Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pudinkové cukroví chutná výborně a příprava je jednodušší než u lineckého.
Zdroj: Toprecepty.cz

Máte chuť na cukroví, které připomíná linecké, ale je jemnější? Pak si zamilujete pudinkové cukroví. S těstem se báječně pracuje, je rychle hotové a ta chuť! Ať už s čokoládou, nebo bez, z talíře zmizí dřív, než si všimnete.

Pudinkové cukroví

Při plánování vánočního pečení často hledáme druh cukroví, který je jemný, křehký, výborný a zároveň se s těstem dobře pracuje. Pudinkové cukroví právě takové je. Díky přidanému pudinkovému prášku má těsto příjemnou vůni, vítanou měkkost a vláčnost a velmi dobře drží tvar při vykrajování.

Velmi se podobá lineckému cukroví, oproti němu je však křehčí a rychleji změkne. Důvodem je pudinkový prášek. Ten obsahuje hlavně škrob, který běžně používáme na zjemnění křehkých těst. Škrob pomáhá těstu lépe držet tvar. To se pak méně trhá a udrží si pravidelný vzhled i po upečení.

Díky škrobu nebývá těsto suché, naopak rychleji změkne. Pudinkové cukroví je výborné už brzy po upečení. I proto bývá jedním z prvních druhů, které „se potají ztrácejí“. Naštěstí ho lze upéct i těsně před Vánocemi. 

Jakou marmeládu použít na slepování

Pudinkové cukroví slepujeme stejně jako lineckénejčastěji rybízovou nebo meruňkovou marmeládou. Tyto marmelády mají správnou hustotu a kyselost, takže krásně doplní jemnou chuť těsta. 

Po slepení je třeba nechat cukroví alespoň den–dva proležet, aby se chutě propojily a těsto zvláčnělo. 

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak připravit pudinkové cukroví

Na jednu dávku potřebujete: 630 g hladké mouky, 420 g Hery nebo másla, 210 g moučkového cukru, 3 žloutky, 3 sáčky vanilkového pudinkového prášku. Na dokončení: marmeládu na slepení (podle potřeby) a čokoládovou polevu.
Jak na to? 

  1. Mouku a cukr prosejte. Přidejte nakrájený tuk, ostatní suroviny a vypracujte hladké těsto.
  2. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici odležet do druhého dne (není nutné, ale je to lepší).
  3. Plechy vyložte pečicím papírem.
  4. Těsto postupně vyválejte na cca 2 mm silný plát a rádýlkem z něj nakrájejte tyčinky nebo vykrajujte tvary jako na linecké. Těsto můžete i vytlačovat strojkem. 
  5. Troubu předehřejte na 160 °C. Pečte asi 8 minut.
  6. Po vychladnutí slepujte vždy dva kousky marmeládou a máčejte je do čokolády. Můžete některé nechat neslepené a jen je namočit do čokolády.

Náš tip: Připravte si pudinkové cukroví podle našeho videoreceptu.

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli