Pudinkové cukroví si zamilujete: Je jemnější než linecké, chutná výborně, je vláčné do dvou dnů a hotové raz dva
1. 12. 2025 Vaření
Máte chuť na cukroví, které připomíná linecké, ale je jemnější? Pak si zamilujete pudinkové cukroví. S těstem se báječně pracuje, je rychle hotové a ta chuť! Ať už s čokoládou, nebo bez, z talíře zmizí dřív, než si všimnete.
Pudinkové cukroví
Při plánování vánočního pečení často hledáme druh cukroví, který je jemný, křehký, výborný a zároveň se s těstem dobře pracuje. Pudinkové cukroví právě takové je. Díky přidanému pudinkovému prášku má těsto příjemnou vůni, vítanou měkkost a vláčnost a velmi dobře drží tvar při vykrajování.
Velmi se podobá lineckému cukroví, oproti němu je však křehčí a rychleji změkne. Důvodem je pudinkový prášek. Ten obsahuje hlavně škrob, který běžně používáme na zjemnění křehkých těst. Škrob pomáhá těstu lépe držet tvar. To se pak méně trhá a udrží si pravidelný vzhled i po upečení.
Díky škrobu nebývá těsto suché, naopak rychleji změkne. Pudinkové cukroví je výborné už brzy po upečení. I proto bývá jedním z prvních druhů, které „se potají ztrácejí“. Naštěstí ho lze upéct i těsně před Vánocemi.
Mohlo by vás zajímat
Jakou marmeládu použít na slepování
Pudinkové cukroví slepujeme stejně jako linecké – nejčastěji rybízovou nebo meruňkovou marmeládou. Tyto marmelády mají správnou hustotu a kyselost, takže krásně doplní jemnou chuť těsta.
Po slepení je třeba nechat cukroví alespoň den–dva proležet, aby se chutě propojily a těsto zvláčnělo.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Jak připravit pudinkové cukroví
Na jednu dávku potřebujete: 630 g hladké mouky, 420 g Hery nebo másla, 210 g moučkového cukru, 3 žloutky, 3 sáčky vanilkového pudinkového prášku. Na dokončení: marmeládu na slepení (podle potřeby) a čokoládovou polevu.
Jak na to?
- Mouku a cukr prosejte. Přidejte nakrájený tuk, ostatní suroviny a vypracujte hladké těsto.
- Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici odležet do druhého dne (není nutné, ale je to lepší).
- Plechy vyložte pečicím papírem.
- Těsto postupně vyválejte na cca 2 mm silný plát a rádýlkem z něj nakrájejte tyčinky nebo vykrajujte tvary jako na linecké. Těsto můžete i vytlačovat strojkem.
- Troubu předehřejte na 160 °C. Pečte asi 8 minut.
- Po vychladnutí slepujte vždy dva kousky marmeládou a máčejte je do čokolády. Můžete některé nechat neslepené a jen je namočit do čokolády.
Náš tip: Připravte si pudinkové cukroví podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více