Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Karanténa je nejlepší čas na shazování kil! 5 kroků, jak snadno začít s hubnutím
Zdroj: StockSnap, Pixabay.com

Mnoho lidí mohlo přes tzv. lockdown váhu nabrat, ostatní využili změny v denním režimu. Experti tvrdí, že to, jestli při dlouhých dnech strávených doma spíše naberete, nebo pár kil shodíte, závisí na přístupu a schopnosti vyrovnat se se změnou režimu. Tělo v tomto období potřebuje více než kdy jindy stimulaci svalů a krevního oběhu k posílení obranyschopnosti.

Změna režimu i přístupu

Jedna z mnoha výzev koronaviru byla změna režimu ze dne na den. Děti se učily z domova a rodiče je brzy následovali s homeoffice prací, pokud práci ještě měli. Zavřená fitness centra a rekreační parky měly vliv na pohybovou rutinu. Vše doprovázel stále více narůstající stres, pro mnoho z nás se stalo jídlo a pití způsoby úniku a odměny. Když se prostředí a rutina změní, člověk snadno propadne svodům nezdravých potravin. „Je těžká doba, něco sladkého si zasloužím“. To je přesně moment, ve kterém je nejzásadnější síla vůle a to, jak k celé situaci přistupujeme.

Berte to postupně

Život nás všech je přeplněn stresem víc než kdy dřív. Radikální změna režimu by tedy mohla být spíš na škodu než k užitku. Zkuste místo toho začít malým krůčkem. Vyberte jednu věc, kterou byste právě teď chtěli změnit. Může to být způsob stravování, zařazení většího množství pohybu do týdenního plánu nebo třeba jen vstávání o hodinu dřív. Tělo si na drobnou změnu navykne daleko lépe než na změnu radikální, což dodá sebevědomí a energii do dalších, příště možná větších kroků. Chcete začít s během? Teď je ideální příležitost. Hlavně ale nic neuspěchat.

Jezte pravidelně

Práce z domova znamená, že se dostanete do lednice prakticky celý den. To může znamenat větší apetit kvůli vyhýbání se stresu. Stará denní rutina se během pár dnů snadno rozplyne. Zkuste si naplánovat přestávku na oběd, kávu a svačinu a snažte se dodržovat časy těchto přestávek. Jídlo vytváří skvělý rámec celého dne a pomůže nám a našemu tělu se v něm lépe orientovat.

Správný čas na experimenty

Až nechtěný domácí pobyt může být výzvou k ozvláštnění si běžných dnů. Tato doba je ideální k vyzkoušení různých diet, ke kterým jste se dříve nedostali. Je teď daleko snazší zkusit být na chvíli vegetariánem a co víc, třeba se jím doopravdy stát. Za zkoušku stojí i přerušovaný půst. Spíš než o dietu se jedná o způsob stravování. Jeho hlavní myšlenka spočívá v tom, že když necháte tělo dostatečně odpočinout od jídla, sáhne do tukových zásob. Neznamená to ovšem, že budete jíst úplně cokoliv a po pár hodinách bez jídla zázračně shodíte. Metoda přerušovaného půstu je založena na jednoduchém faktu: Ve chvíli, kdy něco sníme, do krve se začne vyplavovat inzulín, díky kterému tělo spaluje cukry přijaté z potravy. Během této doby tělo pochopitelně nemá žádný důvod sahat do tukových energetických zásob. Pokud si ovšem pauzy mezi jídly vhodně prodloužíte, bude tělo nuceno sáhnout právě do nashromážděného tuku.

Využijte čas na dojíždění dojíždění

Už není potřeba vstávat v 5 ráno, abyste se autem, či hromadnou dopravou dostali do práce. Místo toho, abyste nepřišli o zavedenou rutinu, zkuste tento volný čas využít ke cvičení a pohybu. Pokud už cvičíte, nemusíte nutně měnit intenzitu cviků. Teď je ale pohodlnější mít na cvičení víc času, čemuž můžete přizpůsobit jednotlivé cviky. Přizpůsobte své snaze o to být aktivní i své oblečení. Optimálně se oblékejte do věcí evokujících pohyb a sport, což rozhodně nejsou tepláky a vytahaná trika na celodenní lenošení. Sportovní oblečení v nás podvědomě spouští potřebu se hýbat a být aktivní.