Kluci v akci slaví 20 let vysílání: Ondřej Slanina nabídl recept na šneky s perníkovým máslem a zavzpomínal na začátky
1. 11. 2025 Rozhovory a reportáže
Oblíbený televizní pořad Kluci v akci slaví 20 let od svého prvního vysílání. Pojďte si s námi připomenout zajímavé milníky a dopřát si na oslavu parádní podzimní moučník – nadýchané kynuté šneky s perníkovým máslem a krémem ze žervé.
Začátky i současnost
Zdá se to neuvěřitelné, ale je to už 20 let, co tehdy skutečně kluci Filip Sajler a Ondřej Slanina vstoupili společně na televizní obrazovky. Původně se plánovalo „odvařit“ nějakých šest nebo osm dílů. Že se natáčení tak trochu protáhne na 20 let, to opravdu nikdo nepředpokládal.
V pořadu Sama doma dne 7. října 2025 zavzpomínal na úplné začátky Ondřej Slanina: „Bylo to strašný, byli jsme rozjaření, drzí, trošku přestárlí puberťáci,“ svěřil se ve studiu a dodal, že z pohledu diváka byly nejzajímavější díly v zahraničí, anebo pak natáčení v českých regionech.
Celých 15 let táhli kluci za jeden provaz, pak se jejich cesty rozdělily a zůstal už jen Ondra a stejný název – Kluci v akci. Místo Filipa Sajlera se v doprovodu Ondry Slaniny před kamerami střídají čtyři další „kluci“ – tři kuchaři a jeden cukrář – Josef Maršálek. „Oni nosí i nové nápady a je to takové veselejší,“ svěřil se v pořadu Sama doma Ondřej a na dotaz, co u diváků nejvíce frčí, prozradil, že klasická svíčková a moučníky.
Scénář natáčení přitom není pevně daný, je to improvizace a připravené dopředu jsou jen recepty. „Já říkám, že to je Top Gear české gastronomie, protože my si říkáme, co chceme, a jediný nosný bod celého pořadu je ten recept,“ zavtipkoval Slanina s tím, že v případě, kdy je nutné říct něco faktického nebo z historie, tak to zkrátka přečte a vzápětí zapomene.
Není divu! Vždyť z původních několika dílů se nakonec natočilo zhruba 760! A kolik by jich ještě mohlo být? Na tuhle otázku má Ondřej Slanina jasnou odpověď. „Já myslím, že bychom těch 1500 dát mohli,“ říká se smíchem.
Vybrat z tolika receptů jeden není snadné. Ale protože je podzim a chce to něco na zahřátí, hezky kořeněného a sladkého, pojďte si s námi na oslavu upéct kynuté nadýchané šneky s perníkovým máslem!
Mohlo by vás zajímat
Šneky s perníkovým máslem a krémem
Na recept z pořadu Kluci v akci budete potřebovat: Na těsto: 400 g hladké mouky,
50 g cukru krupice, 220 ml vlažného mléka, 50 g másla, 15 g čerstvého droždí, 1 vejce M a 5 g soli. Na perníkové máslo: 100 g másla, 100 g třtinového cukru a 10 g perníkového koření. Na polevu: 80 g žervé a 100 g moučkového cukru.
Jak na to?
- Mouku prosejeme do mísy, přidáme droždí, cukr, vejce a mléko a necháme v robotu vymíchat, aby se spojily ingredience. Poté přidáme sůl a máslo a hněteme, dokud nemáme hladké těsto.
- Těsto necháme 30–40 minut vykynout v míse. Mezitím si máslo na náplň dáme do rendlíku a rozpustíme. Přisypeme třtinový cukr a perníkové koření. Vymícháme dohladka a necháme pořádně vychladnout.
- Pekáček vyložíme pečicím papírem. Vykynuté těsto opatrně vyndáme na pomoučený plát, vyválíme do tvaru obdélníku a ten pomažeme perníkovým máslem. S pomocí natahování zarolujeme.
- Rozkrojíme na 16 stejných šneků, které vyskládáme do pekáčku. Necháme dokynout a vložíme do rozpálené trouby na 200 °C na 5 minut, ihned stáhneme na 170 °C pečení na horký vzduch a pečeme dále 25–30 minut. Vyzkoušíme špejlí a pokud po zapíchnutí do těsta vyjde suchá, pekáček vyndáme z trouby.
- Žervé smícháme s moučkovým cukrem a po vychladnutí šneků směsí celý pekáč rovnoměrně potřeme (chvíli po vychladnutí). Podáváme a jen si to krásně užíváme!
Na starší díly pořadu Kluci v akci se můžete i zpětně podívat na webu České televize.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více