Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nadýchané krupicové knedlíky se hodí k masu, k omáčkám i jako samotné jídlo s osmaženou strouhankou.
Zdroj: Toprecepty

Hledáte nějaký jednoduchý recept na knedlíky, u něhož budete mít jistotu, že se povedou? Tak zkuste ten z prvorepublikové osvědčené kuchařky Marie Janků-Sandtnerové. Tyto krupicové houskové knedlíky zvládnete levou zadní – a výsledek je famózní. A třeba ke guláši jsou vynikající. 

Tradiční české knedlíky

Knedlíky jsou tradiční přílohou české kuchyně a není tedy nijak překvapivé, že máme v jejich případě z čeho vybírat. K omáčkám nejraději volíme knedlíky houskové nebo kynuté, k uzenému nebo ke kachně zase někteří dávají přednost těm bramborovým. Můžeme z nich válet dlouhé šišky, které vaříme ve vodě nebo na páře, i malé nočky, jež se lépe tvarují a neriskujeme tolik, že se rozpadnou. 

Místo mouky krupice

Kromě již zmiňované klasiky máme i spoustu knedlíkových specialit. Jedním z takových receptů jsou i knedlíky krupicové. Krupice nebo dětská krupička se běžně dává do knedlíků bramborových nebo do tvarohových nočků, jež se podávají nasladko, obvykle přelité ovocnou omáčkou. Právě krupička je do takových knedlíků vhodnější než mouka, neboť tak dosáhnete jemnější konzistence

Houskové knedlíky s krupicí

Podobné jednoduché krupicové noky lze udělat i jako přílohu k masu, omáčkám či zeleninovým směsím. Krupičkové noky jsou i vynikající vložkou do polévky.

Ve starých kuchařkách ovšem můžete najít i recepty na krupicové knedlíky. Ty představují variaci na klasické houskové knedlíky, do nichž se běžně dává hrubá mouka. S krupicí mají ale knedlíky lehčí, vzdušnější a nadýchanější konzistenci. Krupice také lépe drží tvar, takže se knedlíky nerozvaří a dají se snadno krájet na plátky. 

S krupičkou jsou knedlíky nadýchanější

Na knedlíky lze použít klasickou krupici nebo dětskou krupičku, která má drobnější zrníčka, je jemnější, krásně do sebe vstřebává tekutinu a díky tomu lehce nabobtná. Stejně jako do běžných houskových knedlíků i do těch krupicových patří housky nebo rohlíky nakrájené na stejně velké kousky (ideálně cca 1cm kostičky).

Nejlepšího výsledku dosáhnete s pečivem starým jeden až dva dny. Knedlíky můžete navíc vylepšit přidáním bylinek nebo slaninou nakrájenou nadrobno. 

Jak připravit knedlíky podle Sandtnerové

Pokud vás láká krupicové knedlíky udělat, můžete vyzkoušet ty od vyhlášené prvorepublikové kuchařky Marie Janků-Sandtnerové. Jestliže si netroufnete na celý velký knedlík, připravte menší kulaté knedlíky, které se dobře tvarují a rychleji se uvaří. Navíc se výborně hodí třeba jako příloha ke guláši nebo k různým omáčkám. 

Budete potřebovat: ½ kg krupice, ½ l mléka, sůl, 3 vejce, 30 g másla, 150 g nakrájených housek, případně 20 g másla a 20 g strouhanky k podávání.

  1. Přebranou krupici spařte vroucím mlékem, osolte a dejte vychladnout.
  2. Housku nakrájejte na kostičky a opražte na másle. 
  3. Do vychladlé krupicové kaše vmíchejte vejce a opraženou housku. Nechte odpočinout. 
  4. V hrnci uvařte dostatečné množství osolené vody
  5. Z těsta tvarujte kulaté knedlíky a vařte je ve vroucí osolené vodě asi 15 minut. Pak je vidličkami natrhněte, aby z nich vyšla pára, a podle chuti je podávejte posypané na másle osmaženou strouhankou. 

Náš tip: Krupici využijete i do bramborových knedlíků podle našeho videoreceptu

 

Recepty k tomuto článku