Nejsnadnější koláč na světě: Zkuste britský crumble a už nebudete chtít nic jiného
8. 11. 2022 Vaření
Upéct koláč nemusí být pro začínající kuchařku úplně jednoduché. Naštěstí existuje něco, co se jmenuje crumble. Jedná se o snad nejjednodušší dezert na světě. Vymysleli ho ve Velké Británii za války a minimum surovin mu rozhodně neubírá na vynikající chuti.
Pečeme crumble
Ovocné koláče má rád snad každý, a tak se i každý dobrá hospodyňka snaží ovládnout jejich umění. I když se to může zdát jednoduché, vypracovat správně těsto, odhadnout poměry surovin a upéct ukázkový koláč může být pro začínající kuchařku náročné. Co ale dělat, když přeci jen chcete pohostit návštěvu či potěšit rodinu sladkým moučníkem? Odpověď je jednoduchá - crumble!
Dezert pocházející původně z Britských ostrovů se skládá v podstatě jen z ovoce podle vaší volby a drobenky. Nikde žádné těsto. Crumble vymyslely britské ženy za druhé světové války, když máslo a mouka byly na příděl a všechno bylo nedostatek. Všeho kromě ovoce, které se dá vypěstovat. A tak ty moudré ženy přišly s tím, že do koláčových forem vkládaly rovnou ovoce, které zrovna měly k dispozici, zasypaly je drobenkou z cukru, mouky a másla a nechali to celé zapéct. Postupem času se vyvinula i slaná varianta koláče crumble, kde ovoce nahradila zelenina, případně i maso a vynechal se cukr.
Mohlo by vás zajímat
RECEPT: Hruškovo-jablečný crumble s mandlemi a skořicí
Základní recept na crumble je opravdu jednoduchý. Jakékoliv ovoce, čerstvé nebo kompotované, vložíte do formy na koláč, v míse si vypracujete drobenku z hladké mouky, cukru a másla a tou ovoce zasypete. Crumble pečeme při 180°C asi půl hodiny nebo do té doby, dokud drobenka na vrchu krásně nezezlátne. Tip: Pokud chcete křupavější a zdravější verzi koláče, můžete část mouky nahradit ovesnými vločkami.
My vám nyní přinášíme recept na náš oblíbený a prověřený hruškovo-jablečný crumble s mandlemi a skořicí, který je jako stvořený pro sychravé podzimní dny.
Co budete potřebovat:
Na náplň:
- 3-4 střední jablka
- 3-4 hrušky
- 3 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička mleté skořice
Na drobenku:
- 250 g hladké mouky (může být pšeničná, nebo zdravější špaldová)
- 100 g třtinového cukru
- 100 g másla
Mohlo by vás zajímat
Postup:
Ovoce oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Vložíme ovoce do hrnce, zalijeme trochu vodou a krátce povaříme, aby pustilo šťávu a změklo. Přidáme cukr a skořici a ještě krátce povaříme na mírném ohni. Mezitím si ve větší míse smícháme prosetou mouku s cukrem a přidáme na kostky pokrájené máslo pokojové teploty. Rukama vypracujeme drobenku. Ovocnou směs z hrnce přesypeme do koláčové formy a rovnoměrně rozprostřeme. Zasypeme drobenkou a celý koláč pak ještě na drobno posekanými mandlemi. Pečeme v troubě na 180°C cca 30 minut.
Crumble se ideálně podává ještě teplý a doplněný šlehačkou, našlehanou oslazenou smetanou nebo s vanilkovou zmrzlinou.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na jablečný páj jako z amerického filmu? Díky jednoduchým sezónním koláčům budete za hvězdu
Kalendář vánočního pečení 2022: Kdy se pustit do pečení perníčků, kdy zadělat na linecké a jak na krémy? Přehledný manuál + recepty
Svíčková s horáckým knedlíkem podle Pepy Nemravy: Masu se zeleninou dejte den v chladu, říká účastník MasterChefa
Komentáře
20. 11. 2022 07:54