Jak zavařit vlašské ořechy v mikrovlnné troubě? Zabere to jen pár minut a ořechy pak vydrží i několik let
9. 10. 2025 Vaření
Nashromáždilo se vám doma velké množství vlašských ořechů a vy teď přemýšlíte, co s nimi udělat, aby se vám nezkazily? Ořechová jádra si můžete snadno zavařit do sklenic. Nejlépe a nejrychleji to jde v obyčejné mikrovlnce.
Jak skladovat vlašské ořechy?
Vlašské ořechy je nejlepší skladovat nevyloupané ještě ve skořápce, tak vydrží úplně nejdéle. Uchovávat by se tak měly na chladném, tmavém a suchém místě (třeba ve spíži, v garáži či v suchém sklepě, kde je teplota by kolem 10-15 °C), ideálně v plátěných či síťovaných pytlích nebo v nějakých bedýnkách, aby se k nim mohl dostat vzduch.
Mohlo by vás zajímat
Když máte jen ořechová jádra
Někdy se ale hodí mít připravená již vyloupaná jádra, abychom se pak nemuseli před pečením ještě zdržovat louskáním ořechů. Bohužel vyloupáním se trvanlivost jader zkracuje, a pokud nejsou dobře uskladněné, rychle žluknou, hlavně, když je máte někde na přímém světle.
Jádra je proto třeba uchovávat v nějakých tmavých vzduchotěsných nádobách. Jejich trvanlivost se prodlouží (na cca 6-8 měsíců), když je v takové nádobě nebo zavakuované v sáčcích uložíte do lednice. Úplně nejdéle vydrží ořechy uskladněné v mrazáku, a to klidně až rok.
Ořechy lze i zavařit v mikrovlnce
Jestliže máte v lednici a v mrazáku nouzi o místo, je ještě jedna možnost, a to ořechy zavařit. Vyloupaná ořechová jádra stačí nasypat do zavařovacích sklenic a pak je sterilovat podobně jako kompoty v zavařovacím hrnci. Ještě jednodušší to ale je v mikrovlnné troubě.
Tuto metody si pochvalují i uživatelky v diskuzích na Facebooku. Třeba Milena říká ve skupině Recepty co vařily naše babičky: „Zavařuji v mikrovlnné troubě už několik let třeba jen 3 skleničky. Otevřenou skleničku dám do mikrovlnné trouby na tři minuty.“
Zavařené ořechy takto vydrží klidně až dva roky. Navíc, když sklenici otevřete, chutnají úplně jako čerstvé. A jak se tedy ořechy v mikrovlnce zavařují?
- Důležité je mít hlavně kvalitní, vyloupaná, zdravá a dobře vysušená jádra.
- Zavařovací sklenice je nutné mít dobře vymyté a nejlépe přímo vysterilované nebo spařené horkou vodou. Důležité také je, aby byly uvnitř dokonale suché. Použijte nejlépe sklenice o objemu 500-700 ml se šroubovacími víčky. Ta si raději opatřete nová a také je dobře omyjte a dokonale vysušte.
- Do mikrovlnné trouby vložte vždy jen jednu sklenici, ovšem bez víčka, a troubu zapněte na plný výkon na asi 1 a půl minuty (pokud máte méně výkonnou mikrovlnnou troubu, je třeba zavařovat delší dobu – ořechy by měly začít výrazně vonět).
Takto ořechy zavařuje i uživatelka Jarmila: „Ořechy zavařuji v mikrovlnné troubě cca na 1,5 minuty bez víčka. Pak je rychle vyjmu a zavíčkuji. Tak vznikne podtlak a víčko se chytne. Už je tak mám i několik let.“ - Po uběhnutí požadované doby sklenice vyjměte, ihned zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru asi na 5 minut. Sklenice se po zavíčkování orosí, ale vlhkost se rychle vstřebá.
Náš tip: V hrnci můžete ořechová jádra zavařovat podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více