Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak slepovat a čím plnit linecké cukroví? Nejoblíbenější je rybízová marmeláda, ale vhodné jsou i krémy s různými příchutěmi
Pixabay

Linecké cukroví patří mezi nejběžnější a zároveň nejoblíbenější druhy našeho vánočního cukroví. Těsto nemusí být jenom světlé, můžeme ho obarvit kakaem, nebo mu dát ořechovou příchuť. Obsahuje více tuku a s jeho pečením obvykle začínáme brzy.

Linecké cukroví pečeme v různých tvarech, které tvoříme pomocí vykrajovátek nebo formiček. Nejběžnější a velmi pěkné jsou různé hvězdičky a kolečka, ale můžeme vybrat i jiné tvary. Při jejich pečení pamatujeme na to, že budeme potřebovat spodní i horní část - proto nachystáme dostatek dílků, které mají uprostřed otvor (menší kolečko).

Jak a čím slepovat linecké cukroví

Tomuto cukroví zdobení velmi sluší a můžeme si ho opravdu užít.

  • Cukroví z lineckého těsta plníme obvykle marmeládou.
  • S lineckým cukrovím, které je samo o sobě sladké, se velmi dobře chuťově doplňuje marmeláda nakyslé chuti (rybízová).
  • Pokud se přesto rozhodneme pro sladkou marmeládu, můžeme k ní nejprve přimíchat trochu jemně strouhané citronové kůry
  • Vybereme marmeládu, která je hladká a jemná, ani příliš tuhá, ani řídká. Pokud ta naše obsahuje drobná semínka (např. z malin) nebo kousky ovoce (např. džem z meruněk), přepasírujeme ji nejprve přes sítko.
  • A protože je marmeláda trvanlivá, s jejím plněním začneme brzy, obvykle již v druhém adventním týdnu. Pokud jsou tvary už asi týden upečené, půjdou nám dobře mazat a nebudou se lámat.
  • Na pocukrování nebo poprášení kakaem ale zatím nespěcháme, hned po naplnění cukroví uložíme do chladna a necháme odležet. Když bychom cukroví poprášili již nyní, zvlhlo by.
  • Plnit můžeme pomocí nože, a to tak, že potíráme spodní kolečka (nebo jiné tvary).
  • Potřeme-li stranu, která se pekla blíže k plechu, cukroví se rovnými stranami lépe slepí.
  • Marmelády dáváme přiměřeně, aby nám po stranách "nepřetékala", když cukroví uzavřeme.
  • K plnění můžeme použít i zdobičku, kterou náplň vždy jen nastříkneme na spodní díl. 
  • Linecké lze plnit také různými máslovými krémy. Do základního máslového krému můžeme přidat na dochucení např. kakao, mleté ořechy, jemný kokos, trochu rumu, studený silný extrakt ze zrnkové kávy nebo mandlové aroma
  • Krémy, které obsahují vejce nebo pudink, jsou méně trvanlivé, proto s nimi cukroví plníme až krátce před konzumací.
  • K plnění můžeme použít také nutellu nebo čokoládový krém ganache.
Linecké cukroví je oblíbenou stálicí našich vánočních tabulí. Začátečníky jistě potěší naše názorné video, které předvede jeho postup a závěrečnou úpravu.
 

 

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky