Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční roládka z piškotů: Kouzelné nepečené cukroví vypadá skvostně, chutná výborně a příprava je přitom snadná
Zdroj: Toprecepty.cz

Nepečené cukroví umí zachránit Vánoce, když se rozbije trouba, nechce se nám péct nebo máme málo času. Tahle sladká roládka okouzlí na první pohled svým krásným vzhledem a na první kousnutí výbornou chutí. Příprava je navíc jednoduchá a rychlá, takže stačí začít a budete sklízet zasloužený obdiv.

Vánoční sladká roládka 

K vánočním sladkostem, které zdobí naše sváteční stoly a nám se z nich sbíhají sliny, patří i oblíbená nepečená roládka z mletých piškotů, kávy a kakaa. Připravíme ji během chvilky a díky kávovo-rumové chuti se na míse cukroví vyjímá stejně jako složitější druhy. Připravujeme ji bez pečení, takže je ideální, když chceme něco rychlého a efektního.

Aby roládka hezky držela pohromadě a při krájení se nerozpadala, je vhodné dodržet několik kroků. Když víme, jak na to, získáme krásný a pevný dezert, který vydrží v lednici několik dní. Tedy samozřejmě za předpokladu, že nějak záhadně nebude postupně mizet...

Proč se těsto někdy rozpadá

Těsto by mělo být měkké, lehce tvárné a nemělo by se lepit na ruce. Pokud je příliš řídké, začne se trhat při roztírání a pozdější rolování je obtížné. Nejspíš jsme přidali více tekutiny, než piškoty zvládnou pojmout. Pomůže přidat trochu mletých piškotů nebo kakaa.

Když je těsto příliš tuhé, špatně se spojuje a při válení praská. V takovém případě pomůže několik lžic studené tekutiny, které těsto zvláční. Suroviny vždy doplňujeme pomalu a po částech – piškoty nasávají tekutinu postupně, takže změna konzistence se projeví až za chvíli.

  • Proč musí být káva opravdu studená?
    Piškoty velmi rychle měknou. Teplá nebo dokonce horká tekutina by je zcela rozmočila a těsto by se začalo lepit, trhat nebo rozpadat. 
    Přiléváme ji proto studenou a po částech. Směs chvilku propracujeme a počkáme na vstřebání tekutiny. Pokud spěcháme, můžeme kávu krátce vychladit v lednici.
  • Čím nahradit kávu, když ji nechceme použít?
    Kávu můžeme nahradit bezkofeinovou variantou, chuť zůstane podobná. Pokud připravujeme dezert pro děti, hodí se například oslazené kakao, ochucené mléko nebo mandlový nápoj. Tekutina musí být vždy studená a přidává se stejným způsobem jako káva.
  • Čím nahradit rum v těstě?
    Rum dodává vůni a chuť, ale není nezbytný. Další možností je vaječný likér nebo jiný sladký likér, který se dobře hodí k máslové náplni. Alkohol můžeme nahradit rumovou esencí, kterou přidáváme po kapkách. 

    Pro úplně nealkoholickou verzi použijeme studené kakao nebo vodu s kapkou vanilkového aroma. Roládka bude jemnější, ale stále pevná a chuťově příjemná. Důležité je dodržet správnou konzistenci těsta.

Jak roládu skladovat?

Abychom si roládku mohli správně vychutnat, je dobré vědět, jak dlouho je potřeba ji nechat odležet, než se do ní pustíme. 

  • Jak dlouho musí roláda tuhnout?
    Roládka potřebuje minimálně 12 hodin v lednici, aby se spojily chutě a těsto i krém dostatečně zpevnily. Jinak by se plátky mohly rozpadat, protože máslový krém ještě nemá správnou strukturu. 
  • Roládu uchováváme zabalenou v alobalu a uloženou v lednici, kde může vydržet až týden. Vždy ji krájíme až těsně před podáváním.

Jak roládu správně krájet, aby se nelepila a nehroutila

Nejlepší je krájet roládu dobře vychlazenou. Pokud se nůž lepí, pomůže ho na chvíli ponořit do horké nebo naopak do studené vody a po každém řezu otřít. Každý řez by měl být plynulý a bez tlačení, aby se plátky nedeformovaly.

Roládu krájíme ostrým nožem se silnou čepelí, který si poradí i s tužším vychlazeným těstem.

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak připravit vánoční roládku 

Na jeden kus potřebujete: Na těsto: 80–100 ml studené silné (instantní) kávy, 200 g mletých dětských piškotů, 150 g moučkového cukru, 3 lžíce kakaa a 3 lžíce rumu. Na náplň: 125 g změklého másla, 1 žloutek (nebo 20–30 ml vaječného likéru) a 50 g moučkového cukru. Dále: strouhaný kokos na obalení.
Jak na to? 

  1. Uvařte silnou kávu a nechte ji úplně vychladnout.
  2. V míse smíchejte mleté piškoty, cukr, kakao a rum. Do směsi postupně přilévejte studenou kávu a ručně vypracujte kompaktní těsto.
  3. Máslo vyšlehejte s cukrem a žloutkem do nadýchaného krému. Místo žloutku můžete použít vaječný likér. Cukr by se měl při šlehání úplně rozpustit.
  4. Na pracovní plochu rozprostřete potravinovou fólii. Položte na ni těsto a přes další fólii z něj vyválejte plát silný asi 5 mm. Těsto zarovnejte do tvaru obdélníku.
  5. Svrchní fólii sundejte a těsto potřete krémem. Za pomoci spodní fólie stočte těsto i s náplní do rolády. Fólii sundejte, roládu obalte v kokosu a pevně zabalte do alobalu.
  6. Uložte do ledničky alespoň na 12 hodin, aby roláda dostatečně ztuhla. Poté roládu nakrájejte na plátky.

Náš tip: Připravte si vynikající a efektní nepečenou vánoční sladkou roládku podle našeho videoreceptu.

 

Recepty k tomuto článku