Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Majonézové saláty mají v naší zemi obrovské množství fanoušků. Není divu, dříve totiž byly hvězdami všech lahůdkářství a často se tak dostávaly na jídelníčky většiny rodin. I dnes si můžete některé z nich koupit, ale vždycky je lepší si je připravit doma. Například holandský sýrový salát je podle receptu z norem daleko lepší než ten z obchodu.

Klasika s daným poměrem chutí

Základem holandského sýrového salátu je rovnováha mezi sytostí, svěžestí a jemnou kyselostí. Natvrdo vařená vejce dodávají jemnost, sýr přináší plnost chuti a měkký salám zajišťuje typickou masovou složku. Sterilovaná paprika pak směsi dodá barevnost a lehce pikantní tón, který vyvažuje tučnost majonézy.

Chuť salátu stojí na klasické zálivce z majonézy a kečupu, doplněné citronovou šťávou a solí. Z těchto jednoduchých surovin vzniká růžově zbarvený dresink, který propojí všechny složky do jednotného celku. Právě tato kombinace dává salátu typickou chuť, jakou si pamatují generace, které vyrostly na poctivé studené kuchyni.

Postup, který ctí tradici

Vejce se uvaří natvrdo, nechají vychladnout a nakrájejí na menší kousky. Sýr i měkký salám se nakrájí na tenké nudličky, aby se všechny ingredience dobře propojily a salát měl správnou strukturu. Do mísy se přidá na proužky nakrájená paprika a vše se promíchá.

Zálivka se připravuje zvlášť – majonéza se smíchá s kečupem, dochutí solí a několika kapkami citronové šťávy a důkladně se promíchá dohladka. Teprve poté se spojí se sýrovou směsí. Důležité je míchat opatrně, aby se jednotlivé suroviny nerozmačkaly a salát zůstal perfektní i vizuálně.

Klíč k dokonalé chuti

Stejně jako mnoho klasických pomazánek a salátů, i ten holandský potřebuje čas, aby se chutě propojily. Ideální je nechat ho v chladu odpočívat přes noc. Během této doby se sýr, vejce a salám propojí s majonézovou zálivkou a vznikne plná, vyvážená chuť, která je pro tento salát typická. Před servírováním stačí salát znovu jemně promíchat a případně dochutit.

Co byly normy

Československé státní normy (ČSN) v oblasti gastronomie představovaly soubor standardů, které upravovaly různé aspekty potravinářství, stravování a pohostinství v bývalém Československu. Tyto normy byly zavedeny s cílem zajistit konzistenci, kvalitu a bezpečnost potravin a nápojů.

Obsahovaly pravidla pro výrobu, skladování, balení a podávání potravin a také normy pro hygienické standardy v kuchyních a restauracích. Určovaly například i to, jak má být připravena a servírována svíčková na smetaně nebo jaké suroviny a postupy jsou nezbytné pro autentický guláš. Jejich součástí totiž byly i recepty na jídla, která se objevovala ve veřejném stravování. 

Normy tehdy zaručovaly, že ať si dáte v rámci celé republiky jídlo  kdekoliv, mělo by chutnat stejně. To už dnes neplatí, ale na tehdejší recepty si můžete zavzpomínat v našem seriálu. Připravte si pro tentokrát třeba sýrový salát podle norem. 

Holandský sýrový salát

Na přípravu jednoduchého, ale chutného salátu budete potřebovat: 6 vajec, 200 g tvrdého sýra, 200 g měkkého salámu, 100 g sterilované papriky, 200 g majonézy, 50 g kečupu, citronovou šťávu a sůl.

Jak na to?

  1. Vejce uvařte natvrdo a po vychladnutí oloupejte a nakrájejte na kostičky nebo plátky, sýr a salám nakrájejte na tenké nudličky.
  2. Vše dejte do mísy a přidejte papriku.
  3. Do druhé mísy dejte majonézu a kečup, důkladně promíchejte. Dochuťte solí a citronovou šťávou a znovu zamíchejte.
  4. Salát jemně promíchejte s majonézovou zálivkou.
  5. Pečlivě ho zakryjte a nechte do druhého dne odležet v lednici.
  6. Před servírováním salát ještě jednou ochutnejte a případně dochuťte.
  7. Podávejte ozdobené vařeným vejcem a petrželkou, nejlépe s čerstvým pečivem.

Recepty k tomuto článku