Holka u plotny peče: Jablečné taštičky jako z McDonald's voní vanilkou a díky pudinku jsou uvnitř krásně krémové
7. 10. 2025 Vaření
Máte tolik jablek, že už nevíte, co s nimi? Anebo jste dostali chuť na rychlý a snadný moučník? Jablečné taštičky s pudinkovo-ovocnou náplní jsou zvenku křupavé, uvnitř nádherně krémové a vyjdou vás na pár korun.
Taštičky jako z Mekáče
Pamatujete si ještě na tu chvíli, kdy jste si poprvé u Mekáče kousli do křupavé taštičky a do úst se vám rozlila lahodná jablečná náplň? Kontrast mezi zlatavým křupavým těstem a voňavou jablečnou náplní dokážete snadno vytvořit i doma a mnohem levněji. Stačí trocha času a z trouby se brzy bude linout nezaměnitelná vůně podzimu – jablek, skořice a vanilky.
Kdo mě sledujete, tak víte, že se sladkému od ledna spíše vyhýbám. Ale sezona jablek a můj seriál o vaření a pečení si žádá své. Tak jsem pro vás zkusila napodobit křehké jablečné taštičky jako McDonald's.
Žádné složité těsto, žádné tučné smažení, jen pár základních surovin a do půl hodinky vám pod rukama vznikne dezert, který budete chtít jíst i potají, když se nikdo nedívá. Šťavnatá jablka a vanilkový pudink s troškou cukru tvoří už tak dokonalé spojení. Když se ještě navíc zabalí do listového těsta, málokdo odolá. Tak pojďte na to!
Mohlo by vás zajímat
Recept na taštičky à la McDonald's
Budete potřebovat: 300 g jablek, 1 balení listového těsta, 1lžíci pudinku, 100 ml vody, cukr, skořici nebo perníkové koření, vajíčko na potření
Jak postupovat?
- Jablka oloupejte a nakrájejte na kostičky. Přidejte 50 ml vody, trochu cukru a skořice a vařte v kastrůlku do částečného změknutí.
- Ve zbylé vodě rozmíchejte 1 lžíci pudinkového prášku, vlijte k částečně rozvařeným jablkům a povařte ještě asi 2 minutky. Nechte vychladnout.
- Troubu předehřejte na 200 stupňů. Listové těsto rozbalte na plát a nakrájejte je na širší pruhy (viz galerie). Ty po okrajích potřete rozšlehaným vajíčkem, střed naplňte náplní a okraje přitiskněte k sobě.
- Naplněné taštičky ještě zvenku potřete vajíčkem a posypejte krystalovým cukrem. Pečte v předehřáté troubě dozlatova asi 15-20 minut.
![]()
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková vystudovala žurnalistiku a v rámci své profese se dlouhodobě věnuje psaní o gastronomii. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, která se specializuje na tradiční a úspornou kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více