

Makový závin de luxe
Suroviny
- Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 20 g droždí
- 2 dl mléka
- 80 g cukru
- 0,5 lžičky soli
- 1 vejce
- 1/4 citronové kůry
- 100 g másla (pokrájeného)
- Náplň:
- 120 g máku (mletého)
- 1,5 dl mléka
- 50 g cukru
- 60 g mandlí (sekaných)
- 50 g citronátu
- (sekaného, kandované pomerančové kůry nebo kandovaného ovoce)
- 50 g rozinek (namočených v rumu)
- Na potření:
- 60 g másla
- 40 g moučkového cukru
Postup přípravy receptu
Z mléka a droždí necháme vykynout kvásek, přidáme ostatní a zaděláme klasické kynuté těsto.
Necháme na teplém místě asi 3/4 hod kynout.
Mezitím mák zalijeme vroucím mlékem, přidáme vše ostatní, důkladně zamícháme a necháme vychladnout.
Vykynuté těsto ještě jednou propracujeme a na pomoučněném vále vyválíme obdélník asi 30 cm x 40 cm (délka plechu).
Potřeme jej makovou náplní, po delší straně zavineme a stiskneme okraje.
Závin položíme na plech, vyložený pečícím papírem, švem dolů.
Přikryjeme utěrkou a necháme ještě 30 min. kynout. Potom jej po celé délce ostrým nožem asi 1/2 cm hluboko nařízneme a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C nebo plyn st. 2 asi 30-50 min.
Ještě horký závin potřeme rozehřátým máslem, smíchaným s moučkovým cukrem a pak ještě pocukrujeme.
Necháme vychladnout.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Makový závin de luxe
-
Zavin je skutečně deluxe, skvělý recept
Jinak chtěla jsem přidat foto, ale neustále mi přes obrazovku skace reklama, stejně tak vlastně už během hledání receptu.. chápu že bez toho to už dneska nejde, ale tady to je něco tak otravného, že se stránky téměř nedají používat. Příště se podívám po receptu jinde.. škoda, byla jsem tady zvyklá -
Mně zas hlava nebere, proč se to má po délce rozříznout. Asi jsem to nařízla málo, protože mi z toho vyšla taková rozšklebená věc
Jinak to celé vychází dobře.
-
Na potření závinu dávám do másla s cukrem i trošku rumu, je vonavější /pokud jej nedáváte dětem/
-
pohoda.b@post.cz: Náplň se nedělá řídká , v podstatě se vaří do husté kaše.S koláčů vám taky mák neuteče
-
Nějak mi hlava nebere, jak nožem tu šišku naříznout, to ta náplň nevyteče a šiška se nerozevře???? Díky za odpověď.
-
Dobrý den, přidávám fotečku. Závin je výborný ????
-
Dobrý den, dovolila jsem si přidat fotku. Závin je skvělý. Dělala jsem ho poprvé a hned se povedl. Moc děkuji za inspiraci. ????
-
Výborný! Na mák jsem ještě rozetřela neutrální marmeládu ze špendlíků, (mám jí dost), bylo to vláčné, udělala jsem 2 kusy. Mák jsem v mléce povařila. Budu dělat častěji.
-
Nejlepši zavin,moc chutnal..Děkuji
-
Zkusila jsem , výborný . Příště rozdělím na dvě šišky a druhý zkusím s ořechy nebo jablky.
-
teeeda to je bašta... Dělala jsem jen klasickou makovou náplň, neměla jsem citrónovou kůru a udělala dvě nohavice. Ale i tak jsem lepší nikdy neupekla
. Děkuji za recept
-
Neměla jsem polohrubou mouku, musela jsem si vyhledat kynutý makový závin a natrefila jsem na tento skvělý recept. Jeden jsem naplnila mákem, druhý tvarohem. Jeden lepší než druhý. Recept mám v oblíbených a budu ho jenom doporučovat
-
Ještě jeden postřeh- čas pečení 50 min je asi dle druhu trouby. Já závin v el.troubě peču na 180 cca 20min jako klasické kynuté buchty a je akorát.
-
Nevím jak ostatní, já měl závin tak obrovský, že napodruhé jsem těsto rozdělil a udělal na plech dva. Máku dávám celý sáček klidně i 300g, do náplně přidávám dvě lžíce povidel aby se v závinu nedrobil a mléko opatrně dle potřeby, tak aby šla náplň stěrkou dobře roztírat na těsto. Do těsta doporučuji přidat na radu maminky rozmixovaný vařený brambor, nebo trochu br.kaše-těsto pak vydrží měkoučké a nadýchané. S tímhle receptem jsem 1!!! (i tchýně závidí
)
-
Petra Kanada: Ne, nepotírá, to až naopak po upečení. Ale pokud potřeš máslem, nic nezkazíš.