

Zapečené smetanové brambory s listovým špenátem
Suroviny
- 8-10 brambor
- 300 g listového špenátu
- 200 ml smetany 12%
- 80 g nivy
- 50 g eidamu
- 1 lžíce granulovaného česneku
- pepř
- sůl
- máslo na vymazání pekáče
Postup přípravy receptu
Brambory nakrájíme na cca půlcentimetrové plátky, novým bramborám můžeme ponechat slupku. Listový špenát dáme do cedníku a přelijeme vroucí vodou. Promícháme s bramborami a vložíme do vyššího pekáčku nebo zapékací mísy, vytřené máslem. Posypeme granulovaným česnekem a pepřem.
Sýry nastrouháme, smícháme se smetanou a trochou soli a tuto směs rovnoměrně navrstvíme na brambory se špenátem.Vložíme do rozehřáté trouby (přibližně 220°C) a pečeme do změknutí brambor, tedy 30-40 minut. Proti případnému připálení si pomáháme zakrytím plátem alobalu - asi deset minut z celkové doby pečeme přikryté.
Poznámka od kuchařky
Podáváme buď samostatně, nebo jako přílohu k pečenému či grilovanému masu.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Zapečené smetanové brambory s listovým špenátem
-
-
Výborné
-
Nakolik je to porcí? Prosím
-
Tak ja som, mirca75, urobila experiment s tou bryndzou a miesto špenátu som dala medvedí cesnak (je tak liečivý, že ak by bol k dispozícii po celý rok, som zdravá asi ako rybička...) bolo to veľmi chutné, doporučujem!
-
Taky výborné....
-
Taky výborné....
-
Elizo
vidím že u vás vaří taky celá rodina
,ostatní to vymyslí a maminka zrealizuje
ale vždy velmi krásně a chutně a tak je u vás doma určitě jen spokojenost
.Dávám boďku
-
Jani, díky...
Mirčo, nahradit nivu brynzou určitě jde, záleží na individuálních chutích. Většinou nejsem zastáncem ortodoxně dodržovaných receptů, myslím, že si je každý může upravit podle svého. Na druhou stranu některé recepty je potřeba dodržet, kvůli dosažení té správné, původní chuti. Ale není to tento případ...
Ještě dodatek: recept je v podstatě dílem mého syna, tahle nějak si to nadiktoval a já jsem to jen realizovala podle jeho přání. Chtěl, abych tam zapekla i plátky rajčat, ale rajčata se mi tam moc nehodila, tak jsem mu je k tomu přiložila syrová. -
Elizo
úplně se vidím jak sedím u večeře a přede mnou je tohle nádherné a voňavé jídlo a já jím a jím a nepřestávám a vůbec mi k tomu nechybí maso jako příloha
.Jen mám dotaz,nedala by se niva nahradit třeba brynzou?Mě niva ani tak neva
ale můj žlučník s její vůní v horkém stavu až tak moc nekamarádí
-
Eli, já nestíhám ani komentovat, jen čučím s pusou otevřenou!