Makový závin de luxe

Suroviny

Těsto:
500 g hladké mouky
20 g droždí
2 dl mléka
80 g cukru
0,5 lžičky soli
1 vejce
1/4 citronové kůry
100 g másla (pokrájeného)
Náplň:
120 g máku (mletého)
1,5 dl mléka
50 g cukru
60 g mandlí (sekaných)
50 g citronátu
(sekaného, kandované pomerančové kůry nebo kandovaného ovoce)
50 g rozinek (namočených v rumu)
Na potření:
60 g másla
40 g moučkového cukru

Postup přípravy receptu

  1. Z mléka a droždí necháme vykynout kvásek, přidáme ostatní a zaděláme klasické kynuté těsto.

  2. Necháme na teplém místě asi 3/4 hod kynout.

  3. Mezitím mák zalijeme vroucím mlékem, přidáme vše ostatní, důkladně zamícháme a necháme vychladnout.

  4. Vykynuté těsto ještě jednou propracujeme a na pomoučněném vále vyválíme obdélník asi 30 cm x 40 cm (délka plechu).

  5. Potřeme jej makovou náplní, po delší straně zavineme a stiskneme okraje.

  6. Závin položíme na plech, vyložený pečícím papírem, švem dolů.

  7. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě 30 min. kynout. Potom jej po celé délce ostrým nožem asi 1/2 cm hluboko nařízneme a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C nebo plyn st. 2 asi 30-50 min.

  8. Ještě horký závin potřeme rozehřátým máslem, smíchaným s moučkovým cukrem a pak ještě pocukrujeme.

  9. Necháme vychladnout.

Komentáře k receptu Makový závin de luxe

  • IciMici IciMici

    Zavin je skutečně deluxe, skvělý recept:yes:
    Jinak chtěla jsem přidat foto, ale neustále mi přes obrazovku skace reklama, stejně tak vlastně už během hledání receptu.. chápu že bez toho to už dneska nejde, ale tady to je něco tak otravného, že se stránky téměř nedají používat. Příště se podívám po receptu jinde.. škoda, byla jsem tady zvyklá:no:

    Odpovědět

  • helusa27 helusa27

    Mně zas hlava nebere, proč se to má po délce rozříznout. Asi jsem to nařízla málo, protože mi z toho vyšla taková rozšklebená věc :-(( Jinak to celé vychází dobře.

    Odpovědět

  • Majkaa Majkaa

    Na potření závinu dávám do másla s cukrem i trošku rumu, je vonavější /pokud jej nedáváte dětem/<3

    Odpovědět

  • srettka srettka

    pohoda.b@post.cz: Náplň se nedělá řídká , v podstatě se vaří do husté kaše.S koláčů vám taky mák neuteče :-)

    Odpovědět

  • pohoda.b@post.cz pohoda.b@post.cz

    Nějak mi hlava nebere, jak nožem tu šišku naříznout, to ta náplň nevyteče a šiška se nerozevře???? Díky za odpověď.:-(

    Odpovědět

  • Petra Dvor. Petra Dvor.

    Dobrý den, přidávám fotečku. Závin je výborný ????

    Odpovědět

  • Petra Dvor. Petra Dvor.

    Dobrý den, dovolila jsem si přidat fotku. Závin je skvělý. Dělala jsem ho poprvé a hned se povedl. Moc děkuji za inspiraci. ????

    Odpovědět

  • maryje12 maryje12

    Výborný! Na mák jsem ještě rozetřela neutrální marmeládu ze špendlíků, (mám jí dost), bylo to vláčné, udělala jsem 2 kusy. Mák jsem v mléce povařila. Budu dělat častěji. :yes:

    Odpovědět

  • bohdana bohdana

    :yes:Nejlepši zavin,moc chutnal..Děkuji

    Odpovědět

  • simba simba(neregistrovaná)

    Zkusila jsem , výborný . Příště rozdělím na dvě šišky a druhý zkusím s ořechy nebo jablky.

    Odpovědět

  • luciehutt luciehutt

    <3 teeeda to je bašta... Dělala jsem jen klasickou makovou náplň, neměla jsem citrónovou kůru a udělala dvě nohavice. Ale i tak jsem lepší nikdy neupekla :-). Děkuji za recept :-K:yes:

    Odpovědět

  • Ajulka007 Ajulka007

    Neměla jsem polohrubou mouku, musela jsem si vyhledat kynutý makový závin a natrefila jsem na tento skvělý recept. Jeden jsem naplnila mákem, druhý tvarohem. Jeden lepší než druhý. Recept mám v oblíbených a budu ho jenom doporučovat :-):-):-):yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Petr90 Petr90

    Ještě jeden postřeh- čas pečení 50 min je asi dle druhu trouby. Já závin v el.troubě peču na 180 cca 20min jako klasické kynuté buchty a je akorát.:-p

    Odpovědět

  • Petr90 Petr90

    Nevím jak ostatní, já měl závin tak obrovský, že napodruhé jsem těsto rozdělil a udělal na plech dva. Máku dávám celý sáček klidně i 300g, do náplně přidávám dvě lžíce povidel aby se v závinu nedrobil a mléko opatrně dle potřeby, tak aby šla náplň stěrkou dobře roztírat na těsto. Do těsta doporučuji přidat na radu maminky rozmixovaný vařený brambor, nebo trochu br.kaše-těsto pak vydrží měkoučké a nadýchané. S tímhle receptem jsem 1!!! (i tchýně závidí:-//) :-D:-D

    Odpovědět

  • Hella Hella(autorka receptu)

    Petra Kanada: Ne, nepotírá, to až naopak po upečení. Ale pokud potřeš máslem, nic nezkazíš. ;-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: makový závin nejlepší makovy zavin makový štrudl kynutý makový štrúdl makovy zavin de lux recept na makový závin maková náplň do závinu kynutý makový závin luxusní makový závin nejlepší kynuté těsto na závin makovy zavin deluxe těsto na makový závin dobrý makový závin makový závin z kynutého těsta proc praska strudl proč praská kynuté těsto jednoduchy makovy zavin proc praska zavin nejlepší kynutý štrůdl makový závin kynutý