Krupicové knedlíky podle Sandtnerky: Lehká a nadýchaná příloha, která se nerozvaří a je rychle hotová
19. 11. 2025 Vaření
Hledáte nějaký jednoduchý recept na knedlíky, u něhož budete mít jistotu, že se povedou? Tak zkuste ten z prvorepublikové osvědčené kuchařky Marie Janků-Sandtnerové. Tyto krupicové houskové knedlíky zvládnete levou zadní – a výsledek je famózní. A třeba ke guláši jsou vynikající.
Tradiční české knedlíky
Knedlíky jsou tradiční přílohou české kuchyně a není tedy nijak překvapivé, že máme v jejich případě z čeho vybírat. K omáčkám nejraději volíme knedlíky houskové nebo kynuté, k uzenému nebo ke kachně zase někteří dávají přednost těm bramborovým. Můžeme z nich válet dlouhé šišky, které vaříme ve vodě nebo na páře, i malé nočky, jež se lépe tvarují a neriskujeme tolik, že se rozpadnou.
Mohlo by vás zajímat
Místo mouky krupice
Kromě již zmiňované klasiky máme i spoustu knedlíkových specialit. Jedním z takových receptů jsou i knedlíky krupicové. Krupice nebo dětská krupička se běžně dává do knedlíků bramborových nebo do tvarohových nočků, jež se podávají nasladko, obvykle přelité ovocnou omáčkou. Právě krupička je do takových knedlíků vhodnější než mouka, neboť tak dosáhnete jemnější konzistence.
Houskové knedlíky s krupicí
Podobné jednoduché krupicové noky lze udělat i jako přílohu k masu, omáčkám či zeleninovým směsím. Krupičkové noky jsou i vynikající vložkou do polévky.
Ve starých kuchařkách ovšem můžete najít i recepty na krupicové knedlíky. Ty představují variaci na klasické houskové knedlíky, do nichž se běžně dává hrubá mouka. S krupicí mají ale knedlíky lehčí, vzdušnější a nadýchanější konzistenci. Krupice také lépe drží tvar, takže se knedlíky nerozvaří a dají se snadno krájet na plátky.
S krupičkou jsou knedlíky nadýchanější
Na knedlíky lze použít klasickou krupici nebo dětskou krupičku, která má drobnější zrníčka, je jemnější, krásně do sebe vstřebává tekutinu a díky tomu lehce nabobtná. Stejně jako do běžných houskových knedlíků i do těch krupicových patří housky nebo rohlíky nakrájené na stejně velké kousky (ideálně cca 1cm kostičky).
Nejlepšího výsledku dosáhnete s pečivem starým jeden až dva dny. Knedlíky můžete navíc vylepšit přidáním bylinek nebo slaninou nakrájenou nadrobno.
Jak připravit knedlíky podle Sandtnerové
Pokud vás láká krupicové knedlíky udělat, můžete vyzkoušet ty od vyhlášené prvorepublikové kuchařky Marie Janků-Sandtnerové. Jestliže si netroufnete na celý velký knedlík, připravte menší kulaté knedlíky, které se dobře tvarují a rychleji se uvaří. Navíc se výborně hodí třeba jako příloha ke guláši nebo k různým omáčkám.
Budete potřebovat: ½ kg krupice, ½ l mléka, sůl, 3 vejce, 30 g másla, 150 g nakrájených housek, případně 20 g másla a 20 g strouhanky k podávání.
- Přebranou krupici spařte vroucím mlékem, osolte a dejte vychladnout.
- Housku nakrájejte na kostičky a opražte na másle.
- Do vychladlé krupicové kaše vmíchejte vejce a opraženou housku. Nechte odpočinout.
- V hrnci uvařte dostatečné množství osolené vody.
- Z těsta tvarujte kulaté knedlíky a vařte je ve vroucí osolené vodě asi 15 minut. Pak je vidličkami natrhněte, aby z nich vyšla pára, a podle chuti je podávejte posypané na másle osmaženou strouhankou.
Náš tip: Krupici využijete i do bramborových knedlíků podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více