Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Exotické kaki chutná medově sladce a hodí se do sladkých i slaných jídel.
Zdroj: Freepik, chandlervid85

Sytě oranžové kaki láká barvou a sladkostí, ale občas přineseme domů plod, který je tvrdý a svíravý. Nezoufejte, i v domácích podmínkách může kaki dozrát a krásně změknout a zesládnout. Vychutnáte si ho pak samotné, na kaši, v palačinkách, lívancích nebo v salátu. Poradíme vám, jak na to.

Exotické kaki lahodné chuti  

Kaki (tomel japonský, Diospyros kaki) pochází z východní Asie, hlavně z Číny a Japonska, kde se pěstuje už více než dva tisíce let. Pěstuje se i v okolí Černého moře a na severu Afriky, odkud se k nám zpravidla dováží. 

V obchodech se s tímto ovocem nejčastěji setkáme pod názvem kaki, persimon nebo Sharon fruit. Objevuje se hlavně na podzim a v zimě. V té době bývá cenově dostupné, za kus ho ve slevě můžeme pořídit už za 8 Kč. 

Když si domů přineseme jasně oranžové kaki, které je na dotek tvrdé jako jablko, často váháme, co s ním. Na první pohled vypadá lákavě, ale jakmile se zakousneme, chuť je celkem nevýrazná a navíc nepříjemně stahuje pusu nebo dokonce hrdlo. To je typická reakce na třísloviny v nedozrálém plodu – a u kaki může být tato svíravost opravdu výrazná. Proto je užitečné vědět, kdy je kaki opravdu připravené k jídlu a jak mu doma pomoci dozrát.

Můžeme ho jíst samotné nakrájené na dílky nebo jen tak lžící, přidat ho do jogurtu, kaše, salátů nebo z něj udělat pyré do dezertů. Abychom si ho ale opravdu užili, je dobré rozumět tomu, jak se chová při zrání a proč není dobrý nápad spoléhat na to, že tvrdé kaki bude automaticky hned ke konzumaci.

Jak vypadá správně zralé kaki

Správně zralé kaki poznáme především podle měkkosti a struktury dužiny, nejen podle barvy. Zralý plod má sytě oranžovou až jantarovou barvu (může obsahovat i tmavé cukrové skvrny), ale hlavní je, že na dotek zřetelně povolí – podobně jako hodně zralá broskev nebo meruňka. U některých typů je dužina doslova rosolovitá, skoro jako husté pyré, a slupka se napne jako tenká „skořápka“. V této fázi bývá kaki nejvíc sladké a se zmíněnou svíravostí se prakticky nesetkáme. Má medově sladkou chuť, jemnou vůni a dužina je hladká.

Pokud je plod sice oranžový, ale stále tvrdý, je velká šance, že uvnitř nebude úplně dozrálý. To se projeví tím, že je chuť méně sladká a třísloviny v dužině ještě dělají své – pusu to dokáže stáhnout natolik, že se nám ovoce může doslova „zaseknout v krku“. Z toho důvodu se vyplatí neřídit se jen vzhledem, ale raději sáhnout po plodech, které opravdu změkly celé, případně je doma nechat dojít do stavu, kdy už se pod prsty znatelně promačkají.

  • Můžeme jíst tvrdé kaki – a je to dobrý nápad?
    Z praktického hlediska je rozumné doporučení jednoduché: tvrdé kaki raději nejíme, i když je na cedulce napsáno, že je „připravené k přímé konzumaci“. Jak už bylo řečeno, tvrdé kaki je svíravé, drhne v krku a nevychutnáme si ho. Vždy je lepší počkat, až plod změkne.

Jak nechat kaki dozrát

Pokud si přineseme domů tvrdé plody, necháme je dozrávat při pokojové teplotě na míse s ostatním ovocem. Zrání trvá několik dnů. Pokud chceme proces urychlit, dáme tvrdé kaki do papírového sáčku spolu s jablkem nebo banánem. Tyto plody uvolňují etylen, plyn, který přirozeně podporuje dozrávání ovoce.

V lednici můžeme kaki uchovávat až v okamžiku, kdy je opravdu zralé a měkké. Chlad zpomalí zrání a kaki v lednici vydrží 1–2 dny. Pak se může přehoupnout do stavu přezrálosti a začít se rozpadat nebo kvasit. 

Exotické ovoce

Pokud chcete ochutnat dálné kraje, nemusíte nikam cestovat – tedy nikam kromě vašeho nejbližšího supermarketu nebo lépe trhu s ovocem. Právě tam totiž už i v našich končinách můžete sehnat exotické…

Jak kaki jíst: se slupkou nebo bez?

Když je kaki měkké, můžeme ho jednoduše rozpůlit a vyjíst lžící jako drobný dezert. Slupku můžeme buď jíst nebo sloupnout – záleží na našich chutích. Někdo ji raději stáhne, zvlášť u hodně měkkých plodů, protože je tužší a nemusí být tak příjemná na skus. 

Méně měkké plody (ale už bez svíravosti) se dají krájet na plátky a přidávat do salátů, snídaňových misek, k jogurtu nebo třeba do ovesné kaše. 

Náš tip: Mezi exotické ovoce patří také ananas. Přichystejte si z něj podle našeho videoreceptu ananasové kytičky.

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli