Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krupicové nočky do polévky už potrápily nejednoho začátečníka. Poradíme dva způsoby přípravy
Zdroj: Toprecepty

Připravit krupicové noky do polévky tak, aby nebyly tvrdé a nerozvařily se, vyžaduje pečlivou přípravu a poctivou práci. Pak budou dokonalé. My nabízíme dva způsoby přípravy.

Možná to znáte také. Děláte nočky od oka a jsou pokaždé jiné. Jednou to přeženete se zahuštěním, jindy zahustíte málo a buď jsou noky tvrdé nebo se rozplynou do polévky. Ani jedno není pro strávníky příjemné. V přípravě dokonalých nočků máte dvě možnosti. Můžete uvařit „krupicovou kaši“, přidat vejce, ochutit a tvořit nočky. Nebo připravíte těstíčko za studena. Naučíme vás oba způsoby, vyberte si ten, který vám bude více vyhovovat. Hlavní zásada je ta, že nejdříve zavaříte jeden noček zkušební a podle potřeby doupravíte těstíčko.

Jak na nočky z krupicové kaše

Do 1,5 l polévky potřebujete nočky z 1 dl mléka nebo vody, 50 g jemné krupice, 20 g másla, 1 vejce a soli.

  • Vodu s máslem přivedete k varu. Tenkým pramínkem do ní zavaříte krupici.
  • Uvaříte kaši a ihned ji přendáte do porcelánové misky, aby zchladla.
  • Do zchladlé kaše rozmícháte vejce a osolíte.
  • Kávovou lžičkou (nebo dvěma) tvoříte malé nočky, vkládáte do vroucí polévky a už jen krátce povaříte.
  • Tento způsob je výhodný, když připravujete větší množství polévky nebo spěcháte.

Jak na třené nočky

Do 1,5 l polévky potřebujete nočky z 50 g másla, 100 g krupičky, 1 vejce, soli a špetky muškátového květu (není nezbytný).

  • Změklé máslo utřete do pěny se solí, okořeníte, přidáte vejce a krupici.
  • Těstíčko necháte asi 10 minut odpočinout.
  • Pak kávovou lžičkou (nebo dvěma) tvoříte nočky a vkládáte do vroucí polévky.
  • Nočky je nutné vařit asi 10 minut.
 
Začátečníkům poradí videorecept s přípravou kuřecího vývaru.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář