Zapečené smetanové brambory s listovým špenátem

Eliza Kuchařka:

Bramborová jídla 8 názorů

56
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Suroviny

8-10 brambor
300 g listového špenátu
200 ml smetany 12%
80 g nivy
50 g eidamu
1 lžíce granulovaného česneku
pepř
sůl
máslo na vymazání pekáče
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Brambory nakrájíme na cca půlcentimetrové plátky, novým bramborám můžeme ponechat slupku. Listový špenát dáme do cedníku a přelijeme vroucí vodou. Promícháme s bramborami a vložíme do vyššího pekáčku nebo zapékací mísy, vytřené máslem. Posypeme granulovaným česnekem a pepřem.
    Sýry nastrouháme, smícháme se smetanou a trochou soli a tuto směs rovnoměrně navrstvíme na brambory se špenátem.

  2. Vložíme do rozehřáté trouby (přibližně 220°C) a pečeme do změknutí brambor, tedy 30-40 minut. Proti případnému připálení si pomáháme zakrytím plátem alobalu - asi deset minut z celkové doby pečeme přikryté.

Poznámka

Podáváme buď samostatně, nebo jako přílohu k pečenému či grilovanému masu.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek


Ohodnoťte recept: Zapečené smetanové brambory s listovým špenátem

  • Lucka Lucka(neregistrovaná)

    Nakolik je to porcí? Prosím
    :-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Tak ja som, mirca75, urobila experiment s tou bryndzou a miesto špenátu som dala medvedí cesnak (je tak liečivý, že ak by bol k dispozícii po celý rok, som zdravá asi ako rybička...) bolo to veľmi chutné, doporučujem!:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Taky výborné....:-p:yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Taky výborné....:-p:yes:

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75

    Elizo:-) vidím že u vás vaří taky celá rodina:-D,ostatní to vymyslí a maminka zrealizuje:-D ale vždy velmi krásně a chutně a tak je u vás doma určitě jen spokojenost:-8:-).Dávám boďku

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Jani, díky...:-)
    Mirčo, nahradit nivu brynzou určitě jde, záleží na individuálních chutích. Většinou nejsem zastáncem ortodoxně dodržovaných receptů, myslím, že si je každý může upravit podle svého. Na druhou stranu některé recepty je potřeba dodržet, kvůli dosažení té správné, původní chuti. Ale není to tento případ...:-))
    Ještě dodatek: recept je v podstatě dílem mého syna, tahle nějak si to nadiktoval a já jsem to jen realizovala podle jeho přání. Chtěl, abych tam zapekla i plátky rajčat, ale rajčata se mi tam moc nehodila, tak jsem mu je k tomu přiložila syrová. :-)

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75

    Elizo:-)úplně se vidím jak sedím u večeře a přede mnou je tohle nádherné a voňavé jídlo a já jím a jím a nepřestávám a vůbec mi k tomu nechybí maso jako příloha:-D.Jen mám dotaz,nedala by se niva nahradit třeba brynzou?Mě niva ani tak neva;-)ale můj žlučník s její vůní v horkém stavu až tak moc nekamarádí:-(:-D

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    Eli, já nestíhám ani komentovat, jen čučím s pusou otevřenou!:-O:-D:yes:

    Odpovědět

1

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo