Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Řízek je stálicí českých hospod, restaurací i jídelen. Tento pro nás už legendární pokrm se objevuje na jídelních lístcích v mnoha podobách, kombinujících jak druhy masa, které je použito, tak způsoby přípravy. Redakce webu Toprecepty.cz vyrazila do terénu, abychom mohli zodpovědně říct, kam si v Praze můžete zajít na poctivý a chutný řízek.

Pojďme na řízek

Kdyby na menu podniku, který navštívíme třeba během pauzy na oběd, měli stovku jídel a jedním z nich by byl smažený řízek, většina sáhne právě po něm. I když si tento pokrm děláváme běžně doma, patří k tak oblíbeným, že restauratéři a hospodští moc dobře vědí, že nezařadit ho do své nabídky by byl hřích a ekonomická nerozvážnost.

Přitom připravit řízek tak, aby zachutnal každému nebo alespoň většině strávníků, není žádná legrace. Nic se nesmí podcenit, ošidit ani odbýt, proto tak klasickou věc, jako je řízek, našinec hodnotí velmi citlivě. Právě proto jsme navštívili pět podniků, ve kterých řízky prodávají jako na běžícím páse. Kde si na nich skutečně pochutnáte a kam už se asi nevrátíte, zjistíte z našich recenzí.

Primárně jsme se věnovali řízkům vepřovým, ale do výběru jsme záměrně zařadili i jeden telecí a jeden kuřecí. 

Šnycl, Smíchov

Nová restaurace Jana Punčocháře je na řízcích de facto postavena, vždyť i její název evokuje tento populární pokrm. Přestože zde najdete mnoho jiných jídel, primárně se sem chodí právě na řízek. Velký tak, že se nevejde na talíř, i když zdejší nádobí má standardní rozměry. Vyzkoušeli jsme Signature „Šnycl“ na kosti – vlajkovou klasiku, jak uvádí menu, s vídeňským bramborovým salátem a zlákal nás i salát okurkový.

Samotný řízek byl skvělý. Maso měkké, rozklepané tak akorát, strouhanka křupavá a přitom z ní bylo krásně cítit máslo, na kterém byl „šnycl“ připraven. Kost masu přidala na chuti a nakonec byla jediná, která na talíři po naší konzumaci zbyla. Atmosféra v restauraci a skvělá obsluha perfektně doplnily dojem z jídla. Za řízek jsme zaplatili 295 Kč, dalších 65 Kč za bramborový salát a stejně tak za ten okurkový. Cena v restauraci tak vyhlášeného šéfkuchaře je naprosto v pořádku, navíc kvalita jí zcela odpovídá. Více na snycljp.cz.

U Kristiána, Smíchov

Do smíchovské restaurace U Kristiána jsme vyrazili kvůli recenzi na portálu Google. Jeden z hostů tvrdil, že zde mají řízky lepší než ve Šnyclu od Jana Punčocháře, tak jsme se rozhodli tvrzení prověřit. Podnik se nachází přímo naproti smíchovskému pivovaru a právě piva Staropramen tu i čepují. 

Místní řízky rozhodně nejsou špatné, ale vzhledem k doporučení jsme byli trochu zklamáni. Za prvé nás zarazilo, že jsou poměrně malé. Zvolili jsme řízek vepřový, který byl šťavnatý a poměrně dotenka vyklepaný. To by ani nevadilo, ale právě tenké vyklepání kritizoval recenzent u Punčocháře, tady jsme ale neviděli rozdíl.

Na druhou stranu musíme vyzdvihnout nízkou cenu – řízek samotný stál 169 Kč, vařený brambor 39 Kč. Navíc oceňujeme rychlou obsluhu, řízek nám přistál na stole do 5 minut. Více na Ukristiana.cz

Havelská koruna, centrum

Osvědčená jídelna nedaleko Václavského i Staroměstského náměstí nezklamala ani tentokrát. Po několika zkušenostech redakce webu Toprecepty.cz jsme ani nečekali nic jiného. Vepřový řízek jsme si dali s bramborovým salátem, abychom si už na začátku prosince navodili vánoční atmosféru. 

Stejně jako u mnoha dalších pokrmů, které v této velmi populární jídelně najdete na menu, dostali jsme přesně to, co jsme očekávali, navíc v kvalitě, která je na jídelnu až překvapující. Tady se totiž vaří poctivě, s důrazem na chuť a spokojenost hostů. Vepřový řízek byl perfektně obalen, strouhanka z něj neopadávala, zároveň hezky křupala.

Ze zcela jasných příčin bylo cítit, že je řízek připraven dopředu a udržován v přiměřené teplotě, ale na jeho chuti to mělo jen zanedbatelný podíl. Maso bylo rozklepáno do příjemné „tloušťky“, dobře osolené a obalené. Za řízek jsme zaplatili 147 Kč a bramborový salát nás přišel na 53 Kč. Naobědvali jsme se tedy za rovné dvě stovky v úplném centru hlavního města. Více na havelska-koruna.cz

Malý žižkovský zázrak 

Do jídelny Sudop na pražském Žižkově jsme nevyrazili poprvé, reportáž z dřívější návštěvy najdete zde. Samoobslužná jídelna funguje v kancelářské budově a zvenku ani nevíte, že tam je. Jde o polotajný klenot pro místní. Místní také vědí, že se každý čtvrtek podává řízek a neváhají si na něj vystát frontu. 

To jsme už několikrát udělali taky, tak víme, že se řada řízkuchtivých posouvá rychle a jídlo máte na tácku do 10 minut. Vybrat si můžete, zda chcete k řízku brambory nebo bramborový salát. Obojí za celkovou cenu 120 Kč

Je to až neuvěřitelné, ale ještě nikdy nás za tu cenu zdejší řízek nezklamal. Maso je šťavnaté, řízek tak akorát silný, strouhanka neopadává a vše je maximálně čerstvé, protože řízky se smaží opravdu až těsně před vydáním (proto ta fronta). Může se vám taky stát, když dorazíte později, že dojdou. A to je snad jediné zdejší mínus. 

Jídelna je otevřená ve všední dny od 11 do 14 hodin, řízky mají vždy ve čtvrtek, ale každý čtvrtek kolem 13:15 je to sázka do loterie. Zbyde, nebo ne? Více na jidelnasudop.cz.

Řízek v restauraci na Staroměstském náměstí, které šéfuje Radek Kašpárek, je v našem srovnání jedinečný hned v několika ohledech. Jednak jde o řízek telecí, a také jeho cena zahrnuje i přílohu a zdejší domácí angreštový kompot, tudíž nemůžeme určit, kolik by stál samotný kousek obaleného a osmaženého masa.

Stejně jako u Jana Punčocháře ve Šnyclu se ve 420 dočkáte řízku přes celý talíř. Ten místní je ovšem samá bublina. Ty vznikají při smažení na přepuštěném másle, kterým se maso na pánvi i přelévá. Na chuť to má pozitivní dopad, protože řízek je měkký a jemný, přitom na povrchu křupavý.

Další chuť dodá omáčka z lanýžů, která dělá z tohoto jídla zážitek, který budete chtít prožít minimálně ještě jednou. Počítejte však s tím, že se opravdu najíte, takže dámy by měly zvážit, zda si objednají i předkrm. Za telecí řízek à la Escoffier s bešamelem z vyzrálých sýrů, bramborovou kaší s hnědým máslem, lanýžovou omáčkou a sladkokyselým kompotem z angreštu jsme zaplatili 790 Kč. Více na 420restaurant.cz.

Rohový podnik nedaleko městského úřadu v Dolních Chabrech působí jako klasická venkovská hospoda. Hospoda slavného fotbalisty Ládi Vízka, který hrál za Duklu a přivezl i zlato z olympijských her, je oblíbená mezi místními i přespolnímiDominantou jsou poctivá jídla české kuchyně.

Na řízek jsme tudíž byli pořádně zvědaví. Ač ho zrovna neměli na lístku, ochotně nám ho připravili s omluvou, že to bude chvilku trvat. Po 15 minutách přinesli tři krásné, voňavé, křupavé kuřecí miniřízečky s bramborovou kaší. Kuřecí prsa byla rozklepaná akorát, takže zůstala měkká a šťavnatá. Jemné maso podtrhoval křupavý obal. Řízky nebyly mastné a porce tří středních kousků naprosto stačila k obědu. Za 195 Kč i s přílohou to rozhodně stojí za návštěvu. Více na Rrestauraceutrumpety.cz.

Kam jsme se vypravili za nejlepším řízkem v Praze, i jak to tam vypadalo, zjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Kam v Praze na nejlepší řízek

Ukázat 31 fotografií

 

Témata

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli