Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pomazánka z Moravanky je snadná na přípravu, přitom nabízí skvělou chuť.
Zdroj: Toprecepty

Moravanka patří k stálicím českých spíží už desítky let. Zeleninová směs v octovém nálevu s typickou kombinací zeleniny a feferonky má charakteristickou chuť – lehce kyselou a pikantní. Právě proto se stala ideálním základem i pro pomazánku, kterou připravíte doslova za pár minut.

Šikovná sklenice

Jednou z hlavních výhod Moravanky je její vyvážené složení. Kořenová zelenina je křehká, paprika sladká i ostrá a nálev příjemně kysele pikantní. Dohromady tvoří výraznou chuť. Nálev dodá pomazánce lehce nakyslý tón, který výborně doplňuje ostatní tučnější ingredience.

Tahle kombinace se postará o skvělou chuť, kterou není třeba složitě dolaďovat kořením. I proto se v receptu klidně obejdete bez soli a pepře – Moravanka dodá vše potřebné sama.

Suroviny, které spolu „fungují“

Základem pomazánky jsou kromě sterilované zeleniny tři běžné suroviny – majonéza, tvrdý sýr a měkký salám. Sýr, například eidam nebo gouda, pomazánku zjemní a zároveň zpevní její strukturu. Měkký salám zase dodá lehkou masovou chuť, která ke kyselosti zeleniny perfektně sedí. Hořčice, i když se přidává jen v malém množství, je tím, co celou směs spojí a podtrhne její chuť. Majonéza zajistí krémovou jemnost. 

Pokud nemáte rádi příliš pálivá jídla, odstraňte feferonky z Moravanky ještě před rozmixováním zeleniny, pak už to nezachráníte, i když se budete snažit sebevíc. Jestli tedy chcete chuť pomazánky svěží, ale ne štiplavou, pálivé papričce dejte sbohem hned ze začátku přípravy. I samotný lák totiž nabídne dostatečnou pikantnost.

Univerzální využití 

Pomazánka z Moravanky se hodí na čerstvé pečivo, rohlíky i toasty. Skvěle chutná i na tmavém chlebu, který dá parádně vyniknout lehké štiplavosti. Výborně poslouží při nečekané návštěvě, na rychlou večeři nebo jako svačina do práce.

V letních měsících se dá použít i jako doplněk k pečenému masu nebo zelenině. Něco kyselého totiž vždycky přijde vhod a nemusí to být pokaždé nakládané okurky nebo beraní rohy. Někdo tuto pomazánku dokonce používá i jako základ do sendvičů, kde dobře drží tvar a nevsakuje se do pečiva tak rychle jako jiné pomazánky. 

Rychlá příprava

Velkou výhodou této pomazánky je rychlost. Všechny suroviny se jen rozmixují nebo nastrouhají, smíchají a během několika minut je hotovo. Nepotřebujete žádné speciální náčiní, vaření ani dlouhé chystání.

Pokud ji necháte chvíli odležet v lednici, chutě se propojí a pomazánka získá ještě výraznější chuť. Hodí se zkrátka pro každého, kdo má rád jednoduché a srozumitelné recepty – přesně takové, které fungují kdykoli a bez zbytečných složitostí.

Rychlá pomazánka z Moravanky

Na přípravu jednoduché pomazánky budete potřebovat

Jak na to?

Náš tip: Pokud máte rádi pomazánky, připravte si podle našeho videoreceptu klasickou rybičkovou.

Témata

Recepty k tomuto článku