Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Geniální brownies: Jak připravit slavný čokoládový dezert rychle, dietně a klidně i bez mouky?
Zdroj: veganotic, Toprecepty.cz

Brownies jsou sice moučník, který původně pochází ze Spojených států amerických, postupně si ale našel cestu i do českých kuchyní. Aby ne - je geniální! V podstatě se jedná o roztavenou a znovu upečenou čokoládu. I malý kousek stačí, abyste měli "nebe v hubě", zároveň je to ale samozřejmě kalorická bomba. Naštěstí existuje hned několik způsobů, jak si udělat brownies zdravěji a dokonce i úplně bez mouky.

Brownies a jejich původ

Brownies jste už určitě někdy ochutnali. Není to obyčejná kakaová buchta, není to jen čokoládový koláč. Je to roztavená a znovu upečená čokoláda, vlhká a vláčná uvnitř a jemně křupavá na povrchu, který má být jemně popraskaný. Nejdůležitější je ale samozřejmě ta extrémně bohatá chuť čokolády, kterou jinde nenajdete. Brownies jsou dnes běžné všude po světě, ale původně jsou ze Spojených států. Recept na brownies se poprvé objevil v učebnici vaření Boston Cooking-School Cook Book od Fannie Farmerové ve vydání z roku 1896, její recept se ale od těch současných trochu lišil. Navázala na něj Marie Willetová, která v kuchařce Lowney's Cook Book dotvořila původní návod a recepturu k dokonalosti tím, že zvýšila podíl vajec a čokolády.

Kromě těchto dvou pro brownies základních ingrediencí se k přípravě lahodného moučníku ještě mouka a kakao. Opravdový labužníci do těsta přimíchávají ještě extra čokoládové kousky, skvělé jsou i oříšky nebo rozinky. Úplně nejlepší je brownies po upečení ještě potřít čokoládovou polevou nebo roztavenou čokoládou, načež je zvykem podávat je ještě teplé s vanilkovou zmrzlinou, případně je stačí pocukrovat a dají se podávat i po vychladnutí.

Jak už jste asi poznali, anebo to víte, pokud jste brownies někdy ochutnali či sami pekli, tahle dobrota je opravdu lahodná, nicméně ta sytá chuť je vykoupena tím, že se jedná o kalorickou bombu. I malý kousek této geniální buchty vás může zasytit a "přesladit", navíc to není nic pro celiaky. Ale protože jsou brownies tak lahodné, kuchaři a kuchařky po celém světě už stihli vymyslet spoustu způsobů, jak udělat brownies, které budou stále božské, ale tolik nezatíží zažívání.

1. Vymeňte mouku

Nejjednodušším způsobem, jak brownies trochu odlehčit, je vyměnit klasickou pšeničnou mouku za nějakou bezlepkovou, čímž se váš výtvor rázem stane vhodným i pro návštěvy s omezeními v jídelníčku. Vhodná a dobře dostupná je například mouka pohanková, zkusit to můžete i s celozrnnou, kokosovou, kaštanovou nebo mandlovou. A pozor - pokud neseženete mandlovou, dají se místo ní použít přímo hodně jemně namleté mandle. Pár tipů, jak na brownies z jiné než pšeničné mouky najdete tady:

2. Zelenina, ta je prima

Možná vás to překvapí, ale brownies se dají upéct i zcela bez mouky - a pořád budou chutnat skvěle. Velmi populární jsou avokádové brownies, skvělé jsou i fazolové brownies, které se dají udělat dokonce i z červených fazolí v plechovce. Jak už zaznělo, brownies jsou opravdu hlavně o té čokoládě, takže s ostatními přísadami se dá lehce experimentovat. Pokud byste chtěli zkusit luštěninovou variantu, vyzkoušený máme jednoduchý recept - plechovku červených fazolí v mixéru spojíte s vejci, sekanými datlemi, kapkou vanilkového aroma a velkou dávkou kvalitního kakaa. Jen tohle stačí k tomu, abyste do 30 minut mohli servírovat vynikající a navíc zdravý moučník. Tipy na konkrétní recepty hledejte zde:

3. Méně cukru a tuku, stejná chuť

Posledním způsobem, jak upéct dietnější variantu brownies, je nesladit je bílým cukrem. Ten se dá snadno nahradit cukrem třtinovým, použít můžete také javorový sirup či sirup z agáve, poslouží i obyčejný med, tam ale pozor - těsto bude mít tekutější konzistenci. Brownies vám potom tolik nevyběhnou a je lepší použít menší a hlubší formu na pečení. Nejlepší je ale použít již zmíněné, na drobno nasekané datle. Konzistence i sladkost zůstanou zachovány a je to výrazně zdravější než cukr. A pokud vás trápí spíš všechen ten tuk z čokolády, pokud místo ní použijete kvalitní kakao na vaření a upečený koláč přelijete rozpuštěnou vysokoprocentní čokoládovou vrstvou, bude to také skvělé!

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více