Nejsnadnější koláč na světě: Zkuste britský crumble a už nebudete chtít nic jiného
8. 11. 2022 Vaření
Upéct koláč nemusí být pro začínající kuchařku úplně jednoduché. Naštěstí existuje něco, co se jmenuje crumble. Jedná se o snad nejjednodušší dezert na světě. Vymysleli ho ve Velké Británii za války a minimum surovin mu rozhodně neubírá na vynikající chuti.
Pečeme crumble
Ovocné koláče má rád snad každý, a tak se i každý dobrá hospodyňka snaží ovládnout jejich umění. I když se to může zdát jednoduché, vypracovat správně těsto, odhadnout poměry surovin a upéct ukázkový koláč může být pro začínající kuchařku náročné. Co ale dělat, když přeci jen chcete pohostit návštěvu či potěšit rodinu sladkým moučníkem? Odpověď je jednoduchá - crumble!
Dezert pocházející původně z Britských ostrovů se skládá v podstatě jen z ovoce podle vaší volby a drobenky. Nikde žádné těsto. Crumble vymyslely britské ženy za druhé světové války, když máslo a mouka byly na příděl a všechno bylo nedostatek. Všeho kromě ovoce, které se dá vypěstovat. A tak ty moudré ženy přišly s tím, že do koláčových forem vkládaly rovnou ovoce, které zrovna měly k dispozici, zasypaly je drobenkou z cukru, mouky a másla a nechali to celé zapéct. Postupem času se vyvinula i slaná varianta koláče crumble, kde ovoce nahradila zelenina, případně i maso a vynechal se cukr.
Mohlo by vás zajímat
RECEPT: Hruškovo-jablečný crumble s mandlemi a skořicí
Základní recept na crumble je opravdu jednoduchý. Jakékoliv ovoce, čerstvé nebo kompotované, vložíte do formy na koláč, v míse si vypracujete drobenku z hladké mouky, cukru a másla a tou ovoce zasypete. Crumble pečeme při 180°C asi půl hodiny nebo do té doby, dokud drobenka na vrchu krásně nezezlátne. Tip: Pokud chcete křupavější a zdravější verzi koláče, můžete část mouky nahradit ovesnými vločkami.
My vám nyní přinášíme recept na náš oblíbený a prověřený hruškovo-jablečný crumble s mandlemi a skořicí, který je jako stvořený pro sychravé podzimní dny.
Co budete potřebovat:
Na náplň:
- 3-4 střední jablka
- 3-4 hrušky
- 3 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička mleté skořice
Na drobenku:
- 250 g hladké mouky (může být pšeničná, nebo zdravější špaldová)
- 100 g třtinového cukru
- 100 g másla
Mohlo by vás zajímat
Postup:
Ovoce oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Vložíme ovoce do hrnce, zalijeme trochu vodou a krátce povaříme, aby pustilo šťávu a změklo. Přidáme cukr a skořici a ještě krátce povaříme na mírném ohni. Mezitím si ve větší míse smícháme prosetou mouku s cukrem a přidáme na kostky pokrájené máslo pokojové teploty. Rukama vypracujeme drobenku. Ovocnou směs z hrnce přesypeme do koláčové formy a rovnoměrně rozprostřeme. Zasypeme drobenkou a celý koláč pak ještě na drobno posekanými mandlemi. Pečeme v troubě na 180°C cca 30 minut.
Crumble se ideálně podává ještě teplý a doplněný šlehačkou, našlehanou oslazenou smetanou nebo s vanilkovou zmrzlinou.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Doba salátová: Vyzkoušejte netradiční dresingy s mákem nebo pomerančem!
Otevřené trhy, první rašící bylinky a čerstvé… Číst více
Výtečně ochucený dresink ještě podtrhne chuť grilovaných jídel. Zvládnete ho nachystat během chvilky
Do domácích dresinků si sami zvolíte ty suroviny, které máte nejraději. Základem nemusí být jenom majonéza, ale i např. zakysaná smetana nebo hustý… Číst více
Vinaigrette je lahodná salátová zálivka. Videonávod ukáže dva postupy přípravy
Sezóna čerstvého salátu a zeleniny je už skoro za rohem a klasická přelivka z vody, octu a soli už vás tolik neláká? Při použití správné zálivky… Číst více
Čím nahradit ocet v zálivce? Zálivka by v salátu chybět neměla, ocet však může
Zálivka, případně dresink, by neměli chybět v žádném salátu. Propojují jednotlivé suroviny a dodávají pokrmu chuť. Samotnou zálivku můžeme pokaždé… Číst více
Chyby při přípravě dresinků a zálivek: Zapomeňte na ty kupované a rozmazlujte se
Pochutnat si na salátech můžeme kdykoliv, přesto je jejich nejvýraznější doba v letních měsících, kdy nás skvěle osvěží a zasytí i přes svou lehkost.… Číst více
Dresink, dressing
Dresink se oproti běžné zálivce liší tím, že se do základu z oleje a octa může přidat majonéza, kečup, smetana nebo jogurt. Použití dresinků je různé… Číst více
Olivový olej
Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně a vyrábí se z oliv. Při výrobě kvalitního extra panenského oleje se olivy nečešou, ale nechají… Číst více
Jak chutně připravit hlávkový salát. Oblíbená listová zelenina nás příjemně zasytí
Hlávkový salát pro zdraví Salát má vysoký podíl vody, obsahuje důležité vitamíny a minerály, povzbuzuje chuť k jídlu a usnadňuje trávení. Podle… Číst více
Hlávkový salát v mnoha druzích si můžeme dopřát celoročně. Jeho výživové vlastnosti jsou pro nás příznivé
Salát je nutričně hodnotná zelenina, protože jej většinou jíme čerstvý. Obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a organických kyselin, čímž prospívá našemu… Číst více
Přebytečný výpek ze slaniny? Nevyhazovat! Máme pro vás 4 skvělé tipy, jak si s ním poradit
I když se zdá, že s přebytečným tukem po smažení… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (1)