Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co dělat v karanténě? Naložte si hermelíny! Jak na to, aby chutnaly jako z vaší oblíbené hospody?
Zdroj: Vareniste.cz, Toprecepty.cz

Nakládaný hermelín je hospodská klasika, která dokáže posezení u piva dotáhnout k dokonalosti. Škoda, že momentálně si na to pivo s přáteli zajít nemůžeme. To ale neznamená, že si musíme odpustit i tuhle v oleji a koření vymáčenou pochutinu. Sýr s bílou plísní je totiž možné naložit i doma, a to velmi snadno. Řekneme vám, jak na to - krok za krokem.

Nakládaný hermelín do každé spíže

Vychlazené, napěněné pivečko je lahůdkou samo o sobě, ale někdy mu k dokonalosti pomůže něco na zakousnutí. Typicky hospodskou dobrotou je nakládaný hermelín, který si velmi snadno můžete vyrobit i doma. Pro nakládaný hermelín platí, že tisíc lidí má tisíc receptů, čím ho kořenit a jak dochucovat, ale ten základní recept je vždy stejný a prostý...

Co budeme potřebovat:

  • 4 hermelíny (může být i camembert)
  • 1 větší cibule
  • 8 - 10 stroužků česneku
  • řepkový olej
  • papričky - chilli nebo kozí rohy
  • koření - grilovací nebo paprika, k tomu nové koření a bobkový list

Postup: 

1. Hermelíny nakládáme ve větších uzavíratelných nádobách, mohou být plastové, lepší jsou ale velké skleněné zavařovačky, které navíc musí být sterilizované a suché. Je to kvůli zamezení přenosů bakterií. Pozor! I bylinky a papričky, které budete přidávat do oleje, v němž se sýry budou koupat, musíte nejprve umýt a osušit, a to ze stejného důvodu.

2. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na plátky. Hermelíny vyjmeme z obalů a každý z nich podélně rozřízneme. Poté sýry posypeme grilovacím kořením nebo mletou paprikou, může být sladká i pálivá. Následuje cibule, utřený česnek, a pak hermelíny zase spojíme přiklopením jedné poloviny na druhou. 

3. Připravené sýry naskládáme do nádoby. Tip: Když sýry naskládáme dovnitř, s nádobou mírně bouchneme o linku, čím odstraníme přebytečný vzduch, kvůli kterému by se pak hermelíny mohly kazit. Do nádoby pak přidáme zbytek cibule, dále papričky - pokud máme rádi pikantní hermelín, pak volíme chilli, ale skvělý šmak této dobrotě dodají i kozí rohy. Do nádoby přijde také bobkový list a nové koření. Ve chvíli, kdy je vše potřebné v nádobě, zalijeme celou várku dostatkem oleje a pečlivě uzavřeme.

4. Kde hermelíny skladujeme a hlavně - jak dlouho je nechat nakládat? Při pokojové teplotě (ve spíži v bytě, například) hermelíny necháme nakládat nejméně 2, ideálně ale 4 - 5 dní. V chladu (ve sklepě, na chodbě pod schody atd.) to pak chce týden, spíše dva. Tip: Úplně nejlepší je na hermelíny tak trochu "zapomenout". I když je vytáhnete až po třech týdnech, pokud jste před nakládáním vše řádně omyli a sterilizovali, sýry budou stále zdravotně nezávadné, jedlé a především pak budou jako máslíčko - a to je teprve ta pravá lahodnost nakládaných hermelínů!

Tisíc lidí, tisíc hermelínů

Výše uvedený recept je možné jakkoliv vylepšovat podle vlastní chuti. Přímo do hermelínů můžete kromě grilovacího koření nebo mleté papriky dát také koření provensálské, do oleje pak můžeme přihodit celý pepř, feferonky nebo snítky čerstvých bylinek, třeba tymián. Mírně nasládlé jsou hermelíny, do kterých přidáte vlašské ořechy a namáznete je medem, ty jsou pak vynikající podávané s brusinkami. Dovolenou v řecky připomenou hermelíny vyložené sušenými rajčaty, posypané sušenou bazalkou a doplněné nakládanými olivami a kapary. Představivosti se meze nekladou. Máte vy svůj oblíbený, vyzkoušený a zaručený recept na nakládané hermelíny? Napište nám do komentářů, jak je připravujete vy!

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více