nízký kynutý koláč, ale jde o to, že nemám přístup k váze. Nebyl by možný alespoň hrubý hrníčkový odhad? Jsem v Norsku a ráda bych něco tradičně českého pro moje zahraniční studenty ze všech koutů světa :-) Děkuji.

    Odpovědět

  • Petule Petule(neregistrovaný)

    Jiřička: Můžu vám napsat přesný recept na litou bublaninu.. Dáváme na ní třeba jablka, třešně,rybíz, maliny,a výborná je i s meruňkami. Takže: 0,5l mléka, 6 vrchovatých lžic hladké mouky, 2 lžíce cukru, 2 vejce a špetka soli. Vše smíchat, mezitím dejte do trouby plech s kusem másla,to se rozpustí a trosku seškvaří, na to nalijte tekuté těsto a na to naházejte ovoce. Peče se to tak dlouho až začnou okraje hnědnout.. potom to sypeme skořicí a vanilkovým cukrem.. a jíme to lžící přímo z plechu. Výborný oběd :) nebo sváča ;-)

    Odpovědět

  • Nadja Nadja(autorka receptu)

    Jani, děkuji za krásnou fotku. Třešinky já miluji, hned bych si je dala, ale nejraději jen tak, bez koláče.

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    Nadi, dovolila jsem si přidat foto varianty s třešněma a pochvalu za dobrý a rychlý recept:-):yes: Bod už jsem ti dala dříve;-)

    Odpovědět

  • Nadja Nadja(autorka receptu)

    Ivana79: děkuji za hezkou fotku a doufám, že vám chutnal.

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

    Ja som robila čerešňový so škoricou:-p:yes::yes:bez žmolenky

    Odpovědět

  • Nadja Nadja(autorka receptu)

    Omlouvám se všem,komu jsem neodpověděla (jsem teď dlouhodobě mimo dosah internetu) a děkuji za odpovědi Žížalce.
    ;-) Lenko - peču stejně jak Ti popsala Žížalka.
    Teplota trouby - já mám ještě starý typ bez přesného označení teploty,ale typuji to také na těch 180°C. Když se z trouby line příjemná vůně,koláč okénkem sleduji jak je zabarven,pak zkusím špejlí (po vpichu musí zůstat suchá). Pokud už je koláč růžový a ještě není dostatečně propečený,snížím teplotu,příp.vypnu vrchní topení.
    :-S Jiřičko - nemám pocit,že by koláč chutnal po lívancích. Dost se těsta liší - do lívanců dávám dvojnásobek mléka,žádný tuk,skoro žádný cukr,polovinu droždí a jen 1 vajíčko.

    Odpovědět

  • Jiřička Jiřička(neregistrovaná)

    Mám otázku je to podobné těsto jako na lívance. Moje maminka dělávala bublaninu a třešněmi a říkala jí litá a chutnala jako lívance. Místo drobenka sypala bublaninu krystalem se skořicí.
    V jejím sešitu receptů nemá nic podobného. Asi jí dělala z hlavy

    Odpovědět

  • zizala zizala

    :-)No, já čas nesleduju. Dělám to tak, že když buchta začne z trouby vonět, už nikam nechodím a hlídám ji. Ale asi tak 15-20 minut to trvá ;-)

    Odpovědět

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo