Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hermelínová pomazánka chutná skvěle na obyčejném chlebu, vece i rohlíku. Vyzkoušejte ji však i na topince.
Zdroj: Toprecepty

Hermelínová pomazánka je populární v mnoha domácnostech. Na její přípravu totiž nepotřebujete speciální suroviny ani složité postupy. Stačí jeden kvalitní sýr, pár běžných dochucovadel a základ je hotový během pár minut. Díky výrazné chuti hermelínu dobře funguje jak na čerstvém pečivu, tak na topinkách nebo jednohubkách.

Základní suroviny

Základem je zralý hermelín. Neměl by být ani příliš tvrdý, ani přezrálý. Ideální je sýr, který se dobře krájí, ale zároveň má už jemnější krémovou strukturu. K hermelínu můžete přidat změklé máslo nebo tavený sýr, aby byla pomazánka roztíratelná. Chybět by neměla natvrdo uvařená vejce a salám, jako je šunkový nebo junior.

Kdo chce lehčí verzi, může použít hustý bílý jogurt nebo zakysanou smetanu. Chuť doladí cibule, česnek, hořčice, pepř a mletá paprika. Mnozí přidávají i pivo nebo pár kapek worcesteru, ale není to nutné.

Snadná příprava

Hermelín se nakrájí na malé kousky, stejně tak cibule. Vše se smíchá s máslem nebo oblíbenou základní složkou (jogurt, smetana, majonéza) a důkladně rozetře. Někdo používá vidličku, jiný sáhne po mixéru. Rozmixovaná pomazánka je hladší, ručně míchaná zase zachovává strukturu sýra. Záleží na tom, co komu vyhovuje. Hotová směs by měla minimálně hodinu odpočívat v lednici, aby se chutě spojily.

Možné obměny

Pikantní varianta obsahuje chilli nebo feferonky. Jemnější chuť zajistí jarní cibulka nebo pažitka. Kdo má rád výraznější aroma, může přidat nakládané okurky nebo trochu nakládaných cibulek. Dobře funguje i kombinace se špetkou mleté sladké papriky, která dodá pomazánce barvu. Všechny varianty mají jedno společné: nejsou náročné a snadno se přizpůsobí momentální chuti.

Výběr pečiva k podávání 

K servírování stačí obyčejný chléb nebo rohlík. Lepšího výsledku dosáhnete s čerstvou bagetou nebo tmavým pečivem. Perfektní je pomazánku natřít na čerstvě usmaženou topinkuNa jednohubky se hodí i slané sušenky nebo toastový chléb.

Pro lepší vzhled lze pomazánku ozdobit paprikou, pažitkou nebo kolečkem okurky. Ač potřebuje rozležet, aby se chutě propojily, v lednici vydrží hermelínová pomazánka jeden až dva dny. Vyplatí se proto připravit ji vždy čerstvou.

Jak připravit hermelínovou pomazánku

Na přípravu oblíbené pomazánky budete potřebovat

Jak na to?

  1. Hermelín, vejce, salám a oloupanou cibuli nastrouhejte nahrubo do misky.

Recepty k tomuto článku